Zobrazit přihlášovací formulář

Šlo by vaše dítě na schůzku s cizím člověkem z webu? Nejspíš ano

  • Publikováno:
Šlo by vaše dítě na schůzku s cizím člověkem z webu? Nejspíš ano

Nedávný výzkum provedený mezi českými školáky zjistil několik šokujících věcí, o kterých rodiče nejspíše nemá ani tušení. Namátkou? Téměř tři čtvrtiny dětí oslovených na internetu se vydají na schůzku s cizím člověkem. Novým problémem v online světě je sharenting – sdílení videí či fotografií rodiči bez souhlasu dětí.

 

Jeden z největších výzkumů v oblasti chování dětí na internetu - výzkumníci se ptali 27 177 respondentů ve věku 7 až 17 let- ukázal, že české děti na internetu tráví nejvíce času na sociálních sítích. Přes polovinu (52 procent) dětí mladších 13 let navštěvuje sociální sítě, přestože nesplňují minimální věkový limit pro jejich používání. Více než čtvrtina (26 procent) dětí dostala na sociálních sítích nabídku na setkání s neznámými lidmi, téměř 70 procent z nich na schůzku dorazilo.

Za výzkumem stojí společnost O2 společně s Centrem prevence rizikové virtuální komunikace (PRVoK) Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Součástí bylo také zmapování největších aktuálních rizik, což je důležité pro správné nastavení prevence a edukace.

Děti jsou v online světě velmi aktivní, používají řadu aplikací a sociálních sítí. Sociálně sítě aktivně využívá více než polovina dětí ve věku 7 až 12 let, přestože pravidla jejich používání povolují tyto služby až od 13 let. Dětští uživatelé se na internetu především baví – nejvíce času tráví vyhledáváním nejrůznějších videí na YouTube, následuje Facebook a Instagram.

Fenoménem je rychlý nárůst obliby sociální sítě TikTok, kterou aktuálně využívá více než čtvrtina českých dětí - pro srovnání, ve výzkumu uskutečněném v roce 2017, sledovalo musical.ly, předchůdce TikToku, pouhé jedno procento dětí. Aktivně ho používají právě mladší děti kolem věku 10 až 11 let, což je dříve než u jiných sociálních sítí.

 

Pozor na Tiktok!

Právě TikTok je přitom poměrně rizikový. Děti tuhle aplikaci milují – je založena na zveřejňování patnáctisekundových videí, natočení a vložení trvá chvilku a za chvíli může video sledovat kdokoli po celém světě. Pokud má vaše dítě mobil s přístupem k internetu, je pravděpodobnost, že TikTok zná a používá, dost vysoká. Rodiče přitom tuto síť často, na rozdíl třeba od Facebooku, vůbec neznají.

Bohužel, aplikace má bezpečnostní rizika, o kterých zase moc nevědí děti, jak ukázal on-line průzkum v rámci projektu Buď safe online, za kterým stojí společnost Avast. A rodiče také ne, zhruba polovina z nich navíc vůbec netuší, kam jejich děti na webu chodí.

Hrozeb spojených se sítí TikTok je více. V případě TikToku se například videa dají stáhnout nebo použít v ‚duetu‘, který umožňuje zesměšňovat videa ostatních, a představuje tak potenciál pro kyberšikanu. Aplikace TikTok má globálně 500 milionů nových aktivních uživatelů měsíčně a je v ní mnohem snazší získat sledující a like než na jiných sociálních sítích. Děti v aplikaci mohou mít stejný počet sledujících jako například někteří známí čeští influenceři na jiných sítích, a proto je pro ně tak přitažlivá.

 

Polovina dětí zažila agresi přes web

Nedávný výzkum se zaměřil také na rizikové chování dětí na internetu – více než polovina respondentů přiznává, že zažila kybernetickou agresi prostřednictvím Facebooku, 43 procent pak přes Facebook Messenger. Děti zažily kyberagresi také prostřednictvím Instagramu, SMS nebo MMS. Dominantní je dle předpokladu klasická verbální agrese, jejímž cílem se stala více než čtvrtina českých dětí. Nově si děti stěžují také na tzv. sharenting – přes 1 900 dětí potvrdilo, že rodiče nahráli na internet jejich fotku nebo video, přestože s tím děti nesouhlasily.

Součástí rizikového chování na internetu je i seznamování. Více než čtvrtina dětí potvrdila, že „na síti“ dostala nabídku na osobní setkání od člověka, kterého neznaly. Téměř 70 procent dětí pak na schůzku skutečně dorazilo.

„Uvedená čísla jsou až neuvěřitelná a jen potvrzují fenomén, o kterém bude i náš dokumentární film V Síti. Chceme vynést téma zneužívání dětí na internetu na světlo způsobem, který by konečně otevřel oči nejen rodičům, ale i učitelům a nejlépe i zákonodárcům. Náš film následně rozšíříme o preventivní kampaň, na které spolupracujeme se zdařilým projektem O2 Chytrá škola,“ říká režisér a producent připravovaného filmu V síti Vít Klusák.

Výsledky výzkumu v této oblasti lze však přesto hodnotit mírně optimisticky – od posledního měření v roce 2014 došlo k poklesu u všech sledovaných forem kybernetické agrese o pět procent.

(red)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie