Zobrazit přihlášovací formulář

Třicetidenní zdravá výzva – a třeba vydrží napořád

  • Publikováno:
Třicetidenní zdravá výzva – a třeba vydrží napořád

Třicet dní, jeden měsíc... aneb jak poznat, že je čas doopravdy relativní. Měsíc dovolené by utekl jako voda, ale my jsme pro vás nachystali jeden speciální návrh. Co takhle zkusit jeden měsíc doopravdy zdravě? I když bychom si mohli myslet, že léto je plné lákadel, takže to není ideální doba na to začít s „dietou“, opak je pravdou. V létě nám klesá chuť na mastná a tučná jídla a na ta sytá a přesacharidovaná taky. Takže jeden měsíc? Pojďme do toho!

  • Že si léto bez občasného vychlazeného piva, střiku nebo cideru neumíte představit? Nevadí. Protože, ačkoliv je alkohol obecně považován za „dietní chybu“, všichni jsme realisté a když už si máme odpustit například čokoládu, nemusíme sklouznout k úplnému asketizmu.

Léto a zvýšené teploty mají zajímavá efekt na naše tělo. Logicky se zvyšuje potřeba tekutin, ale tělo nepotřebuje tolik energie, aby se udrželo v teple (to zajišťuje okolní prostředí). Proto nás tolik neláká smažené a tučné, ale naopak spíše něco s rychlou energií (například ovoce), co nám pomůže s běžným provozem.

My pro vás máme seznam věcí, které můžete zkusit v létě na jeden měsíc vypustit. Budete se cítit skvěle, o tom žádná. A velmi pravděpodobně se zase k něčemu z toho vrátíte. Ale i kdyby měla taková třicetidenní výzva za „následek“ to, že omezíte nebo třeba úplně vypustíte jen jednu z položek na seznamu napořád, stojí to za to. Protože zjistíte, že například obejít se bez bílého pečiva není až tak problematické.

30 dní bez

  • Sladkosti. Čokoládíčky, bonbóny a takové to sladké zobání, kterého si ani nevšimneme.
  • Opakujeme, žádná čokoláda. Bohužel.
  • Fast food. I když se sem tam nabízí se po cestě z koupaliště stavit pro nějakou tu nezdravou věc, zkusme odolat. A třeba si dopřát více vodního melounu. (Proč zrovna ten? Přečtěte si tady!)
  • Brambůrky a chipsy. Popcorn? Ano. Oříšky? Může být? Tortillové chipsy? Třeba taky ano. Ale mastné a slané brambůrky ne!
  • Zmrzlina. Ano, je to těžké. Ale pokud si nevyrobíte domácí sorbet z ovoce, zkuste to vydržet. Zmrzliny jsou napěchované cukrem (a některé i tuky) a tak osvěžující zase nejsou.
  • Bílé pečivo. Proč? To všichni víme. Není to proto, že celozrnné má méně kalorií, ale proto, že to bílé nemá žádnou vlákninu a pro naše tělo vlastně znamená jen zátěž v podobě těžko zpracovatelných procesovaných surovin.
  • Buchty, koblihy, koláče. Další celkem náročný úkol. Léto možná svádí k pečení domácích buchet a koláčů z čerstvě natrhaného ovoce... ale řekněte sami, není to trošku škoda? Co třeba to ovoce čerstvé sníst a buchty si nechat třeba na zimu?
  • LIMONÁDY. Proč to tak zdůrazňujeme? Protože stačí, že kalorie jíme, nemusíme je pít! Přidaný cukr, který je v ochucených limonádách, dosahuje neuvěřitelného množství, a i ty bez cukru jsou často plné náhradních sladidel, která nám nedělají dobře ani trošku. Voda je vždycky dobrý nápad, a pokud se budete trošku nudit, můžete ji různě oživit. Třeba ovocem, bylinkami nebo přírodními sirupy. (Mimochodem, už jste slyšeli o tom smrkovém? Je vynikající, osvěžující a recept na něj najdete tady!)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie