Zobrazit přihlášovací formulář

Jak nákladná je ve skutečnosti výchova dítěte aneb máte na to?

  • Publikováno:
Jak nákladná je ve skutečnosti výchova dítěte aneb máte na to?

Reklama

Napadlo vás někdy, jak finančně nákladná může být výchova dítěte? A co teprve, když máte dvě nebo více ratolestí. Vyplatí se vám udělat nějakou finanční rezervu?

 

Dítě za milion

Nedávná studie prokázala, že dítě od narození do plnoletosti stojí zhruba 1,5 milionu korun. Pravdou ale je, že kolik bude výchova vašeho potomka skutečně stát, závisí na velmi mnoho faktorech. Můžete dítě dát do státní školky nebo školy a výdaje budou rozhodně menší, než když budete měsíčně platit 6 000 korun za školku a 200 000 korun ročně za základní vzdělání. Vždy záleží na rodinném rozpočtu a na tom, co který rodič chce nebo může svému dítěti dopřát.

 

Výbava z druhé ruky - ano nebo ne?

Stejné je to i v případě pořizování základní výbavy pro miminko. Nový kočár v trojkombinaci vás vyjde v průměru na zhruba 15 tisíc korun. Můžete si ale vybrat bazarový kočárek, který prodává jiná maminka a získat jej i za třetinovou cenu. Stejné je to i s oblečením. Děti první roky velmi rychle rostou, a tak je oblečení z druhé ruky často ve výborné kvalitě a minimálně obnošené. Právě tady se dají ušetřit nemalé částky.

 

Peníze průběžně odkládejte stranou

Ať tak či tak, rozhodně se vám vyplatí, pokud si předem vytvoříte určitou finanční rezervu a zařídíte si například spořicí účet. Právě sem můžete měsíčně odkládat částku, jejíž ztrátu v daný měsíc nijak zásadně nepocítíte. Pro vás to znamená, že v případě pozdějších větších výdajů pak budete mít našetřenou sumu, která vám rozhodně pomůže.

 

Kroužky, škola a tábory, to všechno něco stojí

Znatelné finanční zatížení přichází hlavně se staršími dětmi, které jdou do školy. Pomůcky, učebnice, aktovky, školní výlety a tábory, to všechno něco stojí. A to nemluvíme o tom, když si vaše dítě zamiluje nějaký sport nebo ho posíláte na odpolední kroužky. Právě tehdy přítomnost dětí pocítí dost zásadně i vaše peněženka.

 

Jen ho nechte, ať si na to našetří

Být rodičem je vskutku těžká úloha a je dobré, pokud naučíte dítě poznávat hodnotu peněz co nejdříve. Svým dětem můžeme chtít dopřát maximum, ale u velmi drahých věcí typu nový telefon, by dítě mělo vědět, kolik úsilí a hodin strávených v práci pořízení nového telefonu stojí. Není proto od věci, když se dítě na těchto nákladných položkách bude alespoň částečně podílet a našetří si na ně například z kapesného či brigády.

 

Kde vzít na to všechno peníze?

Z velké části vám pomůže již zmiňovaný spořící účet, na který měsíčně můžete odkládat peníze stranou. Spořící účet ale můžete založit i svému dítěti. U MONETA Money Bank ho založíte snadno přes internet na dobu neurčitou. Pokud budete dávat svému dítěti peníze stranou po celou dobu, můžete mu dopřát například skvělou startovací pozici při zařizování, stavbě nebo koupi prvního vlastního bydlení.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie