Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční deprese: Co ji spouští a jak na ni vyzrát

  • Publikováno:
Vánoční deprese: Co ji spouští a jak na ni vyzrát

Svátky jsou obdobím, kdy bychom měli cítit štěstí, pohodu, teplou a poklidnou rodinnou atmosféru. Klíčové slovo ale je „měli bychom“. O svátcích vyplouvají na povrch mnohá neštěstí, smutné životní situace udeří s o to větší silou, o jakou je umocněná ta pozitivní atmosféra, která panuje. Lidé mají volno, rodiny se scházejí, tráví čas pohromadě, dávají si dárky... ale co když ne? Pro koho jsou svátky naopak zdrojem smutku a pokleslé nálady?

Období vánočních svátků patří tradičně k nejrizikovějším, co se počtu sebevražd týče. Rozhodně nebudeme zacházet tak daleko, bude nám úplně stačit smutek, který na mnohé z nás může v tomto třpytivém období padat. Co za takovou sezónní depresi může nejčastěji? Jaké jsou vlivy, které působí na pocit štěstí právě v období Vánoc?

V tomto kontextu mluvíme o depresi spíše jako o sklíčené a smutné náladě. Pokud se deprese projevuje sezónně, jsou to především období s malým počtem slunečních dní, přechodné stavy a tak dále. U lidí trpících depresí pak svátky mohou umocnit prožívané psychické trápení, nebo je dokonce spustit.

Nehorší je samota

Jejích obměn je nespočet. Ať už mluvíme o seniorech, kteří ztratili svou polovičku a rodinu mají daleko (ať už fyzicky, nebo vztahově), o lidech, kteří jsou daleko od domova, o takových, kteří rodinu nemají, kteří s ní mají tak špatné vztahy, že nedrží pohromadě ani o svátcích, ti, kteří jsou v práci... A právě o Vánocích jsou všechny možné verze samoty a pocitů osamělosti ještě znásobené.

Když chybí finance

Ať se tváříme sebevíc filozoficky, Vánoce jsou tak trochu i o penězích. Tak, jak šetříme na dovolenou, tak šetříme na dárky pro své blízké, na nachystání vánočních nezbytností od stromečku po cukroví. A i ta nejúspornější varianta není zrovna levná. Takže jsou v tomto období finanční potíže více zjevné. Dokonce nejsou ojedinělé ani případy, kdy nějaký rodinný příslušník například Vánoce raději „neslaví“, než aby přiznal, že si je nemůže dovolit, lidé si často půjčují peníze, které pak celý rok splácí, nebo se ještě více dostávají do dluhových pastí.

Náročný konec roku

Byť je to symbolické, je to tak – přehodnocujeme, vyhodnocujeme, soudíme, přemýšlíme, zvažujeme, co a jak dále, co jsme udělali dobře, co špatně. Pokud má člověk hodně reflektivní sklony, v životě se mu nedaří tak, jak by si představoval, je právě toto období jedno z nejcitlivějších. Start nového roku, konec toho starého, další čas, který uplynul...

Jak na vánoční deprese vyzrát?

Pokud máme klinickou depresi, hlavní je nevysazovat medikaci a ideálně se vyhnout alkoholu. Vyhýbat se alkoholu je dobrá rada i pro všechny další, u kterých je vánoční deprese „jen“ laické vyjádření pro všechno špatné, co se s psychikou o svátcích děje, co nám toto období připomíná a nad čím nás nutí přemýšlet. Můžeme sami sebe zkusit donutit k tomu, abychom svátky prostě ignorovali, ale možností, jak je přejít, je spousta. Můžeme se například zapojit do charitativních projektů, můžeme odjet pryč, můžeme najít lidi, kteří jsou na tom podobně, jako my, a vzájemně se podpořit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie