Zobrazit přihlášovací formulář

Jahody patří i na obličej. Proč a jak?

  • Publikováno:
Jahody patří i na obličej. Proč a jak?

Pojďme si zopakovat, co všechno víme o jahodách. Snad pro všechny z nás je to „letní ovoce“. Chuť, kterou máme spojenou s létem, prázdninami a sluncem. Samozřejmě je to také ovoce plné prospěšných látek, dodávají našemu tělu nejen osvěžení v horkých letních dnech, ale také spoustu vitamínů, minerálů a vlákniny. A také jiných látek, které nám mohou pomoci jak zevnitř, tak zvenku. Protože jahody mohou být naprostým zázrakem pro naši pleť.

Jahody obsahují mnoho látek, které prospěšně působí na naše zdraví. Jsou to například látky ze skupiny flavonoidů, jako je třeba kvercetin nebo antokyany, které jsou extrémně prospěšné pro naše srdce a celou oběhovou soustavu, snižují hladinu cholesterolu, působí jako antioxidanty a společně s draslíkem posilují naše cévy a chrání nás tak například před krevními sraženinami, zmírňují zánětlivé procesy v těle, regulují vysoký krevní tlak. Díky vysokému obsahu vody a vlákniny pomáhají regulovat zažívání, bojují proti zácpě (na rozdíl od těchto potravin!), mají kupodivu nízký glykemický index, takže si tolik nezahrávají s hladinou cukru v krvi a jsou vhodné i pro diabetiky. Také obsahují spoustu kyseliny listové, takže jsou vynikající, pokud se zrovna pokoušíte otěhotnět.

Tím ale výčet jejich skvělých vlastností nekončí. Jahody obsahují nálož vitamínů, které můžeme využít při péči o naši pleť. Řeč je především o velmi silných antioxidantech – vitamínech C a E. Jahody ale obsahují kyselinu acetylsalicylovou, která se využívá při léčbě akné, k péči o mastnou pleť a také jako vynikající „chemický peeling“ – zbavuje pleť odumřelých buněk.

Jahody také umí sjednotit barvu pleti, bojují proti pigmentovým skvrnám a jiným barevným odchylkám pleti. Zlepšují její kvalitu, vypínají ji a zmírňují projevy akné.

  • Někteří lidé mohou trpět alergií na jahody. Jahodové masky rozhodně nepoužívejte, pokud patříte mezi ně, nebo pokud jste alergičtí na acylpyrin. To je totiž salicylát stejně jako v jahodách obsažená kyselina acetylsalicylová.

Maska pro mastnou pleť

  • Rozmixované jahody
  • Jogurt
  • Lžička medu

Naneste na vyčištěnou pleť a nechte působit deset minut. Smyjte vlažnou vodou. Tato maska má skvělé výsledky především pro mastnou a problematickou pleť. Můžeme použít také pouze jahody s medem, pokud se chceme zaměřit více na boj s akné.

Maska na sjednocení barvy obličeje

  • Jahody
  • Šťáva z citrónu nebo limety (stačí jedna lžička)

Rozmixujte (nebo pořádně rozmačkejte), naneste na obličej a nechte působit 15 minut. Smyjte vlažnou vodou.

Zvláčňující a rozjasňující maska

  • Jahody
  • Kakaový prášek
  • Med

Zejména u této masky si dejte pozor, abyste ji před aplikací nesnědli, je totiž vynikající. Když se ale ovládnete a nanesete na obličej, nechte působit 15 minut a smyjte vlažnou až teplou vodou. Pleť bude krásně vyživená, měkká a jemná.

Vyživující maska

  • Jahody
  • Rýžová mouka

Rýže skrývá mnoho tajemství. Je to mimochodem starý japonský recept na věčné mládí (dočtete se v tomto článku). Když si z rýžové mouky a jahod připravíte hutnou masku na obličej, naneste ji a nechte 15 minut působit. Smyjte vlažnou vodou a kochejte se krásou a rozzářeností své pokožky.

Jahodový peeling

  • Jahody

Rozkrojte jahodu a plochou přejíždějte krouživými pohyby po obličeji – kyselina acetylsalicylová krásně zbaví pokožku odumřelých buněk. Nechte minutu působit a opláchněte – klidně i o trošku teplejší než vlažnou vodou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie