Zobrazit přihlášovací formulář

Projevy hormonální nerovnováhy, které často přehlédneme

  • Publikováno:
Projevy hormonální nerovnováhy, které často přehlédneme

Hormony řídí v těle vlastně úplně všechno. A co neřídí, to bez nich stejně není možné. Je naprosto běžné, že všichni, jak muži, tak ženy. Záleží na tom, co jíme, kdy to jíme, jak a kdy se hýbeme, jaké zrovna prožíváme období co se stresu týče, v jaké fázi cyklu zrovna jsme. A podle poslední zmíněné položky jsou ženy klasifikovány jako více „hormony ovlivňované“. Což je vlastně pravda. Jak ale poznáme, že naše hormony zase trošku překročily hranice?

Samozřejmě můžeme pozorovat zjevné příčiny, jako jsou například abnormální funkce štítné žlázy, cukrovka a podobně. Spousta žen se potýká s hormonální nerovnováhou vlivem špatné funkce některé části reprodukční soustavy a tak dále. Když jsou naše hormony v nepořádku, nemusíme to ale pozorovat hned. Některé symptomy jsou velmi nenápadné, ale třeba i krátkodobé – a o těch vám dnes chceme říct.

Snížené libido. Pokud ženy moc nemají náladu na žádné intimity, může být na vině například větší produkce testosteronu. K dalším projevům by pak patřilo třeba i nadměrné ochlupení často v obličeji, což je také jeden z příznaků syndromu polycystických ovárií. Rozhodně je to stav, o kterém by měl vědět váš lékař.

Akné. Akné je velmi úzce spjaté s našimi hormony, konkrétně, jako v předchozím bodě, jde o nadbytek testosteronu v ženském těle. A i ono může být symptomem polycystických vaječníků.

Změny nálad. Ano, je to tady. Žádná žena neslyší ráda, když někdo zmíní, že jí zmítají hormony, takže je podrážděná/plačtivá/vzteklá/doplňte sami. Bohužel, pravdou ale je, že estrogen a progesteron, což jsou ženské pohlavní hormony, jejichž hladina během cyklu různě kolísá, ovlivňuje také serotonin, hormon dobré nálady. No a... zbytek už asi znáte. Můžeme změny nálad nepodporovat, například tím, že vysadíme kofein a cukr, abychom se vyhnuli i změnám v glykémii, teoreticky je možná v závažných případech i terapie.

Změny chuti k jídlu. Jsou to také hormony, které regulují náš pocit hladu, sytosti nebo takzvaného bažení. Na vině jsou ghrelin, hormon hladu, a leptin, protein, který může za to, jak moc si zvykáme na hladovění. Když jsou v nepoměru, naše stravování podle toho vypadá.

Změny váhy. A tady jsme přesně u toho, že všechno souvisí se vším. Změny váhy jak nahoru, tak dolů, jsou velmi často hormonálního původu (když počítáme třeba i to, že nutkání k jídlu může podněcovat skrz hormony taky například stres). Hormonálně podmíněné změny váhy jsou například kvůli diabetu, poruše funkce štítné žlázy nebo syndromu polycystických vaječníků (a co můžeme dělat, když už jím trpíme? Návod najdete tady). . Všechny tyto stavy si zasloužily speciální články, ve kterých se dozvíte, co a jak funguje.

Zažívací potíže. Pokud ženy trpí změnami v zažívání okolo menstruace (zácpy nebo průjmy před nebo během), může být jejich zažívání extrémně citlivé na změny hormonálních hladin. Pokud často zažíváte příznaky IBS (syndromu dráždivého tračníku) – křeče, nadýmání, bolesti břicha, plynatost, průjem nebo zácpu, můžou být na vině hormony. Chcete se o tom dozvědět trošku více? Přečtěte si náš článek o bolestech v podbřišku, které nemají s menstruací nic společného.

V hlavě zataženo. Takzvaný brain fog (mlha na mozku) je stav, který sem tam asi zažíváme všichni, speciálně pokud jsme unavení. Často ale za tento stav můžou hormony. Tomuto fenoménu jsme věnovali celý jeden článek, takže pokud vás zajímá, proč máte mysl zastřenější, než by bylo třeba, přečtěte si ho tady. Prozradíme, že je třeba se většinou zbavit stresu (protože kortizol a adrenalin nám ničí životy v obrovské míře). Relaxovat, cvičit, spát, trávit čas s přáteli...

Bolesti hlavy. Někdy může za bolesti hlavy pokles hormonu estrogenu. I proto se tak u žen stává častěji těsně předtím, než začnou menstruovat. Pokud jsou tyto bolesti hlavy nesnesitelné nebo dokonce přecházejí v migrény, může se stát, že vám lékař doporučí nasadit hormonální antikoncepci, aby byly hladiny hormonů stabilnější. Jinak se můžou bolesti hlavy projevovat také kvůli jídlu, pohybu (nebo jeho nedostatku), nekvalitnímu, nedostatečnému nebo nadbytečnému (ano, i to se může stát) spánku a tak dále.

Potíže se spánkem. Pokud má žena potíže s usínáním nebo s tím, aby měla spánek nepřerušovaný, může se jednat o nedostatek progesteronu. Ten produkují v noci naše vaječníky, čímž ovlivňují cyklus. Průvodním jevem tak může být také nepravidelná menstruace. A pokud prochází žena zrovna menopauzou, můžou jí v usínání a spánku bránit návaly horka a celková hormonální dysbalance. Nedostatek spánku pak může negativně ovlivňovat náš bdělý život, tak potíže s ním stojí za povšimnutí.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie