Zobrazit přihlášovací formulář

Jaké látky chybí, když nemůžeme spát

  • Publikováno:
Jaké látky chybí, když nemůžeme spát

Potíže s usínáním, s kvalitou spánku nebo s jeho délkou jsou většinou velmi komplexní. Důvody pro spánkové potíže můžou být psychické, fyzické, můžou se týkat životního stylu, ale také třeba toho, co jíme (nebo nejíme). Všechno z toho se dá řešit. Ale co když už jsme vyřešili stres, okolní prostředí a předspánkovou rutinu, a spánek pořád nepřichází?

Výživa a hydratace je základem vlastně pro veškeré fungování našeho těla. A k tomu spánek neodmyslitelně patří. K tomu, abychom se dobře vyspali, přispívá spousta věcí. O těch nejdůležitějších z nich jsme psali například v tomto článku.

Některé minerály a vitamíny totiž hrají nezastupitelnou roli při relaxaci našeho svalstva, mají vliv na klid naší mysli a tím vším i na kvalitu našeho spánku.

Hořčík. Ten reguluje krevní oběh, dává tedy odpočinout jak mozku, tak srdci. A potažmo také svalům, které jsou v případné tenzi. Příznivě působí na nervový systém, upravuje dráždivost a relaxuje. Pomáhá regulovat hladinu melatoninu, tedy hormonu „na dobrou noc“. Pokud tedy máme nedostatek hořčíku v těle, může to ovlivnit náš spánkový cyklus i kvalitu spánku, který máme. Dostatek hořčíku si můžete zajistit například potravinami, jako jsou hořká čokoláda, fíky, avokádo, kešu ořechy nebo mandle, dostupné jsou ale také doplňky stravy nebo hořčík na lékařský předpis – jak v tabletách, tak v rozpustné nebo injekční formě. Více o hořčíku si můžete přečíst v našem speciálním článku.

Vápník. Pokud si myslíte, že vápník je zdravý jen pro kosti, nemáte tak úplně pravdu. Protože vápník je také minerál, který je nezbytný pro správné fungování nervové soustavy. Když jsme ve stresu, jeho množství se rychle vyčerpá, což způsobuje spánkové potíže. Nejvyšší hladinu vápníku máme při REM fázi spánku, tudíž pokud ho celkově nemáme dostatek, způsobuje nejen potíže s usnutím, ale také s kvalitou (hloubkou) spánku. Nejlepším zdrojem vápníku jsou samozřejmě mléčné produkty, ale také například brokolice, luštěniny nebo ořechy.

Zinek. Zinek je velmi důležitý pro náš imunitní systém, srážlivost krve a správnou funkci štítné žlázy. A protože všechno souvisí se vším, například to, jak dobře funguje naše štítná žláza, je pro spánek klíčové. Zinek najdeme například v hovězím mase, v cizrně, čočce, dýňových semínkách nebo quinoe.

Draslík. Draslík nám pomáhá k pravidelnému srdečnímu rytmu, což je rozhodně velké pozitivum. A vůbec zajišťuje, aby správně fungovala naše oběhová i nervová soustava. Je to relaxant, který rozhodně přispívá ke zdravému spánku – a nejen k němu. Nedostatek draslíku se projevuje svalovými křečemi, únavou a snadnou unavitelností, přerušovaným spánkem. A kde ho najdeme? Například v jogurtech, bramborách, lososu, řepě, vodním melounu, špenátu, řepě...

Železo. Když nemáme dost železa, nemáme ani dost zdravých červených buněk. Ale nedostatek železa si zasloužil samostatný článek, protože to není jen tak ledajaký problém. Článek si můžete přečíst tady a dozvíte se, že málo železa v organismu se projevuje třeba i chutí na hlínu.

Vitamín D. Pokud ho máme málo, může takový stav způsobovat špatnou kvalitu spánku, spánkovou apnoe, nespavost a tak dále. Ale tento záhadný, ale maximálně důležitý vitamín je tak trošku kumšt získávat. I on si zasloužil speciální článek. A přečíst si ho můžete tady. Zima se blíží a sluníčka bude zase méně. A když už jsme u vitamínu D, přidáme nádavkem i vitamíny skupiny B. Protože jejich nedostatek vede kromě nespavosti také například ke špatné náladě, ne-li k depresím.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie