Zobrazit přihlášovací formulář

Co může znamenat nevysvětlitelné přibírání

  • Publikováno:
Co může znamenat nevysvětlitelné přibírání

Chodíte cvičit úplně stejně pravidelně, k žádným dramatickým změnám v jídelníčku nedošlo, ale ručička váhy nezadržitelně ukazuje víc a víc nahoru? Možná jsme změnili antikoncepci, možná se změnilo něco jiného. Co když je ale přírůstek váhy signálem, že s naším tělem není něco v pořádku? Co jsou nejčastější (zapírané) příčiny přibývání a váze? A co může být doopravdy problém?

Mezi nejčastější příčiny nevysvětlitelného přibírání patří, překvapivě, zvýšený kalorický příjem. Spousta lidí trpí takzvanou kalorickou amnézií, kdy si ve skutečnosti neuvědomuje, že stravovací návyky se trošku změnily, že z dvou řad čokolády je celá tabulka, že to, když si dáme koláč a nikdo nás při tom nevidí, se taky počítá.

Další z důvodů je fakt, že jsme se přestali hýbat. Ne cvičit, můžeme chodit na úplně stejná cvičení, jako kdykoliv předtím, ale prostě se jen sešly okolnosti a my tolik nechodíme pěšky, více posedáváme, nějak jsme omezili aktivity běžné denní činnosti...

...no a pak tady máme přibírání, které může být znakem něčeho jiného. To je ale téměř vždy provázeno jinými symptomy.

Jste vyčerpaní. Přibývání na váze a extrémní únava můžou být znaky snížené funkce štítné žlázy. Podrobněji se o problému můžete dočíst v našem speciálním článku, který jsme štítné žláze a nejčastějším potížím s ní věnovali.

Nepravidelná menstruace. Společně s kily navíc může tato kombinace znamenat, že trpíte syndromem polycystických ovarií. Tato bohužel nešťastně častá abnormalita si zahrává s našimi hormony, přibíráme, máme problematickou pleť, nadměrné ochlupení nebo třeba mastné vlasy. A často jsou její příznaky léčeny antikoncepcí, takže se o ní dlouho nemusíme dozvědět – až když ji vysadíme. Bohužel, způsobuje potíže s početím. PCOS jsme věnovali speciální článek, stejně tak jsme jeden věnovali tomu, co pro sebe můžete dělat, když PCOS trpíte.

Jste ve stresu. Může se jednat o depresi. Ta má tolik projevů, kolik lidí jí trpí, ale jsou příznaky, které jsou častější než jiné. Být neustále v módu útok/útěk dává našemu tělu signál, že potřebuje živiny, protože je v neustálém „boji“. Také se často dostavují problémy se spánkem, které vedou k přibírání. Celkově si stres zahrává s našimi hormony tak, že bychom ho rozhodně neměli podceňovat.

Nemůžete spát. Nebo se cítíte naprosto neodpočatí celý den. Můžete trpět nespavostí. A třeba i náměsíčností. Přerušovaný a nedostatečný spánek může vést k zastřenému vidění, k potížím se soustředěním, ale taky k ukládání většího množství tuku, než je nezbytné.

Nadýmání. Může se jednat o přerůstání bakterií v tenkém střevě, tzv. SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Když se bakterie v tenkém střevě přemnoží, způsobuje to spoustu potíží – jako nadýmání, plynatost, bolesti břicha, průjmy – a také přibývání na váze.

Čtyřicítka se překlopila přes druhou půlku. Může se jednat o perimenopauzu. Je to přechodová fáze, která se často týká už žen na sklonku čtvrté dekády života, kdy se ženské hormony přestávají držet v rovině a klesají a stoupají a dělají potíže (včetně změn nálad, návalů horka, ztráta svalové hmoty nebo poklesu libida). Včetně přibírání.

Nová léčba. Spousta prášků může mít jako vedlejší efekt přibírání nebo zadržování vody. A to nemusí být jen antikoncepce, ale také například některá antihistaminika (léky proti alergiím), antidepresiva, beta-blokátory nebo steroidy. Ty mohou zpomalit metabolismus, což vede k přibírání i bez jakékoliv jiné změny životního stylu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie