Zobrazit přihlášovací formulář

Zubní kámen, plak a zánět dásní?

  • Publikováno:
Zubní kámen, plak a zánět dásní?

Za bolestivý zánět dásní mohou bakterie obsažené v jídle, následně zubním plaku a kameni. Ty zůstávají na zubech a působí na dásně, které pak začervenají, otečou a bolí. Dalšími příčinami zánětu dásní mohou být také cukrovka, překrývající se zuby, užívání některých léků nebo nesprávná ústní hygiena. Pokud chcete vyzkoušet několik domácích pomocníků v boji proti této nepříjemné obtíži, máme pro vás několik užitečných tipů.

Zánět dásní není nic příjemného. Pokud ho neléčíte včas, může se rozvinout v paradentózu a jiná onemocnění. Často mohou za potíže také genetické dispozice, proto je třeba začít problémy řešit včas. Tady je pár domácích triků, které vám pomůžou zmírnit nepříjemné příznaky zánětu dásní.

Aloe vera

Aloe vera má skvělé léčivé a antibakteriální vlastnosti, díky kterým hubí bakterie, které onemocnění dásní způsobují. Jednoduše masírujte dásně čerstvým gelem z aloe vera (který získáte, pokud rozříznete list a vydlabete dužinu). Ideálně nechte gel na zubech alespoň 20 minut působit.

Slaná voda

Slaná voda je skvělou krátkodobou léčbou dásní. Teplá slaná voda dezinfikuje a odstraní jakékoliv infekce. Jednoduše rozmíchejte lžičku soli ve sklenici teplé vody a takovým roztokem vyplachujte ústa dvakrát denně, dokud infekce nezmizí.

Čistý med

Kvalitní med má přirozené antibakteriální a antiseptické vlastnosti, které pomáhají při léčbě zánětu dásní i paradentózy. Po vyčištění zubů naneste med na dásně a nechte alespoň 10 minut působit (případně průběžně doplňujte). Poté si vypláchněte ústa teplou vodou.

Hřebíček

Hřebíček může být na léčbu dásní použitá proto, že má silné antiseptické, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Je dobrým zdrojem vitaminu C, který pomáhá při odolávání infekcím. Prostě jen žvýkejte 2 – 3 hřebíčky třikrát denně. Na dásně můžete nanášet také hřebíčkový olej, nechat ho pár minut působit a potom ústa vypláchnout teplou vodou.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která má antioxidační, antifungicidní a antibakteriální vlastnosti. Kurkumin může účinně snížit plak, otoky a infekce dásní. Připravte si silnou hladkou pastu tak, že smícháte jednu čajovou lžičku kurkumy s medem. Jemně naneste tuto pastu na dásně, nechte několik minut působit a opláchněte vlažnou vodou. Tuto metodu můžete používat klidně také jako prevenci nemocí dásní.

Kokosový olej

Kokosový olej a jeho účinky na zdraví i krásu už známe. Působí dezinfekčně a bojuje tak proti všem možným onemocněním. Zkuste si nechat v ústech lžíci kokosového oleje alespoň deset minut každý den – posílí a uzdraví dásně, ale také krásně vybělí zuby. Používejte po čištění a klidně olej můžete polykat. Vyplachovat si ústa pak už není třeba.

Zažili jste někdy zánět dásní? Pomohly vám některé z přírodních prostředků nebo jste raději sáhli po lécích? A jaké máte zkušenosti? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

babet 30. 9. 2015, 11:12
Dlouho jsem ignorovala krvácení dásní,vlastně jsem ani nevěděla,že už je to zánět,který mi ztenčuje zuby,které se můžou začít vyklat a nakonec nezbyde nic jiného než je vytrhnout. Naštěstí jsem přešla k novému mladému zubaři,který mi vše vysvětlil a ukázal mi na rentgenu, jak už mám zuby ztenčené. Doporučil mi navštívit zubní hygienu, kde mi odstranili zubní kámen a naučili mě správně čistit zuby a doporučili správnou pastu a mezizubní kartáčky. Dnes už mám dásně v pořádku, nekrvácí,nebolí. A jsem štastná, to doporučuji všem. Přírodní léčbu bych volila jako dobrý doplněk, který vše urychlí. Myslím si,že na technice čištění zubů hodně záleží,pak se žádný kámen ani zánět netvoří. A hlavně nepolevit, já jsem trochu lempl,tak s tím bojuji,ale lepší, než přijít o zuby. S pozdravem Iveta.
Stella36 28. 9. 2015, 23:23
(Y)
Frýďák 27. 9. 2015, 15:35
Přeji hezký den, mám problémy se zuby a o dásních ani nemluvím, proto čtu všechny články na podobné téma. Kokosový olej je opravdu příznivý k ústní dutině, dokonce některé studie ukazují i vyléčení drobných kazů. Hřebíček mi doporučovala i moje babička, kromě všech uvedených vlastností je také přírodní anestetikum, jinými slovy umrtvuje oblast, kam hřebíček umístíte. Výborně to funguje, noc přečkáte ve spánku a ráno si můžete dojít k zubaři a nemusíte chodit na pohotovosti. Jinak trpím na afty a musím říci, že mi pomáhají na to Dračí kapky - krev, je to z peruánské rostliny, víc nevím, někdo to používá na žaludek a někdo na bolavé dásně a afty. Ostatní zmíněné rady nemám vyzkoušené, ale třeba také na ně někdy dojde, děkuji za ně. Přeji všem zdravé zuby a dásně! Žaneta

Kategorie