Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější chyby při make-upu

  • Publikováno:
Nejčastější chyby při make-upu

S líčením se to má jako s módou, jsou v něm sice trendy, ale pokud nám nesluší, prostě bychom se jich měli vzdát. A to i v případě, že se nám líbí. Ale stejně jako v oblékání, najdeme i tváře „vylepšené“ tak, že jim to vlastně vůbec nelichotí. A někdy i naopak. Jakých pravidel se v líčení držet? Prozradíme v dnešním článku.

  • Zásadní věc, která platí pro veškeré naše snažení o estetický dojem. Jenom proto, že se nám určitá věc líbí, vypadá dobře na někom jiném, nebo jsme se pobláznili její moderností, nemusí vypadat dobře na nás. Je to bohužel fakt, kterému se mnoho z nás nechce podívat do tváře, ale je to tak.

Příležitost. Ještě pořád platí to, že denní a večerní líčení jsou podle etikety dvě odlišné věci. Když se podíváme kolem sebe, často to ale není úplně znát. Při denním líčení bychom se měli snažit o zdůraznění jedné části obličeje, pokud chceme výrazné rty, stačí nám pak většinou jen řasenka nebo jemná linka, pokud naopak oči nebo řasy, ideální je jen balzáme nebo nude odstíny. No a večerní pak podle příležitosti. Ty tam jsou doby, kdy modrá halenka vyžadovala modré oční stíny. Pokud si berete oblečení výrazných barev, make-up by měl být v těch více přirozených.

Každý máme jinou pleť. A tak když nám make-up doporučí kamarádka a vypadá na ní skvěle, se může úplně klidně stát, že se nám slije do vrásek a budeme vypadat jako cirkusoví klauni. Make-up by měl co nejvíce odpovídat našemu typu pleti a potřebám, které máme (jako například zakrýt akné, potlačit vrásky, zmatnit nebo sjednotit barvu pleti). U výběru make-upu není od věci nechat si poradit od specialistů, protože od něho se to všechno odvíjí. Můžeme ale taky zanedbat primární péči, volit nevhodnou texturu, ale také barvu, nanášet si make-upu až moc nebo používat pudr na make-up, který pudr nepotřebuje.

Oční linky. Je to s nimi těžké. Umění perfektních očních linek je složité, zvlášť pokud se snažíme o krásnou a přesně definovanou linku, která našim očím propůjčí kočičí vzhled. Velmi často se nám totiž ten časopisový look moc nepovede, a tak linku obtahujeme a obtahujeme a skončíme jako ušmudlaná Kleopatra. A o to větší problém to je, pokud nemáme na očních víčkách kůži úplně napjatou, ale třeba malinko povolenou s drobnými vráskami (díky, genetiko). Tak už jsou pak linky vyloženě hazard. Dobrá rada je udělat si tenkou linku hned nad víčkem a „rozmazat“ ji například očním stínem nebo měkkou tužkou doztracena.

Rtěnky. Ty jsou otázkou vkusu každého z nás. Někdo preferuje jen obarvené balzámy, jiný syté barvy, někdo nude, někdo matné, jiný lesklé... Ale pozor. Tmavé odstíny nám rty opticky zúží, takže pokud nemáme plochu na rozdávání, měli bychom se jim vyvarovat. Pokud máme rozpité kraje rtů, asi používáme konturovací tužky, se kterými je taky trochu potíž – musí být pečlivě zvolené k barvě rtěnky a musíme to s nimi doopravdy umět. Musíme si hlídat, jestli nemáme zbytky rtěnky na zubech, jestli se nám neslívá do rýh a jestli moc nepřetahujeme. Naštěstí současný trend přeje přirozenějšímu vzhledu rtů, i když jim dodáváme barvu. Hledejte výraz „stained lips“ nebo si přečtěte náš článek o módních make-up trendech pro rok 2019.

Zákeřný trend obočí. Pokud jsme nebyli obdařeni hustým a divokým obočím, vypadá to, že máme v dnešní době prostě smůlu. Jenomže to není to nejhorší, co by se nám mohlo stát. Mnohem horší je spadnout do pasti neuvěřitelného malování obočí, které si v mnoha případech časovou náročností nezadá s největšími díly malířské historie. Ombré obočí, krásné definované a vystínované oblouky, využití spousty barev, štětců a jiných nástrojů... končí většinou tak, že při každém dešti máme strach, jestli se nám náhodou neodplavilo z obličeje. Přece jen, opravit ho není jen tak. A zvládnout ho namalovat tak, aby vypadalo časopisově ukázkově, to chce opravdu velkou oddanost věci. No a výsledky jsou velmi často až nelichotivé, bočí samo o sobě možná technicky zvládnuté je, ale nehodí se k našemu obličeji. Obočí z velké části definuje výraz našeho obličeje. A přece nechceme vypadat absolutně odlišně nalíčení a ráno po probuzení. Přirozenost vpřed, podtrhnutí krásy ano, ne ale pokoušet se vytvořit každé ráno novou osobnost.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

babet 9. 2. 2019, 22:38
No, někdo už hbytě opravil, tak tak.Ale já bych spíš opravila ,, udělat hned nad řasy" ne?
babet 7. 2. 2019, 10:45
Udělat si linky hned nad obočím a pak je rozmazat, tak tomu říkám klaunství na první dobrou! :-D :-D To musím vyzkoušet až někam půjdu, tenhle nový trend (Y) (Y) Takovéhle články jsou nejspíš psané horkým perem a pisatel si je nejspíš po sobě ani nepřečte.
kopretin.a 9. 2. 2019, 17:01
@babet je tam napsáno nad víčkem, ne nad obočím

Kategorie