Zobrazit přihlášovací formulář

Připravte tělo na svátky

  • Publikováno:
Připravte tělo na svátky

Ano, přes svátky prostě počítáme s tím, že přibereme. Je to přece jen jednou do roka, tak proč si nedopřát. Co kdybychom to ale letos zkusili jinak? Často si myslíme, že si přes Vánoce a další svátky můžeme povolit otěže, protože si to zasloužíme. Je to něco jako dovolená. Ale už víme, že když je všeho s mírou, tak se nemusíme ničeho bát. Takže jak si dopřávat, ale nepřehánět to? A můžeme u toho být zároveň spokojení s tím, jak nám svátky ubíhají?

Řekneme si to rovnou. Největší nebezpečí jsou sladké, smažené, tučné a alkohol. Všeho toho je totiž u většiny z nás během svátků přehršle. Jenomže další trik je v tom, že se nejedná jen o těch pár dní, ale o celou fázi příprav. Protože, když se na přípravách podílíme, moc dobře víme, že nákupy, ochutnávání, pečení a vaření je mnohem intenzivnější než kdykoliv jindy v roce – a přináší s sebou mnoho svodů.

  • Rutina, co nejdéle to jde. V jídle, ve cvičení, v aktivitách. Čím déle se nám podaří udržet svou celoroční rutinu, tím lépe.
  • Pozor na alkohol. Ten obsahuje neuvěřitelné množství energie, kterou tak nějak k ničemu moc nepotřebujeme, říkáme tomu prázdné kalorie. A o svátcích je spousta lákadel v podobě domácích likérů, koktejlů a podobně, které k už tak zbytečnému cukru v alkoholu přidávají ještě další. Nemusíte se ale nějakého toho drinku vzdávat úplně, jen vyměňte ty kalorické za přijatelnější. Bílý vinný střik, sekt, šampaňské, červené víno, to by šlo.
  • Hladovka je špatný nápad. Máte takovou strategii, že když se pořádně vyhladovíte, tak si pak můžete dopřát, kolik jen budete chtít? Musíme vás zklamat, tak to bohužel nefunguje. Tělo dostaneme hladověním do velkého stresu, takže nás povede neomylně k tomu nejnezdravějšímu – tučnému, sladkému a/nebo smaženému, přesolenému a tak dále. Prostě k tomu, kde získá co nejrychleji co nejvíc. My toho sníme mnohem větší množství, než bychom snědli normálně, což bude velký nápor na naše zažívání. Ale nejen to, rozhodíme si metabolismus, nevyužijeme potenciální dobré živiny z jídla a ještě k tomu všemu nám celkem jednoznačně bude špatně. Pokud se budeme udržovat přiměřeně sytí a budeme mít pokryté živiny, nebudeme mít tolik nezvladatelných chutí. A to se při takovém množství pokušení hodí.
  • Ořechy a ovoce. Zdravé varianty, po kterých můžeme sáhnout, když je špatně. Když máme chuť na sladké, dáme si ovoce, když na smažené, dáme si ořechy. Samozřejmě to nezní tak atraktivně, ale bude to fungovat.
  • Obelstěte svůj hlad a chutě. Existuje spousta triků, které vám samy o sobě zabrání v přejídání. K tomu jsme vám už napsali články Jak hubnout a moc se nenadřít nebo Nejjednodušší triky pro snadné hubnutí. A pokud máte pocit, že tyto triky nefungují, tady najedete článek, proč tomu tak může být (například se držíme cizích nápadů a standardů, nebo že když jednou „selžeme“, vykašleme se na všechno).

A na závěr... voda, voda, voda. Udržujte se co nejvíce hydratovaní, dbejte na přísun vlákniny, abyste byli co nejvíce sytí a abyste netrpěli žádnými trávicími potížemi. A pokud se jim chcete vyhnout, přečtěte si tento článek. Dozvíte se, že pro trávení je nejdůležitější, vláknina, voda a sacharidy, ale také, čemu se obloukem vyhnout.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie