Zobrazit přihlášovací formulář

Doplňky stravy, které bojují s depresí i úzkostmi

  • Publikováno:
Doplňky stravy, které bojují s depresí i úzkostmi

Někdy je řešení našich problémů v našich rukách více, než by se nám zdálo, jde jen o to mít dobré informace. Deprese a úzkosti se v naší společnosti rozšířily naprosto nebývale a jejich expanze zdaleka nekončí. Kde jsou kořeny těchto problémů, to těžko říct, možná se společnost stala všeobecně citlivější na změny psychiky, možná je toho na nás prostě a jednoduše moc a ještě jsme se na požadavky moderní doby prostě nestihli adaptovat. A možná je za tím úplně něco jiného. Tak jako tak je to vlastně jedno. Nás bude zajímat řešení.

Terapie, medikace, změna životního stylu. To všechno je k překonání stavu depresí a úzkostí vlastně skoro nezbytné. Málokdo se ale paradoxně odhodlá vůbec vyhledat lékaře. V naší společnosti stále panuje prokletí stigmatu duševních chorob, takže se odbornostem, jako jsou psychologové, psychoterapeuti nebo psychiatři vyhýbáme. A tím pádem jsme na to všechno sami. Trpíme my, trpí naše okolí. Jak konkrétně? Například:

  • Přetrvávajícími pocity smutku, úzkosti nebo prostě prázdnoty
  • Pesimismem, bezmocí
  • Podrážděností
  • Pocitem viny, bezcennosti
  • Ztrátou zájmu o všechno, co nás bavilo
  • Únavou, snadnou unavitelností, nedostatkem energie
  • Zpomalenými pohyby, pomalejší mluvou
  • Ale zároveň pocitem neklidu a neschopností v klidu setrvat
  • Potíže se soustředěním, rozhodováním, pamětí
  • Problémy se spánkem – nespavost, spavost, časté probouzení
  • Změnami chuti k jídlu a váhy
  • Různými bolestmi – hlavy, křeče, zažívací potíže...
  • A mimo jiné také například sebevražednými myšlenkami nebo pokusy

Pokud se vás tyto příznaky týkají, neváhejte a vyhledejte odborníka. Můžete se zmínit praktickému lékaři, rovnou se objednat k psychologovi, možností je spousta. Nenechávejte to zajít dál.

Názor na doplňky stravy není jednotný, někteří lékaři pokrčí rameny, jiní doporučí zkusit, než se přistoupí k silnější medikaci. A pokud to s lékaři řešit nechcete, je to něco, co můžete vyzkoušet sami. O jaké doplňky stravy se jedná? Možná jste o nich ještě ani neslyšeli.

Třezalka tečkovaná. Dobře, o té jste možná už slyšeli. Umí pomoci s mírnou až středně těžkou depresí, navíc nemá vedlejší nežádoucí účinky jako mnoho antidepresiv. Má ale spoustu kontraindikací, může tlumit účinky některých antidepresiv, nesmí se užívat s jinými léky... což ovšem všechno znamená, že její účinky jsou nezanedbatelné.

SAMe (S-adenosyl-L-methionin). SAMe je látka, která má mnohé využití. Vyskytuje se v našem těle přirozeně a reguluje hladiny hormonů a průchodnost buněčných stěn. Používá se nejen k léčbě depresí, ale také k léčbě onemocnění jater nebo osteoartrózy. Nicméně také interaguje s antidepresivy, tyto látky by neměly být užívány současně. A samozřejmě – mezi látky, které by neměly být současně užívány, patří i výtažky z třezalky tečkované. Ale také antipsychotika, amfetaminy nebo jiné drogy (nebezpečí vzniku tzv. serotoninového syndromu).

5-HTP. 5-hydroxytryptofan (oxitriptan) je aminokyselina, která zajišťuje zvýšení hladiny serotoninu v mozku. Působí tedy proti depresím, ale také například na dobrý spánek a proti přejídání. Účinky 5-HTP nejsou zatím tolik podložené relevantními výzkumy, nicméně rozhodně vykazuje lepší efekt než placebo. Stejně jako výše zmiňovaný by ale neměl být užíván s ostatními léky ovlivňujícími hladinu serotoninu v našem těle.

Vitamín B9 (kyselina listová). Mnoho lidí trpících depresemi má nedostatek nějakých živin. Můžete si nechat u lékaře udělat testy na jejich zastoupení v krvi. A možná zjistíte, že máte nedostatek kyseliny listové, tedy vitamínu B9. Ta se podílí především na krvetvorbě, ale k příznakům jejího nedostatku patří také únava, deprese, zažívací potíže, bolesti hlavy, nechutenství... a tak dále.

  • Pozor. Všechny zde uvedené látky mají na lidské tělo neoddiskutovatelné účinky a o jejich konzumaci byste se měli poradit s lékařem nebo lékárníkem. Zejména pokud současně užíváte jakékoliv jiné léky včetně antidepresiv.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie