Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vypadá závislost na internetu

  • Publikováno:
Jak vypadá závislost na internetu

Trávení veškerého volného času na internetu může být únik z reality, která nevyhovuje, nebo jediná realita, kterou známe. Problém ovšem začíná v případě, že na internetu, s počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem netrávíme jenom volný čas, ale ukrajujeme z času pracovního, školního, tráveného s rodinou nebo přáteli. Jak poznáme závislost na internetu? A co s ní dělat?

V hromadné dopravě, v parcích, na schůzkách i večeřích, ale často i doma to vidíme – především mladí lidé, teenageři, čerstvě dospělí, ale sem tam i úplně dospělí lidé koukají raději do telefonů a počítačů, než aby vedli konverzaci. Paradoxní je, že chytré přístroje využívají především pro komunikaci s lidmi, se kterými momentálně nejsou, nebo s těmi, které vlastně vůbec neznají.

Takzvaný netolismus (netholismus) je souhrnné označení závislosti na výpočetní a komunikační technice, na internetu. Zatím není klasifikován jako duševní porucha, nicméně patří do skupiny tzv. nelátkových závislostí…věděli jste, že můžete být závislí na filmech? Na kontrolování stavu bankovního konta?

Jak závislost na internetu vzniká?

Odpověď je smutná – velmi nenápadně. Protože dnes není nadužívání chytrých technologií ničím výjimečným. Ale je to podobné, jako například s alkoholem, kdyby ho každý ve společnosti konzumoval stejné množství, stejně se závislým stane jen někdo. Můžou za to naše přirozené i získané dispozice pro závislost jako takovou.

Poprvé byla závislost na internetu popsána v roce 1995, tehdy spíš jako vtip. Dnes už je to drastická realita. Usazujeme děti k počítači, tabletu, televizi v dobré víře, že je tak chráníme před škodlivými vlivy zvenku – před špatnou partou, drogami, únosy a jinými trestnými činy. Doba klasickému kontaktu prostě nepřeje.

Kdy už mluvíme o závislosti

Existují dotazníky, kterými psychologové zjišťují, jestli jde o závislost v pravém slova smyslu. Zjišťuje se negativní ovlivnění několika oblastí:

  • Rodinné a přátelské vztahy.
  • Zdraví (například bolesti páteře, zhoršování zraku).
  • Práce nebo škola.
  • Trestně-právní oblast.

Hlavními příznaky závislosti na internetu jsou:

Důležitost světa online – online svět začíná naplno ovládat ten „offline“. Závislý začne například chodit pozdě do školy, neustále přemýšlí, co je nového např. v online hře, přestane se vídat s přáteli, popř. si žádné nezískává.

Změny nálad – při online hraní je nejčastější změnou nálady uklidnění; hráč má plno starostí s online světem a starosti z toho reálného tam za ním alespoň na chvíli nemůžou. Další změnou nálady je nepokryté vzrušení, které člověk cítí například v působení na sociálních sítích, chatech, online diskuzích.

S jídlem roste chuť – je to podobné jako s drogami. Čím déle jsme závislí, tím větší „dávku“ potřebujeme k tomu, aby nás uspokojila. A tak postižený tráví v online prostředí stále více a více času, až by se dalo říct, že je tam neustále.

Abstinenční příznaky – vztek, nervozita, smutek, neschopnost se zabavit něčím jiným. To prožívá závislý člověk, když je mu jeho aktivita odebrána nebo omezena.

Krach mezilidských vztahů – u starších dětí i dospělých dochází především k tomu, že jejich závislost začne být předmětem hádek. S rodiči, partnery, kamarády. A online svět má většinou bohužel větší pochopení.

Mladší děti si s sebou s rizikem závislosti nesou ještě jednu zásadní věc – díky světu online se navazovat vztahy a vazby mezi lidmi ani nenaučí. Navíc ztrácí vyjadřovací a vybavovací schopnosti.

Vnitřní rozpor – člověk se neumí rozhodnout (a vůbec fakt, že se mezi těmito dvěma činnostmi rozhodovat musí, je zarážející), zda věnovat čas v práci vykonáváním skutečné pracovní činnosti nebo pokračováním ve vlastních online aktivitách. Jestli reagovat na kolegu/kamaráda, nebo se vymluvit na velké množství práce.

Recidiva – člověk opakuje chování, se kterým sám vlastně nesouhlasí. Zářným příkladem takového chování je případ, kdy smaže účet na sociálních sítích, v online hře… a vzápětí si ho obnoví nebo založí nový.

Jak z toho ven?

Jako pro každou léčbu závislosti je i pro netolismus třeba mít motivaci. Závislý člověk se musí sám rozhodnout, že už závislým být nechce. A to u závislosti na internetu bývá docela problém…

Dalším problémem je situace, kdy bez přístupu do online světa člověk zjistí, že žádný jiný vlastně nemá. Chybí kamarádi, koníčky, návyky. To vše je nutné začít budovat od začátku.

A jakmile už má abstinující nastolený nový režim, je třeba si přístup na internet hodně hlídat. Protože se bez něho dnes úplně neobejdeme, je člověk nucen se své závislosti vystavovat po troškách každý den, a to je velmi náročné na psychiku a vůli.

Často je třeba odborná psychoterapie, dlouhodobá práce na obnově duševního zdraví a pošramocených rodinných a jiných vazeb. Ale stojí to za to, venku je krásně.

Berete závislost na internetu jako nemoc? Nebo je to jen otázka pracovní vytíženosti a vůle? Jak často kontrolujete své účty na sociálních sítích, jste nonstop online? Máte internet v mobilu? A co si myslíte o dětech a jejich trávení volného času? Jak najít ten správný kompromis? Diskutujte na Mimibazaru! 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie