Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se starat o přirozenou krásu

  • Publikováno:
Jak se starat o přirozenou krásu

Sledovat trendy je dobrá věc, ale ne všichni máme dispozice proto, jim všem dostát. A možná ani ne dispozice, ale prostě ochotu. Nakonec stejně, když se ráno vzbudíme, vypadáme úplně jinak, než když odcházíme z domu. Je to to, co chceme? Neměli bychom spíše směřovat k tomu, aby ten ranní stav byl tomu prezentovanému co nejpodobnější? A jak se o přirozenou krásu starat, jak ji podtrhnout?

„Byla jsem zvyklá se od velmi brzkého věku docela výrazně malovat. Šlo to ruku v ruce s mou špatnou pletí, make-upem jsem to zkoušela maskovat snad od třetí třídy. Zůstalo to ale se mnou až do dospělosti. Jendou jsem chodila do práce ve stavu, kdy mi nebylo zrovna psychicky nejlépe, dokonce jsem se přestala obtěžovat s malováním. A kolega na mě vykulil oči a povídá, že vypadám tak o deset let mladší. Bylo mi tehdy čerstvě třicet, takže mě to docela potěšilo. A když jsem si to pak začala přebírat v hlavě, nějak mi z toho vyšlo, že je to výhodně pro všechny zúčastněné. Já se tolik ráno nenadřu, všichni okolo budou v lepším kontaktu s tím, jak doopravdy vypadám, takže se nebudu muset na teambuildingu plížit v pět ráno do koupelny, abych někomu nezpůsobila mrtvici, a tak dále. Takže teď mám v arzenálu make-up, někdy jen BB cream, pudr, řasenku a tužku na obočí. A světe div se...“

Kateřina, 34

Mnoho z nás prostě spoléhá na make-up, žehličky na vlasy, kosmetické přípravky a případně nějakou tu invazivní korekci vznikajících nedokonalostí. Ale kdybychom věnovali tolik energie, kolik jí věnujeme do oprav a vylepšení, do prevence a péče, možná bychom si ušetřili spoustu starostí.

Psychika. Ne nadarmo se říká, že co je uvnitř, je vidět i navenek. Ale tentokrát nemluvíme jenom o tom, že bychom měli být šťastní a pozitivní, protože to na nás lidé uvidí. Největším zabijákem a zdaleka ne jen krásy je stres. Ovlivňuje náš vzhled více, než bychom si mysleli, a to jak primárně, tak sekundárně. Vlivem hormonálních bouří, které stres způsobuje, vadne naše pleť – doslova ztrácí pružnost, umenšuje se naše schopnost regenerace, kvůli ovlivnění spánkového režimu budeme náchylnější na přibírání, objeví se kruhy pod očima (i když třeba budeme spát nadměrně, může se stát, že nekvalitně). Znáte pojem „strhané rysy“? To způsobuje především stres.

  • Nejen pro naši krásu, ale i pro naše zdraví, jsou nezbytná takzvaná systémová opatření. Patří do nich pestrá a zdravá strava, dostatek spánku, pohyb a celkově zdravý životní styl. Bez vitamínů, antioxidantů, minerálů, mastných kyselin a vody bude naše krása chátrat.

Pleť. Pokud máte dojem, že vaše pleť stárne rychleji než vy, přesně o tom jsme dopodrobna psali v tomto článku. Za nekvalitní pleť, na které se projevují roky o dost rychleji, než by měly nebo mohly, můžete vinit především stres, hormony, spánek, alkohol nebo stravu chudou na potřebné živiny. A ještě pro vás máme bonus navíc, a to je pár tipů, co může za to, že zestárneme prakticky přes noc. Celý článek najdete zase tady.

  • Co prozrazuje náš věk? Není to jenom datum, které máme napsané v občance. Je to především právě kvalita naší pleti a vlasů, ale také například manikúra. Pokud si o tom chcete přečíst více, můžete v našem článku tady.

Vlasy. S vlasy je to těžké. Ty jsou, stejně jako značná část naší krásy, podmíněné geneticky a s jejich kvalitou a hustotou často nic moc nenaděláme. Často ale kvalitu snižujeme, měníme barvu a lámeme je víc, než je nezbytně nutné. Největší hříchy v péči o vlasy jsme shrnuli tady, například spaní v culíku, tepelná úprava, suchý šampón, časté barvení... Dokonce jsme věnovali speciální článek tomu, co vlasy ničí, když spíme. Na přední příčky se dostalo spaní s mokrou hlavou a už zmíněný culík. Celou hitparádu máte k dispozici tady. A o zmíněném démonu práci s teplem a žehličkami na vlasy obzvlášť, si zase můžete přečíst tady.

Líčení. S líčením je to ošemetné. Protože každý je zvyklý na něco jiného, každému něco jiného sluší a vyhovuje (tyto tři kategorie se velmi často nepotkávají). Každopádně musíme dbát na kvalitu produktů, které používáme, to je jasné. Stejně tak na jejich vhodnost pro náš typ pleti, ale především na jejich kvantitu. Protože byste byli překvapení, jak málo stačí k tomu, abyste vypadali pěkně a upraveně. V make-upu se drží nečistoty, které se do něj přes den nachytají. Když se neodlíčíme pořádně, budou na naši pleť působit, i když spíme. Těžký make-up se usazuje ve vráskách a dá jim více vyniknout. Když se budeme snažit o co nejlehčí make-up, bude nám to vždy ku prospěchu. Nosíte make-upu až příliš? Jak to poznáte? Čtěte tady. A co se stane, když ho přestaneme nosit úplně? I to se dozvíte u nás. No a s přibývajícím věkem je třeba se některých zvyků a produktů vzdát. Například čehokoliv s obsahem alkoholu, metalických tvářenek nebo voděodolné řasenky. Proč? To se dozvíte tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie