Zobrazit přihlášovací formulář

Nepodceňujte kedlubny

  • Publikováno:
Nepodceňujte kedlubny

Tato zelenina asi nepatří k těm nejoblíbenějším, spíš k takovým doplňkovým. Ale je to škoda. Protože, byť postrádá kouzlo exotiky, zase obsahuje obrovské množství látek, které nejen, že přispívají ke správnému zažívání nebo imunitě, ale také například bojují proti rakovině. Hodí se jak při redukční dietě, tak při diabetu, protože cukry v něm obsažené jsou velmi dobře snášené, ochrání náš zrak a mnoho dalšího.

Kedluben je celkem záhadná zelenina, protože nikde ve volné přírodě nenajdeme její divokou, nekultivovanou variantu. Zato těch domácím máme poměrně dost. Rané kedlubny jsou ty fialové, na konci léta se zase sklízejí ty bílé. Všechny ale obsahují takové množství zdraví prospěšných látek, že si zaslouží naši pozornost.

Kedluben popřípadě kedlubna (správně jsou obě varianty), latinsky Brassica oleracea nebo gongylodes je dvouletá zelenina, varianta brukve zelné, a to, co z ní konzumujeme, je nadzemní stonková hlíza. Patří mezi košťálovou zeleninu, která je u nás konzumovaná v relativně velkém množství, ale i tak toho o jejím kouzlu víme většinou málo. Jenom si přečtěte, jaké poklady se skrývají v zelí nebo třeba v brokolici. A co teprve květák, věděli jste, že se dá využít i nasladko? Nebo že si z něj můžete udělat „rýži“ i upéct chleba?

Kedluben na scéně

Připravte se, protože výčet toho, co kedluben obsahuje, bude dlouhý. Z vitamínů jsou nejdůležitější zastoupené vitamíny skupiny B (1, 2, 3, 5, 8, 9), spousta vitaminu C, ale i významného antioxidantu vitamínu E, K a A, dále pak spoustu minerálů, například hořčík, fosfor, železo, vápník, mangan, draslík, zinek, jód, selen a síru. Zajímat by nás měl ale také významný podíl vlákniny, ale také, a to především, silic, tedy éterických olejů.

  • I kvůli nim by kedlubny neměli konzumovat lidé s problémy s žaludkem nebo dvanáctníkem, resp. jejich sliznicí.

Kedlubny obsahují látku s názvem cholagola, která zvyšuje sekreci žluče (což se hodí zejména v těhotenství, kdy se vyprazdňování žlučníku vlivem hormonů zpomaluje). Dále pak obsahuje Indol-3-karbinol, což je látka, která má vliv na omezení rozvoje raných stadií rakoviny.

Kedlubny tak

  • Slouží jako prevence rakoviny
  • Podporují krvetvorbu a cirkulaci
  • Slouží jako prevence infekčních onemocnění
  • Upravuje menstruační cyklus
  • Upravuje metabolismus a vyprazdňování
  • Pomáhá s redukcí váhy
  • Stimuluje naši energii
  • Reguluje krevní tlak
  • Slouží jako prevence chudokrevnosti
  • Chrání náš zrak
  • Posiluje naše cévy
  • ...a mnoho dalšího.

Kedlubny mají v naší kuchyni nezastupitelné místo, ať už jenom tak na chroupání, nebo čerstvé na chlebu s máslem. Velmi oblíbená je také tepelná úprava a takzvané „kedlubnové zelí“. Pokud máte vlastní tipy, jak kedluben zpracovávat, určitě se podělte s ostatními čtenáři!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku