Zobrazit přihlášovací formulář

Jak nahradit zeleninu ovocem?

  • Publikováno:
Jak nahradit zeleninu ovocem?

Samozřejmě, zelenina má v jídelníčku jak dětí, tak dospělých, nezastupitelnou úlohu. Minimum cukru, spousta vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů. Druh od druhu jiné benefity, ale pořád to nejzdravější, co můžeme tělu dopřát. Jenže to má malý háček. Z nějakého důvodu nemáme zeleninu rádi. Možná za to může školka, možná rodiče, kteří nám ji nutili. Možná dělám našim dětem to samé. Ale nezoufejte, poradíme vám chytré záměny ovoce za zeleninu.

A děti dostanou to, co by měly ze zeleniny, ale v trošku sladším, a tedy bohužel pro děti atraktivnějším balení. (Ale pozor! Jak děti spřátelit se zeleninou? I na toto téma jsme vám pár tipů a triků už přinesli. Více čtěte tady.)

Barva je klíč

Ponechme stranou množství vitamínů nebo vlákniny, velkou moc mají i přírodní barviva. Často jsou ona barviva právě tím, co je na dané zelenině (potažmo ovoci) nejlepší, unikátní. Mluvíme hlavně o karotenoidech, tedy barvivech s odstínem žlutá, červená, oranžová. A pak třeba i o barvě fialové nebo tmavě rudé.

Když pak mluvíme o dětech, barevnost je to, co je na jídle (a hračkách a oblečení a všem možném) láká. Takže i s tím můžeme počítat, když do našich drobečků potřebujeme dostat nějakých pár vitamínů navíc.

...ale jsou i jiné

Ovoce a zelenina samozřejmě nejsou jen o barvách. Je to i o množství cukru, vlákniny, vody, vitamínů a minerálů. Jak si tedy s dětmi hrát s jídlem dostatečně zábavně a zdravě? A když zeleninu urputně odmítají, co jim dát místo ní? Protože kousek ovoce místo zeleniny je mnohem lepší, než sušenka nebo čokoláda.

Papriku za jahody. Červená paprika i jahody jsou naládované vitaminem C. Paprika má více vlákniny, ale jahody například obsahují méně cukru. A vitamínu C zhruba stejně. Věděli jste, že jahody můžete použít i na obličej jako maska? A co jahody obsahují, jak nám prospívají? To se dozvíte zase tady.

Mrkev za mandarinky. Mrkev vyhledáváme především kvůli obsahu vitamínu A, což mandarinky hravě pokryjí. Stejně tak vitamín C. Mandarinky obsahují opět méně kalorií a cukru, více vody, mrkev zase více vlákniny.

Fazolové lusky za kiwi. Fazolky na smetaně? Fazolky jako příloha? Děti fazolky většinou moc v lásce nemají. A tak se můžeme s náloží vlákniny, bílkovin a vitaminu B a K rozloučit... nebo ne? O trošku méně vlákniny, ale jinak velmi srovnatelné, je kiwi. Navíc mžete přihodit vitamin C a o trošku více minerálních látek. No a spoustu enzymů, které pomáhají trávení (ale pozor, právě ty mohou dělat mladým bříškům trošku špatně).

Červené zelí za červené hroznové víno. Tady nám jde vyloženě o barvu. To je neuvěřitelně silný antioxidant a společně s ostatními položkami složení je to, co má tmavě fialovou barvu, velmi zdravé. Zelí samo o sobě je takový malý zázrak, o tom, jak ho používat nejen na záněty prsu, jsme vám psali tady. A hroznové víno sice obsahuje o trošku více cukru, ale zato děti ho milují. A když se rozhodnete koupit jim „to fialové“, uděláte moc dobře.

  • Když ale chceme mluvit o šampiónovi v neoblíbenosti, a zároveň také o něčem, co je tmavě červené a děti to většinou nesnáší, musíme zmínit červenou řepu. Ta je extrémně zdravá (více zde), ale taky extrémně nepopulární. A bohužel, nic, co by se jí rovnalo, mezi ovocem nenajdete.

Ovoce obecně obsahuje více vody, je tedy jaksi „naředěné“. Pro stejné množství prospěšných látek ho tedy musíte sníst více, což většinou znamená také více cukru. Ale jak už jsme zmínili na začátku, pořád je to lepší než sušenka a čokoláda. Čím více budeme dětem zeleninu nutit, tím více jim ji (pravděpodobně) znechutíme. Zkusme tedy předtím, než nad tím zlomíme hůl, zkusit ovoce.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie