Zobrazit přihlášovací formulář

Co nám peníze nepřinesou

  • Publikováno:
Co nám peníze nepřinesou

Pokud jste čekali odpověď „štěstí“, musíme vás zklamat. Možná ho peníze nepřinesou, ale rozhodně ho nepokazí. Přišli jsme ale na dalších deset věcí, které jsou často spojovány s bohatstvím, ale rozhodně s ním nepřicházejí automaticky. Pokud si myslíme, že když zbohatneme, ostatní nás budou více respektovat, mýlíme se. A pokud si myslíme, že bohatý člověk má automaticky dobré způsoby, budeme určitě také nemile překvapeni.

Když se řekne bohatství, mnoho z nás má o něm až aristokratickou představu. A bohatého člověka si představujeme takového, který splňuje i jiné kvality. Pak ale přijde realita, ve které vidíme, že ne každý, kdo má peníze, je zároveň i tak dobrý člověk s tak vzácnými vlastnostmi, jak bychom si přáli.

Jaké jsou lidské kvality, které s penězi nemají vůbec, ale vůbec nic společného?

Vychování. Dobré způsoby, dodržování etikety, zdvořilost. V dnešní době věc tak vzácná, až ji často považujeme za podezřelou. Když pak ale narazíme na člověka, který má dobré způsoby, ví, jak se ke komu a v jakých situacích chovat, pochopíme, jak moc příjemné to je. A o co by byl svět hezčí místo, kdybychom se tak chovali všichni.

Morálka. I morálka je v dnešní době velmi pružná. Vysoké morální standardy si údajně nikdo už „nemůže dovolit“, protože by v obchodě, vztazích a životě celkově zůstal osamocený. Cítíte z toho ten smutek a bezvýchodnost?

Respekt. Čím to je, že někdy i ten sociálně nejslabší má mezi ostatními respekt, lidé k němu chovají úctu a nedovolí si o něm mluvit špatně? Většinou je to tím, že prostě a jednoduše nemají důvod. Míra respektu, kterou k někomu chováme, není zdaleka určena výší jeho konta, ale jeho kvalitami, upřímností, moudrostí a také respektem, který projevuje k ostatním on.

Charakter. Pod slovo charakter se schová kde co. Obecně je to ale to, co nás odlišuje od ostatních, ale také to, co považujeme za své vlastní zásady a hodnoty. Zkuste si srovnat slova charakterní a bezcharakterní; ten rozdíl cítíte. Pokud se chováme za každých okolností v souladu se svými zásadami a principy a ne podle toho, co se zrovna hodí, nikdo nás bezcharakterním nazvat nemůže. Ale... když dojde na naše vlastní činy, býváme nejlepšími obhájci. Zatímco když dojde na činy ostatních, býváme nejlepšími soudci.

Zdravý rozum. Selský rozum je čím dál vzácnější komodita. Ať už převzdělaností, nedovzdělaností nebo ignorantstvím, mnoho lidí se řídí pravidly, která ho prostě popírají. A často, když zapojíme obyčejný selský rozum, nestačíme se divit, jak úžasných výsledků můžeme dosáhnout.

Důvěra. Společně s respektem je to něco, co si musíme zasloužit a udržet. A souvisí s každou maličkostí, s tím, co říkáme, s tím, co děláme, ale především s tím, jestli to, co říkáme a děláme, k sobě navzájem pasuje. Pokud se řídíme heslem „slibem neurazíš“, moc důvěry za život od lidí neposbíráme.

Trpělivost. Ta je výsadou člověka, který ví, že všechno chce a má dostat svůj čas. Protože věci můžeme tlačit, můžeme sebe i ostatní do nich nutit, ale někdy stačí, když jim prostě jen neklademe překážky a vytrvale pracujeme. Bohužel, často se teď setkáváme spíš s „teď, nebo nikdy“. Houževnatost, vytrvalost, přesvědčení a trpělivost jako by už taky vyšly z módy.

Úroveň. Společný jmenovatel pro vychování, respekt, charakter... a vlastně všechno, co jsme si zmínili a ještě zmíníme. Úroveň není v přezíravosti, blahosklonnosti ani neslušnosti, její základ je ve vědomí si vlastní hodnoty, ale zároveň neupírání ani nezmenšování hodnoty ostatních.

Integrita. Vnitřní integrita si zasloužila samostatný článek. Jde o soulad našeho vnitřního a vnějšího já. Je to stav, kdy sami sebe známe dost dobře a nemáme v plánu se nijak popírat, jsme opravdoví, důvěryhodní, spolehliví a loajální vlastnímu nitru.

Láska. Protože ta se za peníze doopravdy koupit prostě nedá. A jak to zařídit, aby peníze nebyly ve vztahu problém? To si můžete přečíst tady. Protože peníze umí nadělat paseku, ať už jich je moc, málo nebo nevyrovnaně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie