Zobrazit přihlášovací formulář

4 situace, kdy můžete dětem zakázat kamarády. Které to jsou?

  • Publikováno:
4 situace, kdy můžete dětem zakázat kamarády. Které to jsou?

"S tímhle? Proč se kamarádíš zrovna s tímhle?" Vybírat dětem kamarády je asi tendencí každého rodiče. Se zaťatými zuby sledují jejich společné počínání a modlí se, aby si potomci nevykoledovali průšvih. Kamarádi jsou pro dospívající ale stejně nutní jako dýchání. Někdy se ale přátelství zvrtne a přináší více negativ. V jaké chvíli by měl rodič zbystřit a kdy má právo dětem kamarády zakázat?

 

Když zanedbává povinnosti

Kamarádi přinášejí rozvoj komunikačních dovedností, osobnosti… Ovšem nezřídka se stane, že kvůli řešení kámoščina problému s matkou vaše dcera nestihne úkoly, nenakoupí babičce nebo se v noci nevyspí, protože to "prostě musela probrat". Nejdřív povinnosti, potom zábava – to platí i pro kamarády. Pomozte dětem naplánovat si povinnosti a zábavu: naučíte je spoléhat se samy na sebe a přijmout odpovědnost za své jednání. Čas s kamarády nezakazujte, jen jasně nastavte priority.

 

Když se nevhodně chová

Fascinace špatnou partou – tady už je na hraně, kdy rodič může zasáhnout a kdy ne. Někteří rodiče vidí jako špatné extravagantní oblékání a tetování, jiní řeší až přestupky proti zákonu. Vaše dítě má právo vybrat si jako kámoše toho, koho chce – i toho "desperáta, kterej si cestou ze sedmý třídy základní školy vždycky zapálí". Dejte dítěti jasně najevo, jaké chování tolerovat budete a jaké už ne. Nezakazujte mu stýkat se s kýmkoli, většinou to stejně neovlivníte. Váš potomek ale musí jasně vědět, jaké důsledky to ponese, jakmile například začne kouřit on sám. V případě mladších dětí a jejich přátel "z kategorie vejlupek" zkuste být u jejich společných chvil vy: pozvěte je například hrát si k vám. Alespoň je budete mít částečně pod kontrolou.

 

Když porušuje pravidla

Jasné právo na omezení času tráveného s konkrétními kamarády má rodič ve chvíli, kdy potomek začne porušovat pravidla: chodit pozdě domů, nedodržovat sliby. Když se zhorší ve škole, o kriminálním chování nemluvě. Nestavte to ale jako trest – "za to ti zakážu kamarády!". Je to jen přirozený důsledek chování vašeho potomka – "zklamals naši důvěru, musíš si ji znovu zasloužit". Tečka. "Pokud potřebuješ s kamarády probrat něco důležitého, zavolej jim."

 

Když není skoro vůbec doma

Přespání  u kamarádky, podruhé, "domluvily jsme se, že se budem společně učit...". Proč ne, noc u kamarádů je skvělá věc. Vy, jako rodiče, byste ale měli mít přehled o tom, co vaše dítě dělá a co prožívá. I v dospívání je důležité, aby váš potomek zůstal v kontaktu s rodinou a jejími hodnotami. Pokud máte pocit, že je z domu až příliš často a na vaše společné chvíle už skoro nezbývá čas, nastavte nějaká pravidla, například toho, jak často může spát mimo domov.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie