Zobrazit přihlášovací formulář

Nepříjemný ekzém: Koho postihuje, jaké potraviny ho nejčastěji spouštějí a jak se ho zbavit?

  • Publikováno:
Nepříjemný ekzém: Koho postihuje, jaké potraviny ho nejčastěji spouštějí a jak se ho zbavit?

Kéž by byla odpověď tak jednoduchá. Kdo se s ekzémy jakéhokoliv typu potýká, ví, že zbavit se ho není jen tak. Postihuje malé děti, dospělé, lidi bez ohledu na věk, pohlaví nebo jiné vlivy. Souvisí s alergiemi, intolerancemi, stresem, prostředím, ve kterém žijeme. Na spoustu z těch věcí máme vliv a můžeme tak jeho výskyt držet trošku na uzdě.

Co všechno může za výskyt ekzémů? Jsou to již výše zmínění alergie a intolerance, stres, léky, některé chemikálie, kterým jsme vystaveni, některé látky, ale často jsou příčiny výskytu prostě neznámé. V takových případech je pak mentální klid klíčový, protože stres může v našem těle způsobit vlastně cokoliv. A ekzém nevyjímaje.

SOUTĚŽ

Vyhrajte jeden z balíčků produktů dermokosmetické řady XeraCalm A.D. od značky Avène k péči o pokožku kojenců, dětí i dospělých se sklonem k atopickému ekzému a ulevte tak suché pokožce i sobě od nepříjemných pocitů. 

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >>

Jaké potraviny nejčastěji způsobují výskyt ekzémů?

Nemusí jít o přímou kauzalitu, nemusí nutně znamenat, že pokud sníte nějakou potravinu, vyraší ekzém. Často potraviny „jenom“ přispívají ke zhoršení průběhu, pomalému průběhu hojení a tak dále.

  • Mléko a mléčné produkty (máslo, jogurt, sýry, smetany atd.)
  • Vajíčka
  • Lepek
  • Sója
  • Ořechy
  • Mořské plody
  • Hroznové víno
  • Pomeranče
  • Rajčata
  • „Umělé“ a procesované potraviny jako například některé uzeniny

Pokud máte podezření, že vám ekzém zhoršuje některá potravina, prostě ji vysaďte. A sledujte, co se s vaším tělem děje. Dobrá metoda je jít na to systematicky a nevysazovat najednou všechno, co by mohlo dráždit. Ale hezky po jednom. Abyste věděli, co ekzém zhoršuje, ale zároveň se nemuseli tolik omezovat v jídle. Bude to sice chvíli trvat, ale budete mít jasno.

Vždy je ale na místě zvážit návštěvu alergologa, kožního lékaře nebo specialisty, kterého doporučí váš obvodní lékař. Spoustu toho můžeme zvládnout svépomocí doma, někdy ale potřebujeme těžší zbraně.

V boji s ekzémem pomohou ovesné vločky i oleje

Život s ekzémem je těžký, neustálé svědění, suchá nebo naopak mokvající pokožka, odlupující se šupinky kůže, praskání pokožky někdy až na krev, bolest. Lékařům můžeme pomoci nejen dietou, ale také například ovesnými maskami (ovesné vločky a kozí mléko, vše ideálně v bio kvalitě), koupelemi z ovesných vloček (můžete si napustit vanu a nechat v ní vločky „louhovat“ například v cedníku nebo uzlíčku z bavlněné látky, v ponožkách a tak dále. Další variantou je vločky rozvařit na rozpustitelnou kaši, kterou pak přidáte do koupele.).

Pomoci mohou také různé oleje, ale je nutné vyzkoušet, které vaší pokožce sedí. Ideální je najít kombinaci esenciálního a nosného. Mezi ty nosné oleje může patřit kokosový, avokádový, olivový, mandlový, nebo také například bambucké máslo. A esenciální oleje, které působí proti ekzémům, jsou tea tree, heřmánek, tymián, bazalka, kadidlo, bergamot nebo eukalyptus. Nosný olej slouží jako hmota na promazání, esenciální zase jako „účinná látka“.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie