Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější módní prohřešky

  • Publikováno:
Nejčastější módní prohřešky

...kterými jsme vinni tak trošku asi všichni. Když se podíváme zpátky, nějaký ten vyloženě zahanbující outfit najdeme v paměti asi všichni, možná dokonce ještě i ve skříni. Jenomže to je viděno optikou nás dnes, když jsme si ten zpropadený kousek pořizovali a nosili ho, asi jsme se cítili dobře. Co je vlastně ale módní chyba? Znamená to, že nosíme něco, co není zrovna trendy, nebo něco, co nám nesluší?

Každá módní epocha (od desetileté po sezónu) měla své ikonické kousky. Některé se periodicky vrací (například zvonové kalhoty nebo vysoké platformy), některé jsou nesmrtelné a považované za klasiku, některé zmizely v propadlišti dějin (a možná i trošku hanby). Ale nebudeme se bavit o konkrétních kouscích. Budeme se bavit o tom, co je univerzální prohřešek... alespoň podle univerzálních standardů.

Kabelka a boty. A pásek a řemínek hodinek a cokoliv, co se dá sladit, sladíme. Asi toto pravidlo známe všichni, nicméně spolu s šedesátými a sedmdesátými léty jeho platnost prostě vypršela. V současné době máme tak velkou svobodu ve výběru (nejen) oblečení, že je až hřích podřídit se tomuto omezení.

Nemít vlastní styl. Ačkoliv je nápodoba nejvyšší formou lichotky, spíše, než napodobovat módní ikony nebo modelky z převáděcích mol, vždycky je lepší nenapodobovat bezezbytku. Respektive... spíše podle diktátu módy nakoupit nějaký ten kousek (nebo dva) a zařadit je do šatníku – místo toho, abychom společně s módou měnili to, na co jsme zvyklí.

Boty. Ve kterých neumíme chodit. Možná je to trošku netradiční rada, ale prohřešek je to velmi častý. Jenom se rozhlédněte kolem sebe, vysoké podpatky nedělají dobře všem, ne každý na nich umí chodit, ne každý zvládne nonšalantní chůzi na klínku, popřípadě platformy nebo cokoliv jiného. Překvapivě hodně lidem vadí takzvané žabky... Prostě pokud nemáme jistý krok v tom, co máme na nohách, budeme vypadat vždycky legračně, nikoliv elegantně. A to platí i pro boty, které jsou nám příliš velké a vyzouvají se!

  • Tip Mimibazaru: Lodičky a obecně boty na podpatku si většinu kupujeme o něco málo menší, než ty s rovnou podrážkou. Platí pravidlo, že je prostě musíme vyzkoušet – na to bychom si měli dát pozor, speciálně když nakupujeme online. A nesmíme zapomenout, že se silonkou boty kloužou o něco víc!

Jenom trendy. Jsou mezi námi takoví, kteří se prostě řídí tím, co je moderní. Na tom by nebylo zas až tak nic špatného (někdo musí držet módní průmysl v černých číslech), ale často jde takový přístup ruku v ruce s ignorací faktu, že ne každé postavě a typu sluší úplně všechno. Musíme být trošku kreativní. A hlavně ne slepí, když se podíváme do zrcadla. Pokud máte postavu tvaru přesýpacích hodiny, bude škoda nezvýraznit pas, i kdyby byly krátké a široké střihy v módě sebevíc.

Detaily. A teď nemyslíme šperky, doplňky ani barevné ladění. Ale třeba viditelný lem ponožek (nebo hůř – silonkových ponožek), silonky v botách s otevřenou špičkou, sepraná ramínka podprsenky, která nám sem tam vykouknou zpod nátělníku...

Drahé znamená módní. Cenová hladina není to, díky čemu se jednotlivé kousky k sobě hodí. A to, že jsou drahé, zdaleka neznamená, že jsou vkusné/slušivé/nadčasové. Cenovka je jen jeden z aspektů a často rozhodně ten, kterým bychom se měli řídit. Někdy i tričko za pár stovek nám udělá lepší službu, než kabelka za několik desítek tisíc.

Hlavně, že to vypadá dobře. Často zapomínáme na jednu velmi podstatnou věc. To, v čem chodíme, by mělo být pohodlné. Když cítíme nepohodlí, nejistotu nebo jiný diskomfort, je to na nás taky vidět. A tak mnohem častěji zazáříme v něčem, co je nám pohodlné, než v něčem, co je jenom moderní.

  • Móda nemá žádného univerzálního soudce. Jsou ale věci, které mohou kazit dojem. To hlavní, když přijde na oblečení, je, abychom se cítili sebevědomě, aby lichotilo naší postavě, mohli jsme si ho dovolit a hlavně – aby nám v něm bylo dobře.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

vycky333 31. 7. 2018, 23:08
Vždy si ráda přečtu něco inspirujícího o módě :) Člověk se pořád učí. Myslím, že jsem člověk, který má módu opravdu rád a rád o ní přemýšlí. Už nejsem nejmladší, ale pořád chci vypadat mladistvě a snažím se sledovat poslední módní trendy. Ale všeho s mírou. Je důležité, aby si člověk zachoval svůj osobní styl. Rada kombinuji moderní kousky s jednoduššími a nadčasovými. Nedávno jsem objevila zn. Cellbes, kterou si oblíbila moje sestra s mamkou, které mají úplně jiný vkus a byla jsem překvapená, že i já si vyberu nějaký kousek někde, kde bych to nečekala :)

Kategorie