Zobrazit přihlášovací formulář

10 varovných znamení, že máte doma sociopata

  • Publikováno:
10 varovných znamení, že máte doma sociopata

Na první pohled, bohužel často ani na ten druhý, ho nepoznáte. Působí totiž obvykle jako společenský okouzlující sympaťák, z něhož doslova sála sexappeal. To, že trpí vážnou poruchou osobnosti odhalíte, až když ho máte možnost poznat ho hlouběji. Nepříjemné je, že sociopaté si obvykle tuto poruchu sami neuvědomují. Z problémů viní lidi ve svém okolí. Odborníci doporučují, se takovým osobám vyhýbat. Jak tedy odhalit, že máte ve svém okolí sociopata dřív, než bude pozdě? 

Možná si sociopata představujete jako postavu vraha z nějakého seriálu, bezcitného maniaka, který ubližuje a využívá lidi. Pravdou ale je, že sociopat může být charizmatický člověk, okouzlující a pečující... ovšem za úplně jiným než altruistickým účelem. Sociopati se absolutně nezajímají o společnost a její normy (což ovšem neznamená, že je nedodržují), chybí jim empatie a lidi využívají to svůj osobní prospěch a blaho. A pokud někoho takového máte doma, asi byste ho měli co nejrychleji poslat zase do oběhu.

Soustředí se pouze na své vlastní potřeby, přání a záměry, ostatní využívá k jejich plnění. To nemusí nutně znamenat zneužívání nebo extrémně špatné zacházení, můžou být relativně milá a atraktivní společnost, bohužel, jakmile by ale měli udělat něco, co by ohrozilo jejich pohodlí nebo je postavilo do situace, ve které nijak zvlášť být nechtějí, nehnou ani prstem. Respektive hnou, ale jenom proto, aby vycouvali. Zní vám to povědomě? Čtěte dál.

Sociopati si většinou nemyslí, že potřebují pomoc, rozhodně bývají se svou osobností spokojení a nijak na ni nehodlají nic měnit. A pokud přistoupí na to, že je s nimi možná něco v nepořádku, je třeba spousty času a trpělivost, ochoty a pevné vůle na všech zúčastněných stranách.

10 tipů, jak poznat sociopata?

1. Odmítají se změnit

Nikdy, opakujeme nikdy, není vina na jejich straně, vždycky mají pro všechno dokonale logické vysvětlení. Není třeba, aby na sobě pracovali, protože jediné, co je na tomto světě špatně, je všechno ostatní.

2. Lžou. Hodně!

Protože jak jinak docílit toho, aby bylo po jejich? Manipulací a lží. S nulovými výčitkami, prostě lež je pro ně legitimní prostředek dosahování cílů.

3. Jste jim prostě jedno

Samozřejmě, všichni máme své dny, kdy prostě nemáme v hlavě místo pro ostatní lidi. Ale ve zdravém vztahu existuje empatie a vzájemná starost o druhého.

4. Jsou arogantní

Co k tomu dodat, dávají okolí najevo, že jsou lepší, než kdokoliv jiný. A potýkat se s tímto na denní bázi je prostě nepříjemné, ne-li ubližující.

5. Neřídí se pravidly

Společnost je, ať už chceme, nebo ne, svázaná pravidly; většina z nich je pro naše vlastní dobro. Anarchie prostě nefunguje. Ale sociopati jsou, jako by pro ně pravidla neplatila. Od řízení, po třeba trestné činy, přestupky a to už vůbec nemluvíme o etiketě nebo dobrých způsobech. Tato jejich rebelská stránka nám může připadat zprvu okouzlující, ale po nějaké době... už prostě ne.

6. Jsou to samotáři

Samozřejmě, velký podíl na tom má fakt, že po jistém čase s nimi nikdo svůj volný čas trávit nechce – pokud ho prokouknou, ale sociopati bývají osamocení z vlastní vůle. Společnost a lidi nemají nijak extra rádi, jen je využívají. Požitek z nich nemají.

7. Podvádějí lidi

Podvod není možná to nejlepší slovo. Jak byste nazvali situaci, kdy váš partner ví, že si šetříte jednu lahev vína, protože ji máte extrémně rádi, na speciální příležitost, a on si ji prostě jen tak otevře doma k televizi?

8. Nehledí na následky

Zezačátku tomu budeme říkat impulzivita. Máme nemocnou maminku, hodně toho v práci a potřebujeme k zubaři, protože nás pobolívá stolička? Najednou se objeví partner s tím, že koupil za dva dny dovolenou (většinou do své oblíbené destinace). Je to hezké? Možná. Hodí se to? Nikoliv. A tak dále.

9. Jsou věčně nevrlí

Sociopati jsou velmi snadno podráždění, jsou jako na jehlách. A cokoliv se jim nelíbí, vrací obrovskou salvou zpět. To může vyústit ve verbální násilí i zneužívání, budou na nás prostě zlí. A všechno je naše vina.

10. Neudrží si práci

Pokud nepracují vyloženě sami na sebe s tím, že nekomunikují a ani nejsou závislí na jiných lidech, možná to nepoznáme. Ale práce vyžadující jakoukoliv formu kooperace je prostě pro sociopata nepřípustná. A buď odchází sám (protože šéf je idiot, kolegové jsou neschopní nebo práce samotná je prostě pod jejich úroveň), nebo je vypudí kolektiv.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie