Zobrazit přihlášovací formulář

Jsou děti spící s rodiči v posteli rozmazlenější?

  • Publikováno:
Jsou děti spící s rodiči v posteli rozmazlenější?

Když je miminko hned vedle, je to pro spoustu maminek mnohem pohodlnější, než když by dítě spalo ve své postýlce. Názory na společné spaní se ale různí – na jedné straně pediatři varují před společným sdílením postele, na straně druhé si ho spousta maminek nemůže vynachválit. Je opravdu společné spaní tak nebezpečné?

Podle American Academy of Pediatrics může společné spaní s dítětem zvýšit riziko vzniku syndromu náhlého úmrtí kojence. To potvrzuje i někteří čeští lékaři   -také podle části z nich mají děti, které spí s rodiči ve stejné posteli, horší spánek a vyšší riziko vzniku SIDS. Existují však výzkumy, které dospěly k přesně opačnému výsledku. Mezi velké zastánce společného spaní patří třeba psycholog Jeroným Klimeš, který mluví třeba o tom, že v pravěku by matka těžko dítě uložila do jedné jeskyně a sama si šla lehnout do jiné. "Společné spaní a především usínání je evoluční norma, na kterou jsou děti naprogramovány," uvádí na svém webu.

 

Méně spánku, více mléka

Každopádně, v praxi je potřeba vzít v úvahu i konkrétní situaci, osobnost rodiče a dítěte. Americký pediatr James McKenn tvrdí, že mateřské mléko chrání děti před potenciálně hlubšími fázemi spánku spojenými se syndromem náhlého úmrtí kojenců, a noční kojení ve společné posteli navíc zvyšuje tvorbu mléka.

Noční krmení ve společné posteli se liší právě podle toho, zda krmíte dítě z lahve nebo ho kojíte. Děti krmené z lahve spí hlouběji, což může být nebezpečnější z důvodu rizika udušení a podobně. „Matky, které své děti kojí, spí mnohem lehčeji a jsou citlivější na vzájemné reakce,“ říká doktor McKenn.

Děti, které spí spolu s matkou, obvykle mnohem méně pláčou, a přestože se v noci častěji budí na krmení, spí lépe, respektive rychleji zase znova usnou. Děti krmené z lahve a spící ve vlastní postýlce musí nějakým způsobem upozornit matku, že mají hlad, takže se „více“ probudí a hůře pak usínají. Ovšem i to je individuální.

Můžete se na o však podívat i z druhé strany - sdílené lůžko může zdvojnásobit až ztrojnásobit počet krmení v noci a matka se hůře vyspí. Ovšem na druhou stranu častější kojení zvyšuje produkci mateřského mléka, což je pozitivní. Každopádně, je praktické, když nemusíte v noci běžet do vedlejšího pokoje nebo vstát k postýlce a zvednout k sobě dítě, abyste ho nakrmila.

 

Nebude rozmazlenější, naopak!

Antropologové z University of Notre Dame míní, že společně sdílená postel je významným prvkem pro budoucí synchronizaci vás s vaším dítětem. Děti, které spaly se svými matkami v jedné posteli, byly později mnohem citlivější – a obráceně.

I mnozí odborníci si dlouho mysleli, že společné spaní dětí s rodiči přispívá k tomu, že z dětí vyrostou nesamostatní jedinci, ukazuje se však, že opak je pravdou. Protože jak říká například britská pediatrička Margot Sunderlandová, autorka knihy Věda rodičovství, společné spaní výrazně snižuje stavy úzkosti, což se dá přesně změřit – dokládá to míra hladiny stresového hormonu kortizolu. "Studie z celého světa ukazují, že společné spaní do věku pěti let dítěte je pro něj velkým přínosem. Až do pěti a více let mohou děti trpět úzkostí z odloučení, což je může poznamenat v pozdějším životě. A takovou úzkost zklidňuje společné spaní," řekla.

(red)

 

 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

zelenoockam 10. 9. 2019, 6:31
Syn se mnou spi porad.ma 11 Let,ne mesicu ,-)
ani 11. 9. 2019, 17:24
@zelenoockam můj taky, do teď a nějak se nechystá do pokojíku ,-)
jeanneh 12. 8. 2019, 8:09
Tři děti, všechny kojené a spící u nás v posteli. Do velké postele šli v podstatě po odstavení, první v roce, druhé v 18. měsících a ten nejmenší (nyní 19. měs.) ještě s námi. Všem nám vyhovuje :-)
Aja10 12. 8. 2019, 13:35
@jeanneh Nic proti tomu nemám, jak si to každý udělá. Jen by mě zajímalo, jak jste to dělali se sexem *-), já bych se bála, že je zalehnu.
jeanneh 12. 8. 2019, 20:02
@Aja10 Vždy usínaly nejprve v postýlce, budily se kolem půlnoci. Do té doby stihnete, když chcete, hodně sexu :-)
Aja10 14. 8. 2019, 9:47
@jeanneh Tak to jo (F)

Kategorie