Zobrazit přihlášovací formulář

Skřivan, nebo sova? A co vlk, medvěd lev nebo delfín? Chronotyp se počítá!

  • Publikováno:
Skřivan, nebo sova? A co vlk, medvěd lev nebo delfín? Chronotyp se počítá!

Chronické únavy, deprese, málo energie, rozmrzelost, těžší soustředění? To všechno může mít mnoho příčin, jednou z nich může být také nerespektování vlastního chronotypu, tedy vlastního biologického nastavení, které nám říká, kdy je pro nás nejvhodnější doba pro spánek a aktivitu. A zdaleka nejde jenom o skřivany a sovy. Rozdělení chronotypů může být mnohem podrobnější.

Už jsme si asi všimli, že nejsme všichni stejní – ani když dojde na spánek nebo denní rytmy. Míváme jindy hlad, jindy se nám chce spát, během dne zažíváme jinak útlumy a návaly energie. Jednou z možných variant vysvětlení pro to jsou chronotypy, tedy typologie toho, jak jsou od přírody nastavené naše biologické funkce a potřeby.

Skřivan a sova

Nejjednodušší rozdělení, o kterém jsme už asi všichni slyšeli. Někdo ráno vstává brzo, během dopoledne a brzkého odpoledne je produktivní (někdy si potřebují po obědě zdřímnout), a logicky chodí brzo spát. Zatímco sovy ožívají teprve odpoledne a večer, a to jak jejich fyzická, tak mentální aktivita.

Současná doba přeje spíše ranním ptáčatům, tedy skřivanům. Škola, práce a všechny důležité aktivity začínají ráno, a to v některých případech až neskutečně brzo. Pokud je náš chronotyp nastavený na pozdější aktivitu, je docela dost dobře možné, že jeho vynucené nerespektování může vést ke všem výše zmíněným potížím.

Ideální doba na všechno

Ani s rozdělením skřivan a sova nemusíme být spokojení. Nemusíme se cítit jako ani jedno, nebo jednou tak, jindy jinak, prostě se nemusíme identifikovat s ani jedním tímto typem. Podle amerického klinického psychologa Michela J. Breuse existuje správná doba na všechno. Pokud dostatečně prozkoumáte a poznáte svůj chronotyp, zjistíte, kdy je pro vás nejlepší:

  • Spát
  • Jíst
  • Věnovat se sportu
  • Pracovat
  • Konzultovat své osobní problémy
  • Mít sex
  • Jak pracovat s metabolismem
  • ...mnoho dalšího.

I když každému přiznává individualitu, rozdělil chronotypy do čtyř kategorií.

Medvěd. Je typ, jehož spánkový režim kopíruje pohyb slunce. To znamená, že nemívají problémy s usínáním, když jsou vzhůru, jsou doopravdy vzhůru a čilí, jakmile se začne smrákat, aktivita upadá. Jsou produktivní, dokud je světlo.

Lev. Lvi se budí brzo a ráno jsou energičtí. Maji vůdčí e energetické povahy, kávu nebo jiný stimulant potřebují většinou až v době oběda, protože to jsou za vrcholem své energie. Co neudělají ráno a dopoledne, to pravděpodobně neudělají vůbec.

Vlk. Vlci jsou v časovém spektru na jeho nejpozdější části. Ožívají odpoledne a večer, i když jeden z vrcholů produktivity mají i okolo poledne do zhruba druhé hodiny odpolední. Vlci žijí, když jsou ostatní v útlumu. Tento chronotyp má vysokou korelaci s introvertismem, takže vlcij sou často umělci, spisovatelé nebo třeba programátoři.

Delfín. Delfíni nemají spánkovou rutinu. Když spí, tak se často budí, často jsou nevyspaní. Mají potíže s usínáním a mají sklony k úzkostem a perfekcionalismu. Většinou se vyznačují nadstandardní inteligencí a přelétavou soustředěností, nejvíce práce odvedou od pozdějšího rána do brzkého odpoledne.

Podle této typologie si pak se svým denním režimem můžete vyhrát a zkusit ho upravit tak, aby se vám všechno dělalo lépe, a vy jste měli na všechno více energie.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie