Zobrazit přihlášovací formulář

Jílové masky pro každou pleť (a vlasy!)

  • Publikováno:
Jílové masky pro každou pleť (a vlasy!)

Jíl je velmi hodnotná složka péče o naši krásu, která se stále relativně marně hlásí o slovo. A přitom je tak skvělá pro využití při péči o pleť a pokožku hlavy. Jíl obsahuje tolik minerálů, že se o tom spoustě jiných příměsí ani nezdá, má schopnost odmašťovat pokožku (dobrá, pravda, někdy až moc), dodávat jí potřebnou výživu. Ale co víc! Je to ideální příměs do DIY péče o pokožku. Protože si přímo říká o kombinování. S čím vším a proč?

O jílu jsme možná naposledy slyšeli na základní škole, kdy jsme se učili druhy půdy. Jíl se ale využívá i v kosmetice a není jediný důvod, proč bychom ho neměli mít doma. Nejdřív si ale musíme udělat pořádek v tom, jaké jíly jsou vlastně k dostání a na co se hodí (nebudeme se zmiňovat o izolačních a pojivých vlastnostech, keramice, výrobě tužek nebo žáruvzdorné ochraně. To patří rozhodně jinam.)

Můžeme mluvit o jílu zeleném, růžovém (nebo bílém) a červeném. Barvy jsou způsobeny jinými formami železa, které je v tom či onom jílu přítomné. Zelený jíl, který je asi nejznámější, má čisticí a hlavně absorpční vlastnosti, které z pleti vytáhnou i to, co tam není. Proto je vhodný především pro mastnou pleť, ale normální, suchou nebo jakkoliv citlivou může příliš vysušit nebo dokonce podráždit.

  • Jíl obecně má vynikající antibakteriální vlastnosti, proto se hodí i pro aknózní pleť.

Dále pak máme jíly bílé až růžové, které jsou méně agresivní a jsou tedy vhodné pro citlivější typy pleti. Nejšetrnějším jílem je pravděpodobně ten marocký, červený, známý pod názvem „Rhassoul“. Ten se hodí pro citlivou pleť, nepotřebuje téměř žádné příměsi, uvolňuje póry, pleť čistí, ale nevysušuje.

  • Marocký jíl se skvěle hodí jako alternativa k šampónům. Vytvoříme z něj a z vody řidší kašičku, ideálně ještě přidáme pár kapek arganového oleje. Naneseme na mokré vlasy, ale pozor – pouze ke kořínkům! Délkám bude naprosto stačit kontakt s jílem, když ho budeme smývat. U kořínků necháme působit maximálně pět minut, stačí i méně, a smyjeme. Je třeba jíl z vlasů důkladně vymýt, jinak budou matné a velmi nepoddajné.

Masky pro mladistvou pleť

Díky svým čisticím a vyživujícím vlastnostem se jíl hodí jako samostatná maska na obličej, ještě možná trošku lepší je ale jako základ. Protože k němu můžeme přidávat příměsi, které skvěle doplňují jeho schopnost otevírat a čistit póry o vyživující a revitalizační složky.

  • Jíl + zelený čaj. Místo, abychom nechali jíl nasáknout vodou, necháme ho jednoduše nasáknout vychladlým, silným zeleným čajem. Zelený čaj detoxikuje a energizuje naši pleť, dodává tolik potřebné antioxidanty.
  • Jíl + mletá káva + jablečný ocet. (+ pár kapek oblíbeného esenciálního oleje). Kávová sedlina má mnoho využití, jedním z nich je exfoliace pleti. Jablečný ocet je taky takový malý zázrak, takže smícháme tyto ingredience, naneseme na obličej a po několika minutách (jakmile maska zaschne, můžeme ji smýt) budeme mít pleť rozzářenou a prostou veškerých bakterií. Proto se tato maska hodí i pro aknózní pleť.
  • Jíl + med. A samozřejmě troška vlažné vody na spojení. Tato maska bojuje proti podráždění, akné, vráskám a všemu dohromady.
  • Jíl + avokádo. Rozmačkejte půlku avokáda, přidejte lžičku jílu a případně pár kapek esenciálního oleje dle výběru a čekejte zázraky. Avokádo dodá potřebné oleje, výživu a vitamíny, maska zanechá pleť hebkou a vyživenou.
  • Jíl + aktivní uhlí + tea tree olej. Smícháním těchto tří ingrediencí (a trošky vody) získáte pravděpodobně tu nejintenzivněji čistící masku na světě. Skvěle se hodí na pleť, která trpí na černé tečky a ucpané póry, energizuje a čistí bez toho, aby pleť nadbytečně vysušovala. Jaká jsou pro a proti aktivního uhlí, se můžete dočíst v našem minulém článku.
  • Jíl + bílý jogurt. Smíchejte lžičku bílého řeckého jogurtu, lžičku vlažné vody a dvě lžičky jílu, a připravíte tak tu nejúčinnější anti-age masku pro naši pleť. Jogurt dodá potřebné lipidy a zdravé bakterie, které budou přispívat k boji proti drobným vráskám a ztrátě pevnosti pleti.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie