Zobrazit přihlášovací formulář

Čaj z melounových semínek?

  • Publikováno:
Čaj z melounových semínek?

Je načase brát vodní meloun se vší vážností. Je to totiž nejen vynikající a osvěžující letní pochoutka, ale také skvělý pomocník v péči o naše vlastní zdraví. Jeho sladká chuť a příjemná konzistence, vodnatost a úžasná kombinovatelnost se sladkými i slanými chutěmi z něj dělá vyhledávanou pochoutku, to ale není to jediné, co nám nabízí. Víme, jak zkonzumovat jeho dužinu, dokonce jsme se už dozvěděli, že zpracovat můžeme i melounové slupky. Takže zbývají semínka.

Jak už jsme řekli, vodní meloun je takový (ne zas až tak úplně malý) zázrak. To, jaké benefity přináší našemu zdraví, jsme popsali v dřívějším článku, ve kterém se můžete dozvědět, že i když je meloun z více než 90 % voda, zdaleka to neznamená, že se jako obyčejná voda chová.

Méně tradiční informací je pak zpracování melounových slupek. I to si zasloužilo speciální článek, ve kterém se dozvíte, co všechno obsahují, že je můžeme kandovat, odšťavovat, nakládat a mnoho dalšího. Pokud jste melounoví závisláci, rozhodně stojí za přečtení.

No a dnes se dostáváme k poslední části melounu, a to jsou jeho semínka. Pokud patříte k těm, co semínka vyplivují, nebo rovnou kupujete melouny speciálně vypěstované jako bezsemenné, o hodně přicházíte. Při obyčejném spolknutí krásně fungují jako mechanická očista našeho trávicího traktu, a jelikož je jejich povrch poměrně měkký, při trávení se naruší a my absorbujeme i některé živiny, které semínka obsahují. Mnohem lepší je ale jejich obal narušit, nebo z nich rovnou vytvořit odvar; jakýsi extrakt všeho, co je na nich dobré.

Co obsahují?

Jde především o jejich obsah antioxidantů, hlavně vitamínu C a E. Dále pak obsahují kyselinu pantotenovou, měď, biotin, thiamin, niacin, kyselinu listovou, hořčík, draslík, mangan, zinek, fosfor... To, co dělá z různých semen něco pro nás, lidi, tak extrémně zdravé, je fakt, že každé semínko v sobě musí obsahovat všechno to dobré, z čeho pak vyroste celý plod. Nebo alespoň základy.

  • Melounová semena obsahují takovou kombinaci látek, že nám mohou pomoct s mnoha neduhy. Mluvíme především o jejich extrémně pozitivním vlivu na močovou soustavu – čaj ze semen je ideální na pití, pokud trpíte ledvinovým pískem nebo kameny, funguje jako poměrně silné diuretikum. Pomáhají také s vysokým krevním tlakem a jako prevence onemocnění oběhového systému, odvar působí příznivě na problematickou pleť (pleť oplachujeme odvarem), posiluje vlasy a zklidňuje podrážděnou pokožku hlavy, zlepšuje imunitu, podporuje plodnost, snižuje otoky, podporuje regeneraci... a tak dále. Samozřejmě také posiluje naši schopnost odolávat škodlivým vlivům z okolí, zpomaluje proces stárnutí a podporuje naše vitální funkce. Takový elixír zdraví.

Jak připravit melounový čaj?

Základem je narušit obal semen. To platí pro všechna, která konzumujeme. I ta melounová tedy nejdříve nahrubo nadrtíme. Poté jich vezmeme okolo třiceti a zalijeme vroucí vodou (toto množství je ideální na 2,5 dcl vody) a necháme louhovat 15 minut.

Čaj konzumujeme dva dny po sobě třikrát denně, pak máme jeden den pauzu a následující den si dáme zase tři šálky. Takovouto kúru absolvujeme alespoň jedenkrát za měsíc. Nic ale nezkazíme, budeme-li melounový čaj popíjet v melounové sezóně klidně každý den. Jenom, kvůli jeho diuretickým účinkům, musíme zvýšit příjem tekutin a nepít ho v moc velkém množství.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

mawo 31. 5. 2018, 8:34
Melouny jsou super ...miluju je ....ale vážně že semínka vyroste celý PLO-T ?? ,-)
Marci75 3. 6. 2018, 19:03
@mawo no, hlavně ze semínka nevyroste ani plod, ale rostlina lubenice, na které vodní melouny rostou.

Kategorie