Zobrazit přihlášovací formulář

Nebojte se dělat věci sami

  • Publikováno:
Nebojte se dělat věci sami

Z nějakého důvodu se skoro všichni samoty bojíme. Myslíme si, že je nějak nepatřičná. Ale samozřejmě nemluvíme o tom, když sami uvízneme v napůl zatopené jeskyni na opuštěném ostrově, ale v našich běžných životech. Nějak se stalo, že jít sám nakoupit, do restaurace nebo třeba do divadla se nenosí. Implikuje to nějaký náš životní neúspěch. Proč bychom ale právě samotu měli podporovat? A jaké věci stojí za to dělat i sami?

Možná patříte k těm šťastným několika, kteří mají rádi svou vlastní společnost a netrpí pod údajně hodnotícími pohledy ostatních. Protože... zkuste si položit otázku. Jdete si tak v pátek nebo sobotu večer s partnerem nebo partnerkou do kina a vedle vás si sedne člověk, žena nebo muž, který evidentně přišel na film sám. Všimnete si? Pravděpodobně ano. A co si budete myslet? Je to podle vás smutná věc? Je vám to jedno? Co vám prolétne hlavou?

Není to o tom být jenom ve své vlastní společnosti, je to často také o tom překonávat společenská stigmata. Proto je také třeba tak trochu přestat myslet na to, co si říkají ostatní. A obojí jsou docela těžké výzvy. Jakmile se ale jednou oprostíte od toho, co si ostatní můžou myslet, a od toho, že nechcete tak úplně trávit čas sami se sebou, objevíte naprosto kouzelné možnosti.

Co takhle třeba...

...zajít si sami do kina. Na to, na co chcete, sednete si, kam chcete, dáte si k občerstvení, co chcete a užijete si film, dokument nebo cokoliv jiného podle svého. Kino nebo divadlo není nutně párová aktivita, dokonce ani skupinová. A uvidíte, že si to užijete.

...zajít si na dobrou večeři. Nebo oběd, kávu, zákusek. S knihou, bez, sami se sebou, jen tak. Je dobré se jednou za čas trošku rozmazlit a to se může týkat i jídla. Opět odpadá nutnost kompromisu nebo přizpůsobení se. A co vy víte, třeba dostanete chuť na něco nového a objevíte dosud neznámou hospůdku nebo kuchyni.

...vyrazit na výlet. Třeba je místo, kam jste se vždycky chtěli podívat. Může to být Karlštejn, rodná vesnice vaší babičky nebo nějaká pamětihodnost nebo čistě jenom příroda. Vyrazit můžete, kdy chcete. Zastavit se kdekoliv. Když se vám nebude chtít dál, nemusíte. Nikoho nemusíte do svých plánů zasvěcovat a čekat na schválení.

....vyrazit na dovolenou. Analogicky s výletem. Zjistíte své vlastní preference, budete odpočívat, kdy chcete, budete aktivní, kdy chcete. Můžete se seznámit s novými lidmi, ale nemusíte. Je to jen na vás. Svoboda při dovolené je nekonečná, ať už preferujete opalovačku na pláži nebo poznávací zájezdy.

...roadtrip! Pokud patříte k milovníkům jízdy autem, je to úžasná příležitost doopravdy prožít si čas tak, jak chcete. A ani nemusíte mít úplně plán.

„Jsem odjakživa tak trošku samotářka. A není to tak dávno, co jsem se sebrala, vzala auto, sbalila si pár věcí a prostě jela. Neměla jsem žádný cíl, jen jsem si určila směr a vlastně jsem tak trochu plánovala se ztratit (což je v dnešní době navigace v mobilu poměrně bezpečné). Jela jsem a podle toho, kde se mi líbilo, tak jsme zahnula, jak se mi zrovna zdála cesta. A bylo to neskutečné, úplně jsem se vyhnula turistickým oblastem a viděla jsem malebné vesničky, rozhledny, zašla jsem si na výlet, ani jsem nevěděla, kde jsem vlastně byla. Vnímala jsem přírodu, párkrát jsem přespala v penzionech, jednou v autě, jednou dokonce ve starém lomu venku ve spacáku. Bylo to krásné. A úplně nejvíc jsme ocenila to, že mi do ničeho nikdo nemluvil, viděla jsem samu sebe, jak se rozhoduju, kdo vlastně jsem. Jenom to mělo jednu vadu na kráse. Trošku jsem se, jak samotná ženská, bála. Ale i to se mi podařilo se sebe setřást a všechno jsem si užila, jak to jen šlo. To ticho především. A v autě zase oblíbenou hudbu pořádně nahlas. Je ale pravda, že když jsem o tom řekla kamarádům a rodině, ťukali si na čelo. Vlastně ani nevím proč.“

Jitka, 26

...zajít si na koncert. Hudba je pro každého velmi intimní zážitek. Máme s ní spojené vlastní věci a určitě znáte to zklamání, když někomu pouštíte svou oblíbenou písničku, a jemu se vlastně možná ani moc nelíbí a poslouchá ji tak na půl ucha. Řešení? Zkuste si zajít na koncert své oblíbené kapely sami. Nebo si klidně i zajet sami na festival. A pokud se budete chtít družit, určitě budete mít s kým – vždyť bude kolem vás spousta lidí, co s vámi mají minimálně jednu věc společnou.

...vyrazit za uměním. To se tak trochu týká předchozího bodu. Jste milovník výtvarného umění? Výstavy, galerie a všechno, co je třeba nechat na sebe působit, není od věci zkusit si navštívit sami. Dojem pak bude plný, reálný, naplňující a ničím nerušený.

...cestovat jinak, než jste zvyklí. Pěšky, na kole, na koloběžce, vlakem, dálkovým autobusem, letadlem. Někdy není od věci vystoupit z vlastní bubliny a podívat se, jak vypadá svět zvenku.

  • Štěstí a prožitky mohou být umocněny tím, že je sdílíme. Pokud je ale chceme sdílet, měli bychom sami o sobě vědět, jak, kde a proč je nám dobře. Možná pak přestaneme zažívat frustraci z nevyžádaných komentářů, ustupování a kompromisů, o kterých ani nevíme, že je děláme. Abychom mohli zlepšit komunikaci a interakci s ostatními, měli bychom nejdřív vědět, co jsme zač my sami.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie