Zobrazit přihlášovací formulář

Bolí mě bříško! Co všechno to může znamenat

  • Publikováno:
Bolí mě bříško! Co všechno to může znamenat

Kolikrát jste už slyšela: Mami, mě bolí bříško! Určitě tisíckrát. Bolesti břicha u dětí bývají velmi časté a mají různé příčiny. Nejdůležitější tedy je zjistit skutečný důvod bolesti. Podle toho totiž potom může následovat léčba.

 

1. O jakou bolest jde?

Důležitý je typ bolesti, tedy zda je bolest trvalá, krátkodobá či píchavá. Dále musíte zjistit, zda bolí dítě celé bříško nebo jen určité místo a také kdy ho bolí – ráno, večer, před jídlem, po jídle nebo při jídle. Pokud dítě tvrdí, že ho bolí bříško, a nemá žádné doprovodné příznaky, můžete počkat, jakmile by ale bolest neustupovala, naopak by sílila a přidaly by se teplota nebo zvracení, na nic nečekejte a běžte k lékaři. Akutní stavy se můžou rychle vyhrotit.

 

2. Dietní chyby

Bývají jednou z nejčastějších příčin bolesti břicha u dětí. Proto se nejprve zamyslete nad tím, co dítě jedlo. Pokud kojíte, pak taky nad tím, co jíte vy. Luštěniny, sycené nápoje, čerstvá zelenina – to vše může nadýmat a způsobit nepříjemnou bolest. Za bolesti mohou i tučná a slaná jídla, špatně upravená strava a podobně. Obvykle stačí nasadit dietu a problémy odezní.

 

3. Virové infekce

Běžné dětské nemoci, jako jsou nachlazení, chřipka, angína, zápal plic nebo virové průjmovité onemocnění, mohou provázet bolesti břicha. Má-li dítě zvýšenou teplotu, rýmu, kašle nebo má průjem, nedivte se, že si může stěžovat na břišní bolesti.

V případě průjmů nezapomeňte dítěti podávat vždy tekutiny, později zeleninovou polévku, rýžovou nebo bramborovou kaši. Podpůrně působí probiotika, při velké ztrátě vody rehydratační roztok. Když dítě odmítá pít a ani po několika dnech neustupuje bolest břicha, musíte k lékaři.

 

4. Tříměsíční kolika

Miminka s kolikou nemusí ani mluvit, protože to, že je bolí bříško, nemůžete přehlédnout. Bříško je totiž nafouklé, dítě nevrlé, neklidné, plačtivé a neustále mrská nohama. Můžete mu masírovat bříško, pokrčit nohy, podávat fenyklový čaj po lžičkách. Existují i speciální kapičky proti nadýmání, které koupíte v lékárně.

 

5. Střevní paraziti

Roup dětský nebo škrkavka patří mezi nepříjemné parazity, kteří si libují ve střevech. A zvláště pak v dětských. Jak poznáte, že má dítě roupy? Svědí ho konečník (zvláště v noci), ale časté jsou i bolesti břicha a nevolnost, průjmy a poruchy spánku. Obvykle roupy najdete na spodním prádle. V takovém případě na nic nečekejte a běžte k lékaři.

Dítě dostane léky, u kterých musíte dodržet interval podávání, abyste je opravdu zlikvidovali. Nutné je vynechat sladkosti, a naopak je dobré přidat česnek či bylinné antiparazitické kapky i čaje. Podobný průběh má nákaza škrkavkou dětskou. Ta se dokonce může projevit jako náhlá příhoda břišní, tedy jako zánět slepého střeva.

 

6. Potravinová alergie

Pokud si vaše dítě stěžuje na bolest břicha po konzumaci nějakého jídla, je pravděpodobné, že trpí nějakým typem potravinové alergie nebo nesnášenlivostí různých druhů potravin. Bolestí břicha reagují děti například na lepek, kravské mléko, ovoce, ale i na arašídy, mák, celer, ryby nebo potravinová barviva.

Máte-li podezření, navštivte alergologickou ambulanci, kde vám udělají speciální testy. Sami můžete zkusit takzvanou eliminační dietu, kdy z jídelníčku na týden konkrétní potravinu vypustíte.

 

7. Psychosomatické příčiny

Chystáte se do školky a dítě si stěžuje na bolest bříška? Nebo je dítě už školou povinné a každé ráno tvrdí, že ho to „zase bolí“? Hlavně dítě nijak netrestejte, bolest břicha totiž můžou způsobovat stres nebo problémy ve školce, škole nebo taky v rodině. Nehádáte se s manželem? Nedošlo k nějaké výrazné změně v rodině? Není dítě vystaveno šikaně? Tyhle bolesti nejsou většinou příznakem skutečné chronické nebo akutní nemoci, ovšem měly by vás varovat, že se něco děje.

 

8. Akutní bolesti břicha

Ukazuje dítě na pravou stranu bříška a začalo i zvracet? Může jít o zánět slepého střeva, což je akutní stav, který je potřeba řešit okamžitě. Jak ho poznáte? Nejprve se objeví křečovité bolesti v oblasti pupíku, později bolí dítě celá pravá část podbřišku. Můžou se přidat teplota, zvracení, ale také průjem, nebo naopak zácpa.

Při pozdním odhalení hrozí prasknutí, které může způsobit vážný zánět pobřišnice. Zkuste jednoduchý test: řekněte dítěti, ať zakašle nebo poskočí na podlaze. Pokud jde o zánět slepého střeva, bolest se zhorší. V takovém případě nedávejte dítěti už nic jíst ani pít a jeďte raději do nemocnice.

(red)

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie