Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat koloběžku pro děti: malá nebo velká kolečka?

  • Publikováno:
Jak vybrat koloběžku pro děti: malá nebo velká kolečka?

Zatímco před pár lety jste na koloběžce mohli vidět jen nějaké to dítě, poslední roky se to mění a koloběžky mají v čím dál větší oblibě i dospělí. Zatímco rodiče si však většinou pořizují koloběžky s většími koly, děti jsou často k vidění na strojích s kolečky nápadně malými. Je to správná volba?

 

Koloběžky, zvláště ty dětské, působí tak trochu jako hračky pro zábavu. Ale ve skutečnosti jste o sportovní pomůcku, jejíž používání může mít vliv na naší kondici či třeba správní držení těla či stav kloubů. U dětí ve vývinu to pak platí dvojnásob, a proto se opravdu nevyplatí výběr koloběžky pro dceru či syna podceňovat.

 

1. Od jakého věku na koloběžku?

Pravidelné ježdění na koloběžce může podpořit tělesný správný stoj. Technika jízdy u dětí se výrazně neliší od techniky jízdy dospělých, kdy důležitý je vzpřímený a pevný postoj na koloběžce, pravidelné střídaní nohou při odrazu, dělání takzvaných podřepů na stojné noze.

Lenka Fasnerová, fyzioterapeutka z olomouckého Centra pohybu, která se léta zabývá jízdou a cvičením na koloběžkách, má v tomto ohledu zkušenosti i s vlastními dětmi. „Již pětileté dítě zvládne tuto základní techniku. Moje šestiletá dcera již od čtyř let jezdila na koloběžce s většími koly a zcela přirozeně střídala nohy. Dlouhodobě v Olomouci spolupracuji se sportovní mateřskou školkou, kde právě s dětmi již předškolního věku jezdíme na koloběžkách a snažíme se hravou formou děti učit tuto techniku jízdy,“ říká s tím, že koloběžky dobře zvládají i méně obratné děti.

 

2. Velká kolečka jsou lepší než malá

Malá pryžová kolečka nejsou tou nejlepší volbou - geometrie těchto koloběžek totiž vede k velmi chybnému držení těla a nesprávnému postoji dítěte, čímž dochází ke špatným pohybovým návykům a budoucímu vzniku svalových dysbalancí. Správná stavba celé koloběžky totiž hraje velmi důležitou roli, na kterou se mnohdy zapomíná. I u dětských koloběžek jsou velkou výhodou nafukovací kola, protože malá kolečka drncají a to je velice nepříjemné na zápěstí a paže.

Jen je fér říci, že velké koloběžky jsou méně skladné a dát jich například několik do auta není hračka, nicméně se za ně na rozdíl od kola například neplatí ve vlaku.

 

3. Proč na koloběžce nešetřit

Koloběžku můžete sehnat i za pár stovek v nějakém sportovním hypermarketu, ale doporučit se to nedá. Pokud chcete ušetřit, je lepší kvalitní bazarový model, i když ani ten za pár stovek nebude – kdyže, počítejte aspoň se dvěma tisíci korun.

Řada levných koloběžek vyrobených z nekvalitních materiálů a dílů se brzy rozhrká, nemá dlouhou výdrž a nepřináší dobrý pocit z jízdy. Na levnější koloběžce budou vždy použity horší komponenty. Levnější či neznačkové brzdy vám prodlouží brzdnou dráhu a špatně se seřizují. Dražší brzdy poskytují společně se soustruženými plochami dvoustěnných ráfků daleko lepší brzdný účinek. Náboje kol na dražších koloběžkách jsou na „průmyslových“ ložiscích, lépe se točí a mají vyšší životnost. Při jízdě hrají také velikou roli kvalitní pláště s nízkým valivým odporem uzpůsobené pro vysoké tlaky huštění. Při volbě levnějších variant hrozí zvýšené riziko defektů a vyšší valivý odpor.

 

4. Jsou koloběžky bezpečné?

Koloběžky jsou svým způsobem bezpečnější dopravní prostředek než kolo. Nesedíte na vysokém sedle a oběma nohama jste v podstatě neustále při zemi. Kvalitní velké koloběžky mají stejně spolehlivé brzdy jako špičková kola, a pokud se nebudete řítit adrenalinovým sjezdem z prudkého kopce bez brzdění, v podstatě není způsob, jak spadnout. Každopádně to ale neznamená, že byste měli podceňovat například riziko srážky a nenosit helmu, i když to není od 18 let povinné. U dětí by měla být helma na koloběžce samozřejmostí, i když jedete jen kousek na hřiště za rohem.

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie