Zobrazit přihlášovací formulář

Baby shower: Pořádat oslavu pro budoucí matku nebo ne?

  • Publikováno:
Baby shower: Pořádat oslavu pro budoucí matku nebo ne?

Tenhle původně zámořský zvyk už dorazil i k nám, i když masovka z něj zatím není. Zjednodušeně se dá říci, že baby shower je setkání, na kterém budoucí matka dostává dárky pro své dítě, případně pro sebe. Může se konat doma stejně jako v restauraci, součástí programu může být dobré jídlo i všelijaké hry.

U nás v Čechách nebývá obvyklé dávat budoucím rodičům dárky pro miminko ještě předtím, než se narodí. V zahraničí se baby shower pořádá typicky čtyři až šest týdnů před plánovaným termínem porodu. Pro mnoho budoucích matek je tohle setkání jedním z vrcholů a výhod těhotenství. Ale rozhodně vás do něj nemůže nikdo nutit.

Když moje nejlepší kamarádka čekala první dítě, tuhle oslavu pořádala – ale bylo to vlastně setkání v restauraci, kam jsme jí přinesli dárky, o kterých jsme věděli, že využije. Přišlo mi to fajn. Další kamarádka už to pojala jako na můj vkus příliš velkolepou a rádobyvtipnou akci v místním mateřském centru. To mě trochu vyděsilo,“ popisuje svou zkušenost Olomoučanka Karolína. Teď je v jiném stavu ona sama, dítě se má narodit začátkem listopadu a kamarádky jí navrhly, že jí rovněž uspořádají baby shower.

A Karolína si uvědomila, že nic takového nechce. „Došlo mi, že ani nějaké praktické dárky mi nestojí za spoustu zbytečností, které nechci nebo se mi nebudou líbit a taky že nechci být středem pozornosti na nějaké hromadné akci,“ shrnula svoje důvody.

Svoje důvody sepsala do několika bodů. Třeba se budou hodit i vám, když budete přemýšlet, zda baby shower ano či ne.

1. Nucená zábava

Pokud se nebudete smát v momentě, kdy vám někdo začne měřit obvod těhotenského břicha, pak baby shower skutečně nebude nic pro vás. A to ani netušíte, že někdy se na podobných akcích stávají ještě mnohem trapnější věci.

2. Otevírání dárků před lidmi

Představa, že otevírá dárky před lidmi natěšenými na její reakce a že bude muset předstírat nadšení, vás děsí? Přesně tohle se ale na baby shower očekává. Většina lidí jsou přitom dost špatní herci, takže je na nich vidět, když překvapení a radost jen hrají.

3. Střed pozornosti

Není vyhnutí, budoucí matka je na baby shower středem pozornosti, a proto jí všichni bez ostychu sahají na břicho anebo vyprávějí všelijaké trapné historky z jejího života. Případně historky o tom, jak se může těhotenství na konci zkomplikovat a jak náročný bývá porod. O důvod víc nic podobného nepořádat.

4. Nepotřebné věci

V ideálním světě byste mohla sepsat jednoduchý seznam věcí, které by se vám pro miminko hodily, přátelé by se dohodli a každý by vám nějakou koupil. V reálném světě to ale bude jinak. Dostanete pár užitečných věcí, některé dokonce i dvojmo. Ale taky věci, které jsou jen trochu podobné, ale prostě mnohem lepší, roztomilejší, komplikovanější a zcela mimo váš vkus. A pak věci, které jste nechtěli, ale někomu dalšímu přišly prostě užitečné. Nebo, nedejbože, vtipné. Třeba jako oblečení na miminko s vtipnými nápisy.

5. Pochyby o vzhledu

Na fotkách z baby showeru vypadají některé matky skvěle, ale vy se od poloviny těhotenství cítíte jako velryba? A poslední, co chcete, aby vás někdo fotil v neforemném oblečení a tvrdil, že vypadáte skvěle a spokojeně, jak už dlouho ne.

6. Chce to čas

Organizace baby showeru vyžaduje čas a i když kamarádky slíbí, že všechno zařídí, stejně to bude něco vyžadovat i od vás. A vy byste možná mnohem raději doma připravovala dětský pokojíček. Tak směle do toho. Pokud vás chce někdo vidět a přinést vám nějaký dárek, jistě to zvládne bez velké akce.

(red)

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie