Zobrazit přihlášovací formulář

Pomoc při bolestech břicha

  • Publikováno:
Pomoc při bolestech břicha

„Bolest břicha“ je velmi vágní pojem. Jde o zánět slepého střeva, zabylo nám špatně na kolotoči nebo jsme snědli něco, co jsme neměli? Někdy je nám taky špatně prostě jen tak, z ničeho nic. Možná se až orosíme, jak se nám chce... vlastně ani nevíme co a kudy. Co se s námi v takových chvílích děje? A máme čekat, až to přejde, nebo můžeme něco dělat? Dobrá zpráva je, že pomoc je po ruce.

Zvedne se nám žaludek, stáhne hrdlo, do břicha jako by nám někdo nasypal žhavé uhlí. Zpotíme se, začneme možná trošku panikařit. Tyhle pocity zná asi každý. Nejčastějšími příčinami jsou:

  • Špatné jídlo, jídlo, na které máme alergii nebo ke kterému jsme intolerantní.
  • Chřipka a nachlazení.
  • Úzkosti.
  • Migréna.
  • Těhotenství.
  • Kocovina.
  • Přejedli jsme se.
  • Vedlejší účinek léků, které bereme.

Náš trávicí trakt je neustále v pohybu. A tento pohyb musí mít nějaká pravidla. Jakmile se jeho rovnováha poškodí, začne fungovat moc rychle nebo pomalu, někde se zasekne a nejde všechno tak, jak má, začne nám být špatně. Co tedy dělat, když nás nevolnost přepadne?

Jídlo. Měli bychom se vyhnout všemu smaženému, těžkému, sladkému, kořeněnému a potenciálně dráždícímu. Takže bychom měli vynechat mléčné výroky, sladkosti, fast food, smažené, kynuté pečivo a tak dále. Jídlo bychom měli konzumovat studené nebo pokojové teploty, rozhodně ne horké. Stejně tak bychom se měli vyhnout všemu aromatickému, ať už přírodně nebo uměle. Čím více planá chuť, tím při potížích lépe.

Nelehat si. Byť se to zdá jako dobrý nápad, jakmile si lehneme, naše tekutiny z našeho žaludku se rozlijí i tam, kde být nemají, ztíží se pohyb peristaltiky a lépe nám nebude. Měli bychom sedět rovně, nebo se v posteli napolohovat do co nejvzpřímenější pozice.

Zázvor. Zázvor je bez debat jednou z nejmocnějších superpotravin a odnepaměti se používá jako lék na potíže se zažíváním, a to i nevolnost, kterou zažíváme při cestování (v autech, autobusech, na lodích nebo v letadle), pomůže také i od zvracení. Některé lékařské studie (například tato) dokonce tvrdí, že je zázvor bezpečný jako lék na nevolnost v těhotenství, ale i když je tělo oslabené například chemoterapií.

Je mnoho způsobů, jak nám zázvor může při nevolnostech pomoci. Můžeme ho zpracovávat čerstvý, udělat z něj čaj (ale neměli bychom ho pít horký), ale třeba také kandovaný nebo sušený a zapečený. Samozřejmě v čím čerstvějším stavu ho do sebe dostanete, tím lépe – vlažný zázvorový čaj se zdá jako nejúčinnější.

Máta. Máta nesnižuje frekvenci, s jakou se u nás nevolnost objevuje, snižuje však její intenzitu, když už je tady. Tedy pokud se vám udělá špatně, je ideální si udělat čaj z čerstvé máty (a opět, stejně jako u zázvoru, nepít ho horký). Pokud máte ovšem po ruce mátový olej, budou účinky ještě znatelnější. Ale svou práci odvede také mátový čaj porcovaný.

Léky. Ačkoliv je chvályhodné zbavit se jakéhokoliv zdravotního diskomfortu co nejpřirozeněji, někdy je třeba trošku přitvrdit v kalibru. A to obzvláště v případech, kdy je nevolnost jedním z příznaků jiné nemoci – je záhodno léčit nemoc, ne jen nevolnost jako symptom.

Nejčastěji jde o nevolnost při migrénách, chřipce nebo právě při jízdě v dopravním prostředku. V posledním případě je vhodné zaměřit se na prevenci a vzít si příslušný lék v doporučenou dobu ještě před cestou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie