Zobrazit přihlášovací formulář

5 důvodů, proč nenosit podprsenku

  • Publikováno:
5 důvodů, proč nenosit podprsenku

Odpradávna ženy kouzlily se svými ňadry – nejdříve účelně, poté podle módy, dnes tak nějak obojí a ještě se k tomu zapojilo pohodlí a estetický prvek samotného prádla. Možná by nás ani nenapadlo přemýšlet o tom, jestli podprsenku nosit, nebo ne, ale za úvahu to stojí. Protože její ne/nošení může mít vliv na naše zdraví, nejenom na to, jak vypadáme.

Stručná historie podprsenek

Potřeba chránit důležité části těla je tady odpradávna. Ne nutně je zakrývat, ale prostě chránit. Před změnami teplot, před vnějšími vlivy, snížit pravděpodobnost poranění, pokousání nebo pobodání, znečištění a vzniku infekcí, a tak dále. Jakmile do lidské společnosti vstoupila kultura, dostavila se i kultura těla a toho, co je a není určeno pro oči veřejnosti.

Ve starověkých kulturách, jako byl Egypt nebo Indie, chodily ženy spíše v tunikách, které zakrývaly tělo obecně. Potřeba a způsob ženská prsa zkrotit nebo naopak zdůraznit, vyvstaly ve starověkém Řecku. Odtamtud pocházejí první bandáže, které držely prsa na místě například při sportu (ano, ženy se tehdy také účastnily her, které pěstovaly kulturu těla). Různé systémy zavazování tunik zase prsa zdůrazňovaly, protože patřily (a dodnes patří) k symbolu ženství a byly tak považovány za atraktivní. Velmi podobně se to mělo za dob Říma.

Středověk na tom byla vlastně podobně, pokud prsa překážela například při práci, ženy si je ovázaly, pokud je chtěly zdůraznit, také si poradily. Nicméně přišla na řadu móda a s ní také korzety. Ty nejen držely pas a záda, ale také dodávaly prsům tvar a nadzdvihávaly je. A tady už se můžeme začít bavit o tom, že přišly na svět podprsenky.

Móda a podpora

Už dávno se přišlo na to, že prsa budou tak trošku oříšek. Za účelem funkčnosti zkoušely ženy kde co, obyčejné převazy, které se hodily jak v práci, tak později, když byly v módě u žen spíše chlapecké postavy, korzety se stříhaly napůl, a na konci devatenáctého století byly dokonce podprsenky patentovány. Nejdříve s jednou, poté se dvěma „přihrádkami“. No a pak přišel boom, dvacáté století, především v Americe, to byla přehlídka nových střihů, tvarů, systémů podpory, vzorů, barev a efektů. A to vlastně trvá dodnes.

Máme speciální podprsenky na sport, na běžné denní nošení, do společnosti, pod různé typy šatů, na různé jiné příležitosti, máme plavky, můžeme si vybírat. A taky to děláme. Jenomže...

5 důvodů, proč podprsenku odložit

Možná je to všechno trošku jinak. Samozřejmě, potřeba nosit podprsenku se odvíjí od našeho pocitu, společenské nutnosti (nebo pocitu společenské nutnosti) a mnoha, mnoha dalších faktorů. Nicméně stále častěji můžeme zaregistrovat hnutí, která jsou proti nošení podprsenek. A co bychom nejdříve mohli odsoudit jako dejme tomu feministickou extravaganci, má velmi solidní základy.

Pevnost kůže

Logicky bychom si řekly, že když prsa zamkneme na většinu dne v jedné pozici, „nevytahají“ se tak rychle. Nicméně i opak může být pravdou. Bráníme totiž jakémusi procvičování pružnosti kůže, takže tělo zleniví, kůže povolí, my pak jednou podprsenku sundáme a nestačíme se divit.

Těžiště a držení těla

Dneska, když si sundáme podprsenku, většinou máme tendenci se hrbit, abychom na prsa nepřitahovali pozornost (a to plátí zvláště u obdařenějších žen). Pokud si ale na chození bez podprsenky zvykneme, může se stát, že nás přestanou bolet záda, protože si zajistíme přirozené těžiště a tím pádem také držení těla.

Produkce melatoninu

Podle americké studie může nošení podprsenky snižovat kvůli tlaku na tělo produkci melatoninu, a tím si trošku zahrávat s naším cirkadiánním rytmem. Může ovlivnit jak délku, tak kvalitu našeho spánku. Zároveň ale melatonin funguje jako silný antioxidant. Japonští vědci potvrdili, že nošení podprsenky snižuje hladinu hormonu melatoninu u žen až o 60 %.

Nižší riziko rakoviny

Američtí manželé Sydney Ross Singer a Somai Grismaijer, kteří jsou antropologové, se zabývají vlivem oblečení na lidské tělo. Sepsali o tom dokonce populární knihu. V ní uvádějí, že nošení těsné podprsenky omezuje průtok lymfy a v těle se kvůli tomu hromadí mnohem víc škodlivina karcinogenních látek, což může vést ke vzniku rakovinného bujení a pozdějšímu onemocnění. 

Návrat k přirozenosti

Stalo se, že z nošení podprsenky se stal jakýsi úzus. A ženy ho povětšinou cítí velmi závazně, jako pravidlo. Vyjít bez podprsenky je považováno za „neslušné“. Ale... proč? Možná to souvisí s tím, že žena bez podprsenky většinou přitahují pohledy opačného (ale i stejného) pohlaví, probouzejí sexualitu...

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie