Zobrazit přihlášovací formulář

Kde a proč se ukládá tuk

  • Publikováno:
Kde a proč se ukládá tuk

Některé typy ukládání tuků jsou způsobeny genetickými předpoklady, hormonálními procesy a závisí na tom, jakého jsme pohlaví. Za jiné si ovšem velmi často můžeme sami nebo jsou vedlejším projevem zdravotních komplikací, které máme a o kterých možná ani nevíme.

Na způsobu ukládání tuků má vliv naše strava, životní styl, ne/dostatek pohybu a mimo jiné také stres. Na obrázku v úvodu článku vidíte nejčastější typy ukládání tuků a v následujícím přehledu vám přiblížíme, jak proti nim bojovat.

1. Obezita a špatná cirkulace

Toto je geneticky velmi podmíněný typ obezity. Většinou se týká žen, kterým běžně otékají nohy, těhotných a s diagnózou špatného krevního nebo lymfatického oběhu. Řešením je především dostatek správného pohybu, rychlá chůze, plavání, běh.

2. Obezita v důsledku pomalého metabolismu

Lidé s pomalým metabolismem se po většinu času cítí jako nafouknutý balón. K tomuto typu obezity jsou náchylnější ti, kteří často konzumují alkohol nebo mají potíže s dechovým ústrojím. Důležitou změnou v jídelníčku by měl být dostatek ovoce a zeleniny, ale především – malé a časté porce.

3. Hormonální lepková obezita

Téma nadbytku lepku v potravinách je momentálně jedno z nejdiskutovanějších mezi odborníky i veřejností. Nicméně nadbytek lepku společně s hormonální disbalancí umí udělat v těle nepořádek. Tento typ obezity se proto týká především mladých dívek v pubertě, nebo pak naopak těch starších v menopauze. Popřípadě všech, které nějak bojují s nevyváženou hormonální hladinou. Velmi důležité je vyvarovat se alkoholu, cigaret a dlouhodobému sezení.

4. Obezita z jídla

Tento typ je nejběžnější na celém světě. Je způsoben přemírou tuků a cukrů v naší stravě a kromě změny nezdravého způsobu stravování takový typ obezity vyžaduje i aerobní cvičení alespoň 30 minut denně.

5. Obezita způsobená stresem

Tento typ obezity způsobuje stres, úzkost a deprese. Lidé, kteří trpí stavy psychické nepohody, často kompenzují špatnou náladu přemírou potravin, které obsahují hodně cukru. Stres způsobuje zvýšenou zátěž organismu, který si pak žádá přísun rychlé energie. Nejdůležitější na zbavování se tuků uložených pod stresem (kromě odstranění příčin stresu) je, naučit se ovládat a uvědomovat si, že jídlo používáme jako náhražku dobré nálady.

6. Obezita z nedostatku pohybu

Nedostatek pohybu je hned po špatném stravování nejdůležitějším faktorem ukládání tuků. Sedavé zaměstnání, jízda autem… Podstatné je především zařadit pohyb do svého běžného života. Tréninkový plán s aerobní i anaerobní aktivitou alespoň 3x týdně zaručí, že tuk začne z nežádoucích partií postupně mizet. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie