Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vzkřísit manželskou intimitu

  • Publikováno:
Jak vzkřísit manželskou intimitu

Po těch letech, která společně se svým partnerem trávíme v jedné domácnosti, by bylo s podivem, kdyby náš intimní život neutrpěl, řekněme, ztráty. Minimálně nějaké změny, které ale velmi často mohou transformovat vztah z romantického do spolubydlícího. A většinou nemá ztráta sexuálního apetitu na vztah ten úplně nejlepší vliv.

Udělejte si ze sexu prioritu. Náš každodenní život je naplněný starostmi, prací, domácností, účty, rodinou. A bůh ví, čím ještě. Takže odsunout sex a partnerský intimní život do pozadí je celkem snadné. Udělat si z něj prioritu neznamená udělat si z něj otravnou povinnost. Ale na povinnosti také není nic špatného, když přijde na sex, protože když se do začátku „přinutíte“, nakonec je to vždycky dobře. V tomto bodě si ale musíte být jistí, že na změně sexuálního života chcete a budete pracovat oba. A klidně si naplánujte den i hodinu – stejně, jako byste si naplánovali cokoliv jiného, nutného.

Zkuste strávit nějaký čas jenom líbáním. A oblečení. Prostě si jenom buďte blízko. Protože i když se sex z partnerského života nevytratí úplně, často nemá se skutečnou intimitou co dělat, prostě si jen oba partneři odbudou „to svoje“ a jde se spát. Všechny věci kolem budují emocionální navázání, vzrušení a touhu, které možná v poslední době tak trošku blednou.

Komplimenty a pochvaly. Ne při sexu (i když i tam mají své místo), tentokrát myslíme běžně přes den. Ať už jste zvyklí na otevřené sexuální narážky nebo na romantická gesta, je to právě to, co nám otevírá oči a vidíme na partnerovi to hezké, naopak jemu zase pomáhají se sebevědomím. A co si budeme nalhávat, pokud už jsou to týdny, měsíce, nedej bože roky, co jsme se naposledy cítili atraktivní, na sexuálním apetitu to moc nepřidá.

Zbavte se elektroniky! Telefon vedle postele nejen, že odvádí pozornost, ale jsou mezi námi i tací, kteří uprostřed aktu cítí potřebu zvednout telefon nebo odpovědět na zprávu. A to už vůbec nemluvíme o případech, kdy na elektronických zařízeních strávíme večer hodiny, ale na sex „není čas“.

Odmítnutí není možnost. Musíme sami na sobě zapracovat a zkusit aplikovat nový přístup k věci. Pokud partner začne s iniciativou, neodmítneme. Odmítání, ať už jakkoliv ospravedlněné, má totiž pouze jeden výsledek – druhá strana se přestane snažit. Protože pocit odmítnutí na tak delikátní téma, jako je sex, je velmi ubližující.

Přestaňte srovnávat. S tím, co vám povídají kamarádi nebo kamarádky, s tím, co vidíte v televizi nebo na počítači. Každý život je jedinečný; i ten sexuální. Objevujte své vlastní touhy, své vlastní prožitky, požadavky i hranice. Ale nechat se inspirovat samozřejmě můžete. Ideálně spolu.

Mluvte, mluvte, mluvte, mluvte. Ne moc, ale o všem. Stud a nevyřčené věci jsou tichými, ale nebezpečnými zabijáky intimity. Mezi partnery by měla vládnout naprostá důvěra v to, že se druhému mohou se vším svěřit, o vše se podělit a, co bude oběma vyhovovat, vyzkoušet. Častokrát říkáme ukvapená ne, častokrát raději nic neřekneme, abychom se vyhnuli odsouzení, odmítnutí nebo zesměšnění. Nebo prostě jenom tázavému pohledu a opovržlivému odfrknutí. Důvěra mezi partnery, že (nejen) při sexu můžete být sami sebou, ne nic si nehrát a moci mluvit otevřeně o tom, co se vám líbí, je asi to největší afrodiziakum, které si umíme představit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie