Zobrazit přihlášovací formulář

Léto a povlečení

  • Publikováno:
Léto a povlečení

Možná to není to první, co vás napadne, když se řekne léto, ale mnoho z nás má v létě každé ráno jednu myšlenku – musím vyměnit povlečení. Proč? Protože se díky horkým nocím budíme ráno zborcení potem a nechceme vědět, kolik toho potu se přes noc vsáklo do našeho povlečení. Jenomže to není jenom v létě, kdy bychom měli povlečení měnit relativně často – možná častěji, než jsme zvyklí. Jak často a proč, to se dozvíte v našem článku.

Je pravda, že přes noc jsou naše tělesné funkce utlumené, nepotíme se tolik, jako přes den. Ale ne zase o tolik méně. Takže si položme otázku, kolik osmihodinových pracovních dnů bychom byli ochotní nosit jedno tričko a jedny kalhoty?

Pojďme být upřímní. Ne všichni z nás to večer do poctivé sprchy stihnou. Často strávíme den tak namáhajícím způsobem, že večer jsme rádi, že jsme rádi, padneme do postele a nevíme o sobě až do dalšího rána. Další ze scénářů. Máte pravidlo, že nic, co bylo venku na ulici (oblečení), se postele ani nedotkne? Neexistuje přijít zvenku a sednout si na ustlanou postel? No, ne všichni takové pravidlo mají. A i když mají, ne všichni ho dodržují. Takže mluvíme nejen o vlastních nečistotách (jakých, k tomu se dostaneme později), ale i cizích, které se nás nachytají v městské hromadné dopravě, kanceláři a podobně.

A doporučení odborníků z oblasti mikrobiologie? I když jsme extra pořádní, hygieny dbalí a práh ložnice nám nepřekročí nic, co není vyprané, i tak bychom měli měnit povlečení jednou týdně. Pro někoho normální, pro někoho skoro nepředstavitelné.

Co všechno si s sebou do postele přineseme? A co tam po sobě zanecháváme?

  • Bakterie
  • Plísně
  • Viry
  • Mikroby
  • Odumřelou kůži (kterou se krmí roztoči)
  • Roztoče
  • (a věřte tomu nebo ne, dokonce i) pozůstatky fekálií

A to je seznam věcí, které jsou zaručené. Můžeme ho občas rozšířit i příležitostné jiné nečistoty. Kožní buňky tvoří společně s potem ideální prostředí k množení všech možných bakterií a populace roztočů si doslova hoví blahem. Sama tato mikroskopická stvoření nejsou nijak nebezpečná, nic nám nedělají. Zato jejich výměšky, ty nám dobře nedělají. Mohou zhoršovat alergie a astma, způsobují zarudlé oči, ucpaný nos...

Povlečení na polštáři, to je jiná. Na obličeji totiž máme mnohem citlivější kůži než na zbytku těla, obličej a vlasy jsou také více znečištěné, než zbytek těla. Proto není od věci měnit povlečení na polštáři klidně i dvakrát nebo třikrát týdně. Tady už možná jdeme trošku za hranu, ale pokud to zkusíte, uvidíte, že budete mít mnohem méně projevů akné (způsobených nečistotami, které ucpávají póry).

A jak povlečení správně prát? Ekologicky, to je jasné. Ale není od věci zvolit prací prostředky s dezinfekcí a hypoalergenní. Ideálně pak perte povlečení pouze s povlečením, aby se případné bakterie, které mohou v pračce přežít, nerozšiřovaly na další kousky oblečení.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie