Zobrazit přihlášovací formulář

Jarní detox posílí imunitu a rozjasní pleť: Vsaďte na dvoudenní koktejlovou kúru

  • Publikováno:
Jarní detox posílí imunitu a rozjasní pleť: Vsaďte na dvoudenní koktejlovou kúru

Jste unavení, bez energie, reagujete často podrážděně, trápí vás trávící potíže a našedlá povadlá pleť? Pak byste si měli pročistit zanesená střeva, aby vám tělo zase začalo lépe fungovat. A právě teď je na detoxikaci ten nevhodnější čas. Nemusíte investovat do žádných předražených zázračných programů, stačí vyzkoušet domácí detoxikační koktejl.

Detoxikace je v dnešní době velmi často skloňovaný pojem. Nacházíme její zastánce i odpůrce, slyšíme hlasy, že tělo má mechanismy na to, aby si se vším poradilo samo. Ale ruku na srdce, ne vždy se ke svému tělu chováme tak, aby se sebou mělo co nejméně práce. Takže, čím více práce má, tím hůře jí stíhá a tím více je unavené.

Pokud chceme posílit imunitu, zlepšit kvalitu pleti a dokonce i třeba i psychický stav, měli bychom se zaměřit na detoxikaci organismu, respektive na zbavení se odpadu z našich střev. Jestli si můžeme dietními změnami vyčistit krev, ledviny, játra a další orgány, to je stále ještě sporné. Ale když se zasadíme o správnou střevní mikroflóru, všechny procesy v našem těle budou probíhat mnohem lépe. A přesně o to při detoxikaci jde.

Proč je důležitá očista střev?

Všichni víme, co střeva dělají. Tráví se v nich potrava, slouží pro vylučování odpadních látek, ale taky a hlavně slouží jako místo, kde se do těla vstřebává spousta důležitých látek z toho, co sníme. Ve skutečnosti málokteré živiny jsou do těla vstřebávány ze žaludku, většinu této práce zastávají střeva – jakožto náš největší vnitřní orgán. Mikroflóra ve střevech odpovídá skoro za celou naši imunitu, zneškodňuje škodliviny a vůbec je pro naše správné fungování nepostradatelná.

No a když jsou střeva zanesená, nic z toho nemůže fungovat správně, to dá rozum. Některé potraviny v kombinaci s dalšími zlozvyky (jako je například nedostatečný pitný režim nebo neadekvátní příjem vlákniny) můžou pak v našich střevech zůstávat mnohem déle, než by měly. Dokonce ani měsíce nejsou výjimkou.

Kdy je možné, že máme zanesená střeva?

Můžeme mít trávicí potíže, což je poměrně logické. Mezi nejčastější patří zácpa, nadýmání, ale i například průjem nebo pálení žáhy. Dámy by mohlo zajímat, že nekvalitní vyprazdňování může vést k řadě gynekologických potíží, mezi nejčastější pak patří například opakující se kvasinkové infekce. Ale také stavy jako chronická únava, psychická nepohoda nebo třeba akné či jinak „pokažená“ pleť můžou mít své kořeny ve střevech.

Kúra pro očistu

Pozor, tato očistná kúra je relativně agresivního rázu. Rozhodně si ji nedopřávejte, pokud jste nedávno prodělali operaci střev nebo jiných částí trávicího traktu, pokud máte v trávicím traktu nádor, trpíte Crohnovou chorobou, onemocněním tlustého střeva (například ulcerózní kolitidou) nebo divertikulitidou. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, poraďte se s lékařem.

Připravený nápoj byste měli konzumovat dvakrát denně po dobu jednoho týdne. První dávku si dávejte ráno nalačno, druhou odpoledne.

Recept na detoxikační koktejl

Ingredience (na dvě dávky):

  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 list Aloe Vera (dužina)
  • jedno jablko
  • jedna okurka
  • dva plátky čerstvého ananasu
  • voda (podle potřeby)

Postup: 

1. Všechny pevné ingredience pečlivě omyjeme, nakrájíme na kousky a dáme do mixéru. (Neloupeme! Slupky jsou velkým zdrojem vitamínů a vlákniny, pokud máme možnost, měli bychom nakoupit ovoce a zeleninu v bio kvalitě.)

2. Z listu Aloe Vera vydlabeme dužinu a přidáme jí k ostatním ingrediencím. Zalijeme pomerančovou šťávou a případně dodáme vodu. Vše pořádně promixujeme, rozdělíme napůl a sklenici vypijeme ráno, druhou schováme v ledničce a vypijeme odpoledne.

Tip Mimibazaru

I když je v tomto koktejlu obsaženo velké množství vlákniny, tím by náš denní příjem rozhodně neměl skončit. Vláknina je nezbytná pro správné fungování střev. K ní je ale třeba i přidat dostatečné množství vody, jinak se na střeva také „nalepí“ a může dokonce způsobit zácpu. Takže pít tolik vody, kolik se nám jen povede. Ideální příjem vody je jeden litr na každých 25 kg naší hmotnosti denně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie