Zobrazit přihlášovací formulář

Jak do dětí dostat ovoce, když ho odmítají? Zaručené triky!

  • Publikováno:
Jak do dětí dostat ovoce, když ho odmítají? Zaručené triky!

Zatímco původně vašemu dítěti ovoce chutnalo, protože bylo sladké, najednou ho začalo odmítat? Stává se to běžně, obvykle kolem druhého roku. A může trvat klidně další rok či dva, než svůj názor zase změní. Ovoce přitom dětem prospívá, protože obsahuje vitaminy, minerální látky, vlákninu a další užitečné látky. Navíc je sice sladké, ale cukr v něm obsažený je lepší než ze sladkostí.

 

Ideální představa? Batole nebo předškolák by měli denně sníst čtyři až pět porcí ovoce nebo zeleniny, tedy množství, jaké představuje třeba pět menších mrkví či jablek. Ovoce a zeleninu by měli dostávat ke každému jídlu. Jenže děti mají často úplně jiné představy. Jak je změnit, radí odborníci pod hlavičkou iniciativy 1000 dní, která se zaměřuje na výživu v těhotenství a prvních letech života.

 

1. Jděte příkladem

 

Batolata se učí tím, že napodobují ostatní, zejména vás. Pokud vám ovoce chutná a jíte různé druhy, je pravděpodobnější, že je vaše dítě bude jíst také. Pokud u vás však ovoce není součástí rodinného jídelníčku nebo pokud nejíte společně se svým dítětem, pak vás dítě neuvidí a nebude se moci naučit, že ovoce není nebezpečné a že je chutné.

 

2. Děti jsou konzervativní

 

Při jídle používáme nejen chuť, ale i ostatní smysly, jako třeba zrak, čich nebo hmat. Některé děti mohou být citlivější na sebemenší změny vůně nebo chuti a mohou odmítat pokrmy připravené jiným způsobem, i když dříve jim tyto pokrmy třeba chutnaly. Zamyslete se nad tím při přípravě ovoce, které chcete, aby vaše dítě ochutnalo.

 

3. Nabízejte nové druhy

Podávejte různé druhy ovoce včetně nových druhů, které chcete, aby vaše dítě ochutnalo. Když má dítě na výběr z většího množství různých druhů ovoce, motivuje ho to, aby vyzkoušelo nějaké nové. Nenabízejte pouze ovoce, o němž víte, že je sní. Omezíte-li nabídku, může se jeho odpor ještě zhoršit. Nabízejte mu naopak více druhů, aby si mělo z čeho vybrat.

 

4. Netlačte na pilu

 

Některým batolatům trvá déle, než si některé potraviny oblíbí. Zkuste vybízet své dítě bez nátlaku, aby ochutnalo malý kousek nového druhu ovoce. Když budete dítě nutit, může to být kontraproduktivní. Důležitější je, abyste své dítě vybízeli k prozkoumávání a ochutnávání nového druhu ovoce spíše, než aby snědlo celou porci. Až bude dítě samo připraveno, bude jíst větší porce.

 

5. Nekomentujte

Odneste talíř bez jakýchkoliv komentářů, pokud potomek ovoce odmítne, a vyzkoušejte to jiný den znovu. Základem je opakovaná nabídka nových druhů ovoce. Pokuste se nepodléhat zklamání, pokud dítě nové ovoce neochutná hned napoprvé. Nabídněte mu je jindy, někdy to vyžaduje deset nebo i více pokusů!

 

6. Mražte, pečte, duste

Vybírejte sladké a zralé ovoce, zejména pokud dítěti podáváte bobulovité ovoce nebo citrusy. Zmrazte maliny jednotlivě a uložte je do sáčku. Rozmrznou pak během několika minut. Upečte ze starších banánů bábovku nebo muffiny. Jablka nebo hrušky poduste a zmrazte. Zbylé švestky upečte a zmrazte. Poduste meruňky, broskve, papáju nebo mango, nahrubo je rozmačkejte a zmrazte. Sušené meruňky, fíky nebo datle podávejte ke svačině nebo je namočte a zamíchejte do kaše či pudinku.

 

7. Ať si samo vybere

 

Při nakupování nechte dítě, ať si vybere, které ovoce by chtělo ochutnat. Zkoušejte doma třeba dělat otisky zubů do kousků jablka, abyste dítě motivovali k ochutnání, aniž byste na něj vyvíjeli nátlak. Vypravte se na ostružiny nebo navštivte některou farmu se samosběrem ovoce a zahrajte si hru „jedna do mističky, jedna pro mě". Nebo se třeba pusťte do společného pěstování jahod v květináči na balkoně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

madlilinka 21. 8. 2019, 16:20
Co dělat, když je synovi 12 let a nedostanu do něho ani kousek ovoce či zeleniny. Nejí máslo, tavené sýry... jediné, co do něho z mléčných výrobků dostanu jsou jogurty (ale ne ovocné, ani smetanové. Jediné, které si dá je muller mix anebo čokoládový lipánek). Doma jsou kvůli tomu s přítelem jen hádky a ostudy. Poradíte mi? Jsem z něho vážně nešťastná.
Silverwing1 21. 8. 2019, 17:39
@madlilinka U nás pomohlo jít příkladem-HOOODNĚ PŘÍKLADEM. Já s manželem jsem jedli hromadu zeleniny, ovoce (manžel je masožravec, tak to byl očistec) a přestala jsem normálně některé věci kupovat...když nebylo, kde brát :-$ Pomohlo dělat ještě saláty (i ovocné), různé nápoje s hromadou ovoce, smoothie nebo ovoce servírovat...když dáte mísu jablek, tak si málo kdo vezme, když vše nakrájíte, oloupete, nazdobíte (jak pro malé děti), tak se chytnou i dospěláci ,-)

Kategorie