Zobrazit přihlášovací formulář

Proč nás bolí chodidla

  • Publikováno:
Proč nás bolí chodidla

Všichni nám doporučují alespoň třicet minut chůze denně. Je to zdravé, no ne? Pro náš kardiovaskulární systém, pro naše svaly, náš metabolismus a celkově zdraví. Jenomže co chodidla? Jsou to nejnamáhanější části našeho těla a často trpí. A to především u žen, protože většina z nich, a to naprostá, nosí špatnou velikost bot, respektive jejich střih. Protože boty přece musí být především hezké, nikoliv pohodlné, no ne?

Podpatky, balerínky, boty s naprosto nedostatečnou podporou klenby, boty moc úzké... zní vám to povědomě? A dokonce vám není neznámá ani situace, kdy někdo z vašeho okolí navrhne, jestli bystě nešli na procházku. A vám se zatmí před očima, protože víte, že vás budou bolet nohy – ať už si vezmete boty jakékoliv.

První krok k odstranění chronické bolesti je zjistit, proč ji vlastně máme a co nám ji způsobuje.

Otlaky a puchýře. A mluvíme speciálně o jednom, který se často vytvoří na místě prvního kloubu palce u nohy. Tedy tam, kde pak vzniká takzvaný „vybočený palec“ (více o této časté nepříjemnosti si můžete přečíst tady). Tento vznik především nesprávnou velikostí obuvi, ale paradoxně ne nutně šířkou. Vzhledem k tlaku, který je na chodidlo vyvíjen, se noha ve stoje trošku „rozplácne“. Pamatujete si, jak nám rodiče zkoušeli velikost bot tak, že se mezi naši špičku a konec boty musel vejít jejich palec? Tak to je přesně proto. Aby měla noha dostatek místa pro pohodlí i v tom největším zápřahu.

Achillova šlacha. Nosíte často vysoké podpatky a/nebo hodně běháte? Pak vám hrozí zánět Achillovy šlachy. Podobně jako u zánětu šlach na patě, je šlacha podrážděná a může se zanítit. A dost bolí. Pokud trpíte artritidou nebo dnou, může se zánět vyvinout také, ale není to jako příčina zas až tak časté. Řešení je klidový režim alespoň na měsíc a ledovat při jakémkoliv náznaku bolesti. Lékař také může navrhnout léčbu v podobě protizánětlivých léků.

Kladívkové prsty. Někdy se stane, že jsou svaly nahoře našich prstů na nohách silnější než ostatní. To pak má za následek, že se prsty jakoby zvednou a ohnou ve středním kloubu. Tato svalová dysbalance pak může mít za následek špatné držení těla a s ním související problémy, ale také prostý fakt, že prsty jsou prostě „vyšší“ a dřou se o boty. Na kloubech můžeme mít puchýře a odřeniny. Alfou a omegou ale budou vždy správně šité boty, ve kterých budeme mít dostatek místa. Použít pak taky můžeme speciální vložky, které botu změkčí. Kladívkové prsty se dokonce, stejně jako vybočený palec, dají operovat.

Plantární fasciitida. Jde o zánět šlach na dolní části chodidla, respektive především na patě. Způsobuje ji přetížení, často ji mají lidé s nadváhou nebo aktivní běžci. Pokud běháte, měli byste se o tom zmínit svému lékaři, aby vám bolest pat mylně nediagnostikoval jako ostruhu. Tento zánět se většinou nevyskytuje u dětí a mladistvých, protože mají velmi rychlou regeneraci, ani u starších lidí (ti zase většinou nevyvíjí dostatečnou aktivitu). Týká se především skupiny pacientů okolo 40 – 65 let, zvlášť pokud mají nějaké to kilo navíc. Šlachy nejsou tolik elastické a zátěž bývá plná. A paty jí nesou na našem těle nejvíc. Řešením jsou samozřejmě masáže a protahování jak chodidel, tak lýtek je třeba zvýšit prokrvení), další na doporučení lékaře.

Ploché nohy. Na chodidlech máme příčnou a podélnou klenbu. Když se jedna nebo obě zhroutí, vzniká řetězec dalších problémů. Velmi často se k nim člověk „propracuje“ velkou zátěží chodidel, nevhodnou obuví, nadváhou a tak dále. Zhroucením klenby ztratí noha pružnost a její měkké části ochranu. A stejně jako za kladívkové prsty, i za ploché nohy je někdy možné poděkovat rodičům, genetické dispozice pro ni jsou. Řešení? Ano, správně. Správná obuv a ortopedické vložky. A samozřejmě úprava váhy a všechno, co vám doporučí lékař.

Mortonova noha. Mortonova neuralgie, Morton's neuroma, metatarzalgie.. a tak dále. Když se začnou vyskytovat potíže s klenbou, může dojít k utlačení nervů. To pak má za následek brnění pod prsty, většinou mezi třetím a čtvrtým prstem na noze. Příčinou vzniku je nejčastěji nošení bot, které jsou pro naši nohu příliš úzké. Na chodidle u prstů můžeme cítit také otoky, na pohmat je místo bolestivé. A řešení? Ano – opět. Vhodná obuv, ortopedické vložky, mírnější zátěž.

Na spoustu potíží s chodidly existuje řada efektivních terapií. Od klasické fyzioterapie, přes rázové vlny po tejpování (taping). A proč je řešit? Protože od chodidel se odvíjí na našem těle všechno další. Deformovaná chodidla mají vliv na změny na páteři, držení těla, bolesti svalů, kloubů (třeba i ramen).  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie