Zobrazit přihlášovací formulář

Mezi láskou a frustrací: Jak matky někdy vytáčejí své dospělé děti?

  • Publikováno:
Mezi láskou a frustrací: Jak matky někdy vytáčejí své dospělé děti?

Někoho nejvíce rozčilují vlastní děti, někoho manžel, někoho matka. Protože se o svého již dospělého potomka zajímá moc nebo málo, trousí nevyžádané rady a tak podobně. Vytočit vás navíc může i rodič, s nímž vycházíte většinu času výborně. Schválně si přečtěte, co jsme s matkami zažily my a naše známé.

 

 

Proč sis ho brala?

"Moje matka je rozený kritik. A důvod si vždycky najde. Vždycky mi může říkat, že mám doma nepořádek, nevychované děti nebo že o sebe dost nedbám. Teď má však téma témat. Bohužel se budu rozvádět a matka místo toho, aby mi alespoň vyjádřila podporu nebo třeba více pomohla s dětmi, dává mi kázání o tom, proč jsem si takového mizeru brala. Přitom, když jsem se s ním seznámila, byla z něj nadšená, podstrojovala mu a podlézala tak, až jsem ji musela mírnit."

Jana, Náchod

 

Nikdy z tebe nic nebude, věděla jsem to vždycky

"Moje matka to kdysi jen se střední školou dotáhla na ředitelku mateřské školy, tehdy to stačilo. Když jsem já po gymnáziu pokračovala na vysokou, strašně se tím chlubila, ačkoliv to v 90. letech už bylo úplně běžné. A dneska? Já jsem pár let pracovala v různých kancelářských profesích, ale nějak mě to neuspokojovalo. Mnohem šťastnější jsem dneska, když máme s mužem čtyři děti a malou farmu, na které vyrábíme domácí sýr. Matka kudy chodí, vykládá, že jsem ji zklamala a že nechápe, kde se to zvrtlo, že jsem se asi chytla špatných lidí. A za příklad mi předhazuje mého bratra, který pracuje jako firemní právník. Mě představa takové profese děsí."

Julie, Broumovsko

 

Proč tolik utrácíš?

"Matka je přesvědčená, že utrácím, protože si občas koupím něco hezkého na sebe, ale už nevidí, že si oblečení stejně jako boty kupuju většinou ve slevách. Stejně jako je oheň na střeše, když si jednou za čas vyjdeme na oběd do restaurace, protože to podle ní je nejen drahé, ale i neslušné! Protože je jasné, že jsem líná šmudla, co se jí nechce vařit. Bydlí na vesnici a nechápe, že život už je jinde."

Kamila, Písek

 

 

Ale já jsem babička a mám svoje pravidla!

 

"Těžko se to kritizuje, když moje máma v mnoha ohledech jako babička funguje skvěle, ale bohužel je to za cenu, že absolutně odmítá respektovat pravidla, o která ji žádám. Tedy že nemá mým malým dětem, které ještě ani nechodí do školky, dávat sladkosti a zahrnovat je hračkami. Naopak, dělá to o to víc a hájí to tím, že přesně tohle babičky dělat mají a musí."

Markéta, Zlín

 

Naše soukromí je jí ukradené

"S manželem jsme oba učitelé, takže naše platy nepatří k nejvyšším, proto se nám zdála skvělá možnost, že můžeme bydlet v domku našich rodičů a nemusíme shánět nic vlastního. Teď však budeme muset, protože naše soužití už je neúnosné. V domě jsou sice dva oddělené byty, takže by mohl fungovat jako bytovka se společnou zahradou, ale rodiče, zejména máma, ale táta není moc pozadu, vůbec nerespektují naše soukromí."

Míša, Bílina

 

Naší mámu nezajímám já ani vnoučata

"Matka sice učila ve škole, ale jakoby se tím její vztah k dětem vyčerpal, o vlastní vnoučata zájem nemá. Nechat se s nimi vyfotit, dát si fotku do sekretáře a ještě o vnoučatech vyprávět sousedkám, to jo. Ale skutečný zájem? Bohužel. K narozeninám jim maximálně popřeje sms, ale že by přijela? Přitom já vážně nechci, aby jim cokoli vozila, ale mám dojem, že se takhle o ně zbytečně připravuje."

Majka, Klatovy

(red)

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie