Zobrazit přihlášovací formulář

Deprese u dospívajících je závažný problém. Nepřehlédněte její příznaky!

  • Publikováno:
Deprese u dospívajících je závažný problém. Nepřehlédněte její příznaky!

Náladovost, neochota mluvit s rodiči, psychická a emoční labilita. Pokud máte doma teenagera, s tím vším už jste se u něj určitě setkali. Jenže jak odhadnout, kdy jde jen o běžný důsledek bouře hormonů a životních změn, který dříve či později pomine, a kdy o doopravdy vážný psychický problém? Začněte si víc všímat chování svého potomka. Když se objeví některé ze symptomů uvedených v článku, měli byste zpozornět. 

Není tajemstvím, že mladí dospívající jsou sami o sobě zvláštní skupinou, když dojde na jakoukoliv diagnózu psychiky. Začínají mít svou hlavu a vymezovat se vůči autoritám. Už toho zdaleka nepřijmou tolik „jen tak“. A rodičům budou chybět ty malé děti, kterými bývali. I proto jsme vám nedávno přinesli článek Než se z dítěte stane teenager, ve kterém jsme psali, co si užít, než to bude nenávratně ztraceno v propadlišti dějin. Například ukládání ke spánku nebo fyzický kontakt.

No a pak je tady začátek puberty. Na ten se prostě připravit asi pořádně nejde, ale i tak jsme zkusili sepsat takový malý návod pro všechny rodiče „v očekávání“. Všechno o tom, co vlastně puberta pro naše dítě znamená (a co bude znamenat pro nás), si můžete přečíst v článku Jak zvládnout bez úhony začátek puberty.

Jak odhalit depresi

Jenomže sem tam se může něco zvrtnout. Něco, co můžeme dlouho považovat za puberťácké přehánění, ale ve skutečnosti je to vážný psychický problém. A ano, děti okolo puberty jsou k psychickým potížím velmi náchylné, jsou citlivé a zranitelné.

  • Sebenenávist, sebepoškozování, přílišná kritika sebe sama
  • Migrény
  • Dlouhé vyspávání
  • Uplakanost
  • Nedostatek energie
  • Držení si odstupu od přátel a rodiny
  • Zhoršení známek
  • Změny váhy
  • Změny stravovacích návyků
  • Nevraživost, nepřátelskost
  • Snadná podrážditelnost
  • Beznaděj, apatie
  • Problémy s normálními denními úkony
  • Smutek

Zní vám to jako vlastně takový normální puberťák? Bohužel, mnoho těchto symptomů může zmizet za oponou hormonů. Ale, jak všichni rodiče vědí, všechno má své meze. Rozhodně je třeba věnovat pozornost tomu, v jaké míře se jednotlivé symptomy projevují, a hlavně, jestli dochází k jejich změnám. Je jasné, že když náš puberťák zůstane v pátek v noci do tří do rána u počítače, tak si klidně v sobotu do poledne pospí. Všechny znaky deprese u mladých lidí jsou spojeny s přetížením nervového systému (bolesti hlavy) a rozvířením hladiny hormonů, která je už tak velmi nestabilní.

Představte si, že škola je jeho práce (dospělý člověk, který bojuje s depresemi, svou práci velmi často nezvládá tak, jak dříve mohl), vyhýbání se rodině a přátelům je v tomto věku vyloženě podezřelé a fyzické projevy mohou být různé, ale většinou zahrnují právě spánek, jídlo a jeho konzumaci (a zažívání, u mladších dětí, které mají stres různého původu, můžeme velmi často slyšet, že je bolí bříško), no a spánek. Spánek je pro lidi s depresí často jediným „únikem“ z nesnesitelné a bezvýchodné reality – v tom se dítě od dospělého vůbec neliší.

Bude pro nás velký úkol držet své vlastní reakce na uzdě a snažit se být co nejvíce objektivní. Ale také milující a spravedliví, pozorní a všímaví. Je to těžší, než si umíme představit, zvlášť když v tomto věku náš potomek většinou moc nespolupracuje. Pokud máme podezření, můžeme se obrátit na školu, na třídní učitele, na výchovné poradce a zeptat se, jestli náhodou u našeho dítěte nepozorují nějaké změny. Jsou to odborníci, kteří takových případů mohli vidět už spoustu, takže jejich oko společně s naší láskou může zachránit kvalitu života našeho dítěte na roky a roky. A protože pod svícnem bývá největší tma, může se stát, že škola se obrátí na nás. Ale nesmíme to brát jako křivdu - nejsme o nic horší rodiče, když nám některé věci přes každodenní starosti prostě uniknou. Důležité je jednat, jakmile víme. Ať už se to dozvíme jakkoliv. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie