Zobrazit přihlášovací formulář

Borůvky jsou skutečně superpotravina! Plody i listy jsou nabité zdravím a navíc vám pomohou zhubnout

  • Publikováno:
Borůvky jsou skutečně superpotravina! Plody i listy jsou nabité zdravím a navíc vám pomohou zhubnout

Vitamínová bomba plná antioxidantů, to o borůvkách tak zběžně víme. Tak jako tak patří mezi naše oblíbené letní ovoce. Ale i tak jim stojí za to věnovat trošku větší pozornost. Protože jejich látky jsou účinné i při extrémních teplotách, dají se zužitkovat i listy a obsahují mnohem víc cenných látek, než bychom si napoprvé mohli myslet. Jak je konzumovat, skladovat a co všechno můžeme od malých modrých bobulí čekat?

Brusnice borůvka není hned tak klasifikovaná jako ovoce, na prvním místě se uvádí, že jde o léčivku. A naprosto oprávněně. V našich končinách se vyskytuje málo rostlin s takovými účinky, jako je právě ona – borůvka, ale někdy také též borůvnice, černice čičiretka, mystovka, hafery nebo černá jahoda; záleží, z jakého regionu jste.

Brusnice borůvka je poměrně hojně rozšířená téměř všude v Evropě, ale také v Asii a koneckonců i v Americe a Kanadě. Moc se jí nedaří v suchých půdách, proto ji na jihu moc nenajdeme. Zajímavostí naší borůvky je, že ji téměř nelze podomácku pěstovat, její výskyt je totiž neodmyslitelně svázán s některými houbami, se kterými tvoří symbiózu a celý tento komplex prostě není možné z lesa na zahrádku přenést.

Modrý poklad nabitý zdravím

Vedle vitamínů a minerálů obsahují borůvky také významná barviva – antokyany. Určitě jste si všimli, že když jíte borůvky, máte celou pusu modrou. A je to právě toto barvivo (společně s tříslovinami), které má neuvěřitelně pozitivní vliv na sliznici celého trávicího traktu. Borůvky jsou skvělou potravinou také při průjmech, protože zpevňují stolici, pro lidi trpící hemoroidy nebo jinými střevními onemocněními.

Významné jsou antioxidační účinky borůvek, pomáhají například naší opálené kůži s regenerací a proti poškozením, které jí nadměrným opalováním způsobujeme. Obsahují pterostilben, což je antioxidant, který umí regulovat hladinu krevního cukru – jsou tedy skvělým pomocníkem pro ty, kdo trpí diabetem druhého typu. Díky vysokému obsahu vitamínu C jsou také vynikající pro imunitu. Obsahují látky, které zlepšují zrak, mají močopudné účinky, díky obsahu minerálů přispívají ke zdraví kostí, zlepšují kvalitu pokožky, snižují krevní tlak, pozitivně působí na kardiovaskulární systém a mimo jiné jsou i vynikající volbou při dietách – obsahují mnoho vlákniny, zasytí a regulují zažívání.

Z listí si uvařte léčivý čaj

Borůvkové listy se dají usušené svařit na velice zdravý čaj. Jak v borůvkách, tak v jejich listech, se nacházejí termostabilní látky, které nezničíme ani vysokými teplotami (převařením nebo pečením), ani zamrazením – tyto látky mají především antibakteriální účinky. Čaj z borůvkového listí je proto ideální nejen na zažívání, ale také na například dezinfekci močového ústrojí. Borůvčí samozřejmě od listí neočesáváme, ale sbíráme popadané lístky, které můžeme pak doma opatrně nasušit (na světlezelenou barvu, hnědá už je moc) a v případě nutnosti průběžně dosušovat.

Pozor! Lidé, kteří se léčí antikoagulanty, tedy léky na ředění krve, by měli být s konzumací borůvek opatrní – borůvky mohou účinky těchto léků ovlivňovat.

A co kanadská borůvka? Ta je snadná na pěstování, nenáchylná na škůdce a relativně nenáročná na půdu. Obsahuje mnoho stejného jako naše borůvka, ale mnohem méně právě modrého barviva, které má na náš organismus tak blahodárné účinky. Jinak je to ale také zdravotní skvost!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

uzivatelsafir 25. 8. 2021, 12:25
Ať žijí borůvky! (jablka)

Kategorie