Zobrazit přihlášovací formulář

Květiny do ledničky? A co ještě dalšího?

  • Publikováno:
Květiny do ledničky? A co ještě dalšího?

Velmi často nevyužíváme potenciálu výdobytků moderní doby úplně naplno. Víme, že do ledničky patří maso, mléčné výrobky a spousta dalších věcí, pak ale existují (zdaleka nejen) potraviny, které často skladujeme mimo ní a nedělá jim to dobře. Nebo si nezáměrně zkracujeme dobu jejich možné konzumace nebo použití. Co bychom tedy měli dávat do lednice raději než do spíže?

Sušené ovoce. Samozřejmě má sušené ovoce mnohem delší trvanlivost samo o sobě než to čerstvé. Na sušených plodech se ale často rozmáhají plísně, které nemusí být zezačátku ani vidět, ani cítit, ani chutnat. Skladováním suchých plodů v ledničce můžeme jejich trvanlivost prodloužit až na půl roku.

Červené víno. Všichni jsme slyšeli poučku, že červené víno by se mělo pít za pokojové teploty. Jenomže, pokud jste to už někdy zkusili, červená vína chutnají za teploty okolo 15 stupňů. Což dnešní pokojová teplota rozhodně není. Toto pravidlo vzniklo za dob, kdy „pokoj“ znamenal kamennou, studenou a tmavou hradní komnatu, kdy 15 stupňů bývala „pokojová teplota“ i v létě. Záleží na typu vína a jeho kvalitě, nicméně teplota červených vín by se měla pohybovat v rozmezí od 13 do 19 stupňů, čím je víno starší, tím ho pijeme teplejší. A lépe chutná také v případě, že ho otevřeme alespoň hodinu před servírováním.

Jablka. I když jablka nepatří k ovoci, které se brzo zkazí, pokud nakupujeme v bio kvalitě nebo pěstujeme, asi víme, že pár dní a už začínají nahnívat. Skladovat jablka v lednici je tedy dobrý nápad – jejich trvanlivost můžeme bez ztráty šťavnatosti a čerstvosti prodloužit až o dva týdny!

Čerstvý zázvor. Pokud ho neoloupeme, zabalíme do papírové utěrky a zavřeme do krabičky, aby nenasál pachy z ledničky, vydrží nám takový zázvor čerstvý v lednici až měsíc. A můžeme ho bez obav používat. Papírovou utěrkou ho omotáváme proto, aby nasávala vlhkost, která by mohla vést k množení bakterií a plísní.

Řezané květiny. Pokud máme v lednici místo, můžeme řezané květiny (společné s vázou) na noc schovávat do ní. Významně tak oddálíme jejich vadnutí.

Kečup. Kečupy obsahují hodně kyselin, které zabraňují množení bakterií, takže je v pořádku uchovávat je mimo lednici. Chlad ale zamezí vyprchání chuti, ke kterému mimo lednici zákonitě dojde. Pokud budeme skladovat kečup v lednici, prodloužíme jeho nejen trvanlivost, ale také chuť, až na půl roku.

Laky na nehty. Chlad jim pomůže zachovávat konzistenci, barvu i stálobarevnost. Pokud tedy vlastníte laků na nehty mnoho a/nebo je tak často nepoužíváte, je dobré skladovat je v lednici. Nezatuhnou a déle vydrží.

Avokádo. Avokáda jsou zákeřné potvory. Jejich čerstvost a zralost je těžké odhadnout, ale tak jako tak bychom je i celá měli skladovat v lednici, ideálně na co nejchladnějším místě. Můžou nám tak vydržet až o dva týdny déle. Pokud už avokádo rozkrojíme, zabráníme jeho hnědnutí tak, že potřeme plochu vystavenou vzduchu troškou citrónové šťávy. Avokáda ale můžeme i mrazit! A jaké další překvapivé potraviny můžeme bez obav strčit do mrazáku? Dozvíte se v tomto článku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie