Zobrazit přihlášovací formulář

Co je to vlastně chřipka a jak na ni?

  • Publikováno:
Co je to vlastně chřipka a jak na ni?

Už jste slyšeli to okřídlené rčení, že neléčená rýma trvá týden, ta léčená sedm dní? Taky vás to navedlo k tomu, že léčit nachlazení vlastně není třeba? Jenomže chřipka není rýma. Stojíme zase na prahu chřipkové epidemie a měli bychom vědět, jak se chřipka projevuje a jak ji můžeme léčit. Ideálně, jak se jí vyhnout. Mnoho z nás si ji ale stále plete s nachlazením, i když rozdíl je významný. Liší se jak průběhem, tak léčbou. A také mírou ohrožení našeho organizmu.

Možná za to můžou televizní reklamy, ale „chřipku a nachlazení“ tak nějak házíme do jednoho pytle. Jenomže když se nám spustí rýma a cítíme se pod psa, neznamená to, že máme chřipku. Naopak – rýma mezi příznaky chřipky vůbec nepatří.

Příznaky

Když mluvíme o chřipce, mluvíme o onemocnění, které ovlivní celé tělo. Postihuje zejména dýchací cesty, při horším průběhu ale také srdce a ledviny. Zezačátku jsme unavení a cítíme, že na nás „něco leze“. A jak to probíhá dál?

  • Bolest svalů a kloubů
  • Bolest hlavy
  • Únava
  • Zimnice
  • Vysoká horečka
  • Pocení, dehydratace
  • Můžou se vyskytnout zažívací potíže, jako je průjem nebo zvracení
  • Suchý kašel
  • Malátnost
  • Přecitlivělost pokožky

Inkubační doba chřipky je jeden až tři dny, za takovou dobu po kontaktu s virem se nemoc projeví. Většinou najednou, nemá moc pozvolný začátek. A trvá okolo sedmi dní, starší lidé a děti mohou příznaky trpět déle. Nicméně únava organismu přetrvává klidně i měsíc po prodělání chřipky.

Nakazíme se většinou kontaktem s někým, kdo už nemocný je. Přenáší se vzduchem kapénkami, tedy z dechu nemocného. Viry ale ulpívají i na objektech, kde přežívají několik hodin. Co to znamená pro prevenci? Leden je známý jako počáteční měsíc chřipkových epidemií, takže bychom se měli vyhnout místům, kde je velká koncentrace lidí – myšleno nejčastěji nákupní střediska a prostředky městské hromadné dopravy. Měli bychom také maximálně dbát na hygienu a umývat si ruce, kdy to jen jde. Pozor také na společné sdílené věci, jako jsou ručníky a tak dále. Důležité je také důkladné větrání, což v zimě většinou bývá dost obtížné. Také potřebujeme udržovat tělo „ve formě“, takže pohyb a dostatečný přísun vitamínů a ostatních živin. Pokud už chřipka propukne, většinou nás chuť k jídlu přejde – proto je třeba je doplňovat například v podobě minerálních vod a silných vývarů.

Léčba chřipky je symptomatická, důležitý je ale především přísun tekutin a klid na lůžku. Tělo potřebuje sílu na boj s nemocí, ne se vyčerpávat běžnými denními činnostmi. Důležité také je nekonzumovat moc cukru, který viry v těle podporuje. Také je dobré se vyhnout těžkým jídlům, která tělo vyčerpávají. Srážet bychom měli teplotu, která překračuje 38 stupňů, do té doby je teplota příznakem boje těla s nemocí, což není špatně. Chřipku většinou zvládneme doma bez návštěvy lékaře, dostupné léky nejsou na lékařský předpis. Také je možnost zvážit očkování proti chřipce, které je ideální provádět na podzim. Pro maximální efektivitu je třeba ho ale každý rok opakovat, protože kmeny chřipky mutují a každým rokem nás napadají jiné. Toto řešení je vhodné pro ty, kteří trpí jinými onemocněními, a chřipka by jim mohla vážně uškodit. Zejména se to týká starších lidí. I když má očkování své zastánce i odpůrce, popřemýšlet nad ním by měli také ti, kdo přichází pravidelně, například v rámci povolání, do styku s velkým množstvím lidí. Rozhodně bychom chřipku neměli přecházet, to je asi to nejhorší, co můžeme udělat. Jak pro sebe, tak pro ostatní.

A čím si chřpiku ještě zhoršujeme? Můžete se dočíst tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie