Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější příčiny zánětů močových cest

  • Publikováno:
Nejčastější příčiny zánětů močových cest

Léto je za dveřmi a s nimi tam postávají také jeho nepříjemní průvodci – záněty močových cest a kvasinkové infekce. Obě tyto infekce trápí mnohem častěji ženy než muže a jsou mnohem četnější v létě než v zimě. Teplota a naše letní aktivity (například koupání v bazénech a mokré plavky na těle) mají s oběma těmito stavy hodně společného, ale konkrétně záněty močových mají mnoho dalších příčin, které by nás možná ani nenapadly. Jaké to jsou, proč záněty způsobují a jak se jich vyvarovat?

Podrobně jsme se o zánětech močových cest, proč postihuje více ženy než muže a co je způsobuje, rozepsali ve speciálním článku. Ve zkratce je drtivá většina zánětů močových cest způsobena tím, že se tělu povětšinou prospěšná bakterie Escherichia Coli dostane tam, kde být nemá. A to z našeho trávicího systému přes hráz až do močové trubice. A to se může stát i v případě, že jsme na hygienu nejpečlivější ze všech (mimochodem přehnaná hygiena v oblasti intimních partií může být paradoxně také jednou z příčin vzniku infekce močových cest).

Většina žen se s lehčími formami zánětu potýkala a potýká sem tam celý život. A každá má své recepty na to, jak je co nejrychleji zahnat. V dalším článku jsme se věnovali domácí léčbě zánětu močových cest. Ale nastanou občas případy, kdy zánět naroste do takových rozměrů, kdy už to doma nezvládneme a musíme vyhledat lékaře. Jak to vypadá, když už zánět není na domácí léčbu, to se zase dozvíte tady. Rozhodně nepodceňujte bolesti zad, podbřišku, zakalenou moč nebo průvodní jevy infekce obecně – horečku nebo únavu.

Nejčastější příčiny

  • Sex. Ano, je to vyložený naschvál, ale má svou logiku. Při pohybech a tření v oblasti intimních partií se rozjede bakteriový rej a mnoho z těch nežádoucích může zavítat až k ústí močové trubice. Abychom snížili riziko vzniku zánětu, je dobré si do několika desítek minut „po akci“ zajít na záchod – proud moči „propláchne“ močovou trubici a může s sebou odnést i bakterie. Ale pozor. Mnoho z nás by napadlo, že pečlivě umyté genitálie před a po sexu mohou působit jako dobrá prevence. Opak je ale pravdou – smýváme přirozenou bakteriální mikroflóru a měníme tak prostředí, takže jsme naopak ke vzniku infekce náchylnější.
  • Zácpa. Pokud trpíme zácpou, máme střeva plná po mnohem delší dobu, než je normálně zvykem – a to může způsobit problém a úplným vyprázdněním močového měchýře. A to znamená, že bakterie uvězněné v našich vnitřnostech mají mnohem více času na to se množit a způsobit infekci. Na druhou stranu průjmová onemocnění mohou infekci způsobovat také, protože stolice je v takovém případě velmi měkká a její zbytky ulpívají v okolí, ať se snažíme sebevíc.
  • Cukrovka. Když je krevní cukr vysoký, vylučuje jeho přebytek tělo močí. A více cukru v moči (a tedy i celém močovém ústrojí) znamená krmení pro bakterie, které se po cukru můžou utlouct. Výjimkou je cukr D-manosa, který se v našem těle nevstřebává a my ho močí vylučujeme. Ten naopak bakterie odpuzuje (a proto je součástí skoro každé domácí léčby infekce močových cest).
  • Nejdeme hned. Asi už se nám stalo, že z objektivních důvodů (nebo třeba i z těch, že prostě potřebujeme jenom něco dodělat, než se odměníme cestou na záchod) si prostě nemůžeme odskočit, kdykoliv je to nutné. A tak zadržujeme moč, ve které mají bakterie čas se množit. A tak – i kdyby to znamenalo odskočit si po cestě do lesa místo na benzínku, rozhodně stojí za to jít hned, jakmile se nám začne chtít.
  • Dehydratace. Když máme málo vody, chodíme méně často na záchod a bakterie nejsou odplavovány tak často, jak by být měly. A tak mají čas se množit. Dehydratace není pro naše tělo dobrá v žádném ohledu a infekce močových cest mohou být jedním z exemplárních případů.
  • Hormonální antikoncepce. Všechny hormony, které nejsou našemu tělu vlastní, mohou měnit mikroflóru našich intimních partií. A tak můžeme být náchylnější vzniku infekcí. Bariérové metody antikoncepce jsou tak rozhodně lepší... když mluvíme o vzniku infekcí močových cest.
  • Intimní hygiena, prádlo. Ať už při svých dnech používáme jakékoliv prostředky (vložky, tampóny, kalíšek...) je rozhodně na místě měnit je co nejčastěji. Protože, i když to není zrovna nejpříjemnější téma, tyto pomůcky jsou semeništěm bakterií a mohou vést ke vzniku infekcí močových cest. Stejně tak za ně může nevhodné prádlo – když mluvíme o střihu, rozhodně nejméně vhodné jsou kalhotky typu tanga, protože pouhým pohybem můžou vést k přenosu bakterií z místa A do místa B celkem jednoduše. A pokud jde o materiál, vždycky bude nejvhodnější bavlna. Ostatní materiály totiž mohou způsobovat intenzivnější pocení a my víme, že tma a vlhko jsou pro bakterie nejideálnějšími podmínkami.
  • Ledvinové kameny. Tyto minerální usazeniny mohou blokovat průchod moči močovým ústrojím a zadržovat tak moč, ve které se bakterie rozšiřují, a jejich počet roste.

Pozor bychom si měli dát také na kouření. V poslední době je spojováno s významným zvýšením rizika rakoviny močového měchýře. Změnila se receptura a vyšší obsah především beta-naftylaminu může vést ke vzniku rakoviny močového měchýře a žlučníku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie