Zobrazit přihlášovací formulář

Když jsou v nevěře emoce

  • Publikováno:
Když jsou v nevěře emoce

Na nevěru máme každá trošku jiný názor. A spoustě z nás se změní, když ji zažije na vlastní kůži; vlastně jako jakákoliv strana. Vztah od vztahu se naše vnímání vyvíjí, co pro nás bylo neakceptovatelné ve dvaceti, postupně se stává běžnější, a tak podobně. Když se ale jedná o nevěru, ve kterou hrají roli emoce, je to rozhodně větší ohrožení vztahu, než když jde o „úlet“, který často označujeme slovem „nevinný“. Není, ale jeho hřích je často odpustitelnější než ten závažnější.

Nevěra je ožehavé téma. Každý k ní máme co říct. Ale kromě vrcholného odsouzení je spousta zkušeností s ní v pověstné šedé zóně. Někdy jsou znamení, že je na spadnutí. Jako to poznáme u sebe? Co se s námi samými začne dít, než svolíme a staneme se nevěrníky? O tom si můžete počíst tady (například jsme ve věku, který končí devítkou).

Ačkoliv nevěra není jediná zrada ve vztahu, existují její různé stupně. No a jedním z těch nejvyšších je regulérní paralelní vztah. Jak u partnera poznáme, že... se zamiloval jinde?

Pořád o ní mluví. Je to divné, ale zároveň velmi pravděpodobné – o své aféře už vám partner asi řekl. A několikrát. Protože když nám na někom záleží a máme ho rádi, potřebujeme o něm mluvit. Často zmiňuje nové jméno? Chodí každý den s někým na oběd? Připomínají mu vaše slova nebo události něco, co zažil s někým jiným, a povypráví vám to? Pozor. Byť je to maskováno třeba za novou kolegyni nebo kamarádku kamaráda (popřípadě u žen naopak), je to špatné znamení. Pokud se nová osoba vyskytuje více ve vašich rozhovorech, pravděpodobně se více vyskytuje i v životě vašeho partnera.

Máte podezření. Bohužel. Nevěříme tomu, vysvětlujeme si to, všichni máme pochopení, ospravedlňujeme všechno, co se našemu podvědomí nezdá, ale svůj šestý smysl neobelžeme. Intuice je velmi silná a pracuje na podvědomé bázi. Hluboko vevnitř si všímáte, že vztah není, co býval. Není tak živý, dynamický, intimní, vzájemný. Rozhodně je v něm méně akce, protože partner svou energii vynakládá jinde, tak se naše návrhy nemusejí setkávat s kýženou odezvou a z jeho strany nemusejí vůbec přicházet.

Tajemství. Bohužel, v době moderních technologií si brzo všimneme, že je s partnerem něco jinak. Najednou má skryté notifikace. Bere si s sebou telefon na neběžná místa. Změní si heslo k počítači. Jeho chování se změní, když vejdeme do místnosti. Tajnůstkářské chování není nikdy dobré znamení.

Můj manžel začal poslouchat audioknihy. A tak si nosil telefon všude s sebou, do koupelny, na záchod, když se holil, sprchoval, míval ho na sluchátka v uších, když spal. Absolutně mě netrklo, že je něco špatně, brala jsem to jako legitimní důvod mít telefon u sebe. Až později, když se připojily jiné faktory, mi došlo, že to celé byla jedna velká kamufláž. Dobrá, to musím přiznat, ale i tak se cítím jako neuvěřitelná blbka, že mi to nedošlo.“

Jana, 42

Ale i taková nevěra se dá zvládnout. Jen musíme oba vědět, co chceme. Jak vypadá renesance vztahu po nevěře? I to se dozvíte v jednom z našich minulých článků.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie