Zobrazit přihlášovací formulář

Řešíme nevolnost jídlem

  • Publikováno:
Řešíme nevolnost jídlem

S naším trávením může být v nepořádku kdykoliv cokoliv. A často to nejsou zrovna záviděníhodné potíže. Jídlo, respektive některé potraviny, jsou možná to poslední, co by nás jako řešení napadlo. Ale než se rozběhneme do lékárny (nebo si do ní někoho pošleme), můžeme se na chvíli zastavit a zjistit, že si můžeme pomoct tím, co možná už máme doma. A hezky přírodně.

První věc, kterou musíme zmínit, je voda. Pouze dostatečně hydratovaný organismus má základ, který potřebuje pro správné trávení a vylučování. Pokud máte jakýkoliv problém v této oblasti, příjem vody by mělo být to první, na co se zaměříte.

Heřmánek. Ten je vhodný vlastně pro jakékoliv potíže zažívacího traktu, od nevolnosti po průjem nebo zvracení. Asi všichni známe heřmánkový čaj, který je opět asi nejlepší formou, protože zároveň přijímáme tekutiny, které nám při většině zažívacích obtíží chybí.

Lékořice. Ta zklidňuje podrážděný a bolavý žaludek, stejně tak chrání vnitřnosti proti poškození žaludečními šťávami. Pomáhá s hojením jak žaludečních, tak dvanáctníkových vředů. Můžete ji sehnat v různých formách a určitě je to vynikající prostředek na zklidnění podrážděného zažívacího traktu.

Zázvor. Ten je ideální na podrážděný žaludek a nevolnost, své využití najde i při zvracení. Pomáhá také, pokud je vám nevolno v dopravních prostředcích. Dokonce je vhodný i pro těhotné ženy jako pomoc při „ranních“ nevolnostech (které, jak víme, nás mohou přepadnout kdykoliv přes den). Můžeme si ho dopřávat klidně syrový, ale také vařený, kandovaný nebo, a to je pravděpodobně nejlepší možnost, ve formě čaje z čerstvého zázvoru.

Lněné semínko. Lněné semínko je zázračná potravina, má naprosto unikátní složení. Důležité je ale před konzumací lehce narušit jeho slupku, jinak námi projde bez toho, abychom ho zužitkovali. Dokonce se z něj dá vařit velmi prospěšný odvar, všechno důležité si můžete přečíst v tomto článku. Hodí se zejména při takových zažívacích obtížích, kdy nemocný trpí zácpou, od té lněné semínko odpomůže raz dva.

Papája, papain. Papája obsahuje enzym papain, který je velmi účinný. Pomáhá nám s trávením především bílkovin, takže díky němu snadněji trávíme i tzv. „těžká jídla“, ale také se nám díky němu daří z nich lépe vstřebávat a zpracovávat živiny. Vzhledem k tomu, že v našich končinách není papája zrovna běžným ovocem, existují s papainem například doplňky stravy nebo ji můžeme sehnat v sušené podobě.

Máta. Opět budeme mluvit především o mátovém čaji (z čerstvé máty, ale může být i porcovaný ze sušené). Pokud trpíte syndromem dráždivého střeva, dráždivého tračníku (IBS), můžou se u vás často objevovat průjevy jako bolest žaludku, zácpa, průjem a plynatost. Tady se vyloženě hodí máta nebo mátový olej, který má zároveň relaxační účinky na svaly, které mohou být při zažívacích potížích v tenzi.

Banány. Asi víme, že když máme průjem, musíme rázně omezit náš jídelníček. A nechat v něm můžeme zralé banány. Pokud máte pochybnosti ohledně obsahu cukru, můžete je udělat ještě pro tělo stravitelnější tím, že je převaříte. Mimochodem, už jste slyšeli o banánovém čaji?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie