Zobrazit přihlášovací formulář

Metoda No Poo a (ne)péče o vlasy

  • Publikováno:
Metoda No Poo a (ne)péče o vlasy

O tom, že šampony a jiné chemické prostředky škodí vlasům i vlasové pokožce, už víme. Ano, můžeme zkoušet bio kosmetiku, používat pouze přírodní výrobky a snažit se vlasy čistit i regenerovat co nejšetrněji k sobě i životnímu prostředí. Co ale zkusit nepoužívat nic? No Poo metoda znamená zkráceně No Shampoo, tedy úplně bez šamponu. Po několik týdnů trvajícím očistci s mastnými vlasy se dostavují fantastické výsledky.

Pokud řešíte alternativy k chemikáliím v jídle a v úklidových prostředcích, patrně už jste také přemýšleli, jak a čím nahradit nešetrnou kosmetiku. Čím míň chemie používáme, tím jsme ohleduplnější k životnímu prostředí, ale hlavně – tím méně chemie dostáváme do svého těla, i kdyby se měla „jen“ vstřebávat přes kůži.

No Poo a co to je

Není to žádná věda. Prostě přestanete používat šampony i kondicionéry, masky, tužidla, laky, olejíčky, gely, vlasové gumy… tedy všechno to, o čem si teď myslíte, že se bez toho neobejdete. K omývání vlasů vám bude bohatě stačit vlažná voda (klidně každý den).

…ale má to háček. Vlasy budou samozřejmě mastné, nevzhledné, zplihlé. A co víc – vlasy začnou lehce páchnout, každá žena, která s metodou No Poo začíná, si projde ne zrovna voňavým obdobím. Na zmírnění těchto ne zrovna vábných příznaků vlasové regenerace (tedy nadprodukci mazu) používají zastánci No Poo metody odvary z různých bylin. Například z máty, mateřídoušky nebo rozmarýnu.

Tip Mimibazaru: Skvěle čistí výluh z šalvěje a rozmarýnu, nicméně pozor – vlasy po něm lehce tmavnou.

Nebojte se, veškeré nežádoucí efekty vymizí zhruba za 6 týdnů. Zdá se to jako dlouhá doba, ale podle zkušeností to rozhodně stojí za to. A v mezidobí konečně vyzkoušíte všechny pokrývky hlavy, které vám leží ve skříni! Klobouky, čepice, ale ideální jsou třeba také široké látkové čelenky.

Nemýt vůbec nebo trošku?

Ten úplně nejstriktnější přístup k metodě No Poo je samozřejmě dost drastický. Sem tam bychom prostě vlasy umýt měli, i kdyby jen ze společenských důvodů. K metodě No Poo patří neodmyslitelně tyto tři triky, jak si vlasy umýt bez jakékoliv chemie.

  • Jedlá soda:O tom, že jedlá soda je vlastně tak trochu zázrak, už víme. Pro mytí vlasů je vhodné rozmíchat lžíci sody na cca 250 ml vody. Aplikovat na pokožku hlavy a důkladně opláchnout.
  • Jablečný ocet: I ten má řadu využití nejen v kuchyni. Ve sklenici vody rozmíchejte lžičku až lžíci jablečného octa, směs vetřete do celé délky vlasů a vlasy opláchněte. Ale pozor – čím rychleji se vám vlasy mastí, tím méně octa byste měli použít.
  • Žitná mouka: Je to s podivem, ale nejvíc No Poo vyznavaček má nejlepší zkušenosti právě s žitnou moukou. Smíchejte mouku s vodou, až vám vznikne kašička o konzistenci vlasové masky. Tu pak naneste na vlasy i pokožku hlavy, promasírujte a doopravdy pořádně spláchněte vlažnou vodou.

Co vlastně získáte

Kromě dobrého pocitu z toho, že zbavujete tělo i okolí chemikálií? Spoustu věcí!

  • Vlasy se celkově ozdraví.
  • Sníží se produkce kožního mazu, vlasy se tedy nebudou mastit, jen budou díky němu chráněné před škodlivými vlivy.
  • Díky přirozené vrstvě, která vlasy nemastí, nabudou vlasy podstatně na objemu.
  • Pokud si vlasy natočíte, nebudou plihnout a všechny účesy vám déle vydrží.
  • Vymizí lupy.
  • Zlepší se stav pokožky, zmírní se ekzémy nebo boláky.
  • Vlasy zhoustnou, rychleji začnou růst nové, budou méně padat.

Čím šampony škodí?

Šampony obsahují mnoho látek, které sice vlasy odmastí, ale zároveň je zbaví jejich přirozené ochrany, na pokožce hlavy způsobí nepropustný film nebo jsou pro tělo toxické. A jelikož je kůže vlastně náš největší orgán, vše, co s ní přijde do kontaktu, se v určité míře vstřebává a následně putuje dále tělem.

  • Sulfáty, Sodium Laury Sulfate – mimo jiné je to látka, kterou se odstraňuje mastnota z automobilových olejů. Ano, vlasy odmastí, ale zároveň jim sebere veškerou ochranu.
  • Propylene Glycol a Butylene Glycol – tyto povrchově aktivní látky jsou také třeba součástí nemrznoucích směsí. A mají schopnost okamžitě proniknout pokožkou. 
  • Minerální oleje – ty zabraňují pokožce volně dýchat, utvoří na ní neviditelný, ale zato nepropustný povlak. Brání tak pokožce uvolňovat toxiny, které se v těle shromažďují.
  • Isopropyl Alcohol – je silné rozpouštědlo, stejně, jako v případě sulfátů, je to jako jít s kanónem na mravence. 

Už jste metodu No Poo vyzkoušeli? A jaké s ní máte zkušenosti? Vnímáte všudypřítomnost chemie? A snažíte se se jí vyhýbat? Podělte se o své tipy s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

betis 3. 9. 2015, 20:24
Dobrý večer,dvaměsíce používáme, celá rodina přírodní mýdla na vlasy, rakytníkový, kopřivový, levandulový. jsou trochu dražší. Ale vyhovují. Hezký večer Markéta.
otecka 2. 9. 2015, 14:38
Mně se na mytí vlasů osvědčil vaječný žloutek - vlasy umyje a je to taky bez chemie. 6 týdnů s mastnými vlasy bych nevydržela já ani mé okolí :-S
tinka1010 2. 9. 2015, 13:22
Fuj ty musi smrdět jen vodou bez voňaveho šamponu (box)
Zrušený účet 3. 9. 2015, 10:51
@tinka1010 http://backontrees.blogspot.cz/2015/03/pul-roku-bez-samponu.html než začnete komentovat slovy,typu,,fuj,,
maruška 2. 9. 2015, 10:20
až to vyzkouší někdo na kudrnaté vlasy tak dejte vědět.... umýt jen vodou..to budu mít na hlavě jednou velké afro a nikdy už to nerozčešu
maruška 4. 9. 2015, 10:32
@ hmmm, docela koukám (F)
CORRAL 31. 8. 2015, 20:27
Tohle je na mě moc drastické, raději používám šampony bez chemie (LUSH)
Vlastík00 3. 9. 2015, 21:53
@CORRAL Ahoj Luci, koukala jsem na ty šampony LUSH a bez chemie nejsou, jsou v něm možná složky bio, ale obsahují také Sodium Laury Sulfate a Propylene Glycol a možná mnoho dalšího :-(
E.Evulenka 31. 8. 2015, 18:17
A jéje.....

Kategorie