Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější novoroční předsevzetí

  • Publikováno:
Nejčastější novoroční předsevzetí

Ačkoliv vedeme všichni naprosto specifické životy, když přijde na trápení a vůli je změnit, potýkáme se s podobnými záležitostmi. A proto si často do nového roku dáváme cíle, které jsou vlastně skoro totožné. Jaké jsou ty nejčastější? Co nám většinou stojí v cestě jich dosáhnout? A jak si svá předsevzetí nastavit, abychom jich dosáhli s větší pravděpodobností?

Když pomineme fakt, že asi největší skupina z nás se nechystá si předsevzetí dávat, na prvních příčkách se tradičně umisťuje zdravý životní styl. Ať už to znamená, zhubnout, začít cvičit nebo zdravěji jíst. Největší překážkou v dodržení těchto předsevzetí je většinou fakt, že máme přístup – buď všechno, nebo nic. Prostě buď se začneme hýbat pětkrát týdně a jíst výhradně saláty, nebo to celé nemá cenu. Mezi další předsevzetí, která do této skupiny patří, je například přestat s některými zlozvyky. Ano, bohužel, mnoho z nás už má možnost si říct, že v příštím roce by chtělo méně pít nebo třeba přestat kouřit. Všechno to jsou velmi záslužné věci. O tom, jak jich všech snadněji dosáhnout, jsme psali dříve a můžete si to přečíst v tomto článku. Najdete tam také podrobnější informace o tom, jak více šetřit, naučit se cizí jazyk nebo třeba jak si dělat radost.

Dneska se ale budeme bavit o tom, jak se vzmáhá potřeba se o sebe více starat. Starat se více o pohodu své duševní i tělesné schránky. Tu tělesnou bychom mohli mít pokrytou cvičením a zdravým jídlem, omezením zlozvyků.. a čím dál? Základem je především taky nezahrávat si se svým spánkovým cyklem. Spánek a regenerace jsou vlastně to nejdůležitější, co pro sebe můžeme udělat. Jak pro tělo, tak pro duši. Pro zdravý spánek potřebujeme především místnost bez světla i hluku, ideálně úplně, včetně svítících číslic na budíku nebo tikajících hodin. Dále pak potřebujeme chlad. Doopravdy, pro spaní je nejvhodnější teplota okolo dvaceti stupňů, spíš méně. Spát v přetopené ložnici, byť se to zdá na první pohled příjemné, není dobrý nápad. Dále pak je třeba před spaním alespoň dvě hodiny nejíst, aby si přes noc odpočinul i náš trávicí systém. Potřebujeme se přestat vystavovat obrazovkám a displejům aspoň hodinu před usnutím, možná by nebylo špatné vrátit se ke knihám, horké koupeli nebo obyčejnému povídání. A vůbec, co všechno je třeba pro ničím nerušený spánek, to si můžete přečíst tady.

Už jste asi také slyšeli o meditaci. A možná jste si povzdechli, že něco takového prostě a jednoduše není pro vás. Pravda je ale opakem, tak trošku meditovat může (a měl by) každý z nás. Jak na to? I o tom jsme psali. A to konkrétně tady. Meditace totiž může být téměř cokoliv, co děláme sami. Zapojit můžeme technologie i pohyb, ticho i hudbu. Dokonce můžeme vyzkoušet i meditaci, která má prokazatelné zdravotní účinky. A spočívá jenom v tom, že si opřeme nohy o zeď. Zajímá vás to blíže? O této netradiční, jednoduché a příjemné technice relaxace si můžete přečíst tady. No a takovým křížencem mezi zklidněním, meditací a dobrým usínáním, je technika 4 7 8. Jedná se o dechové cvičení, které má na naše tělo i psychiku naprosto neuvěřitelný účinek. Co to je, jak a kdy se používá a jak trénuje, to si zase přečtete tady.

Hlavním předsevzetím do nového roku by pro nás všechny mělo být hlavně poslouchat sami sebe, své tělo, své potřeby, svou hlavu, srdce i duši. A snažit se, aby všechny tyto naše části žily v harmonii, které nedosáhneme, pokud některá z nich trpí. Buďme hodní nejen na ostatní, ale především sami na sebe Dosáhneme tak klidu a vyrovnanosti, které pak můžeme dávat dál.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie