Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí boj proti lupům

  • Publikováno:
Domácí boj proti lupům

Lupy jsou běžný, ale o to nepříjemnější problém, se kterým se dnes potýká kde kdo. S kožním onemocněním, které způsobuje odpadání odumřelé kůže na hlavě po větších částech, nepříjemné svědění a co si budeme povídat, také jisté estetické nepříjemnosti, ale můžete účinně bojovat nejen pomocí drahých kosmetických přípravků.

Pokožka lidského těla odumírá a obnovuje se v intervalu zhruba čtyř dnů. Pokud trpíte lupy, je tento interval výrazně kratší. Lupy způsobují kvasinky, které jsou přirozenou součástí lidského těla, jen občas dělají neplechu. Zvlášť, pokud vaše pokožka produkuje více mazu, kterým se tyto kvasinky živí. Za to občas může také hormonální disbalance, ale třeba také stres nebo nesprávná hygiena. Jak proti lupům bojovat doma a přírodně?

Listy Neem

Neem neboli česky nimba je strom, jehož listy mají silné přírodní antiseptické účinky. Má schopnost léčit akné, ale také například svrab nebo problémy s parazity. Také výborně funguje proti infekcím, které lupy a jiná kožní onemocnění způsobují. Pokud se dostanete k listům, povařte je půl hodiny ve vodě a vzniklým rozvarem si důkladně myjte hlavu. Další variantou je rozmixovat listy s trochou vody v mixéru a vytvořit pastu, kterou nanesete na pokožku hlavy, necháte působit a jemným šampónem opláchnete.

Gel z Aloe vera

Aloe vera je všeobecně známá pro své zázračné účinky na pleť i celé tělo. Působí proti lupům, pomáhá udržovat pokožku hlavy hydratovanou a tím se také vyhýbat nadprodukci kožního mazu. Ideální je samozřejmé využít čerstvou aloe vera, kdy naříznete listy, vyjmete gelovou dužinu a tu pak nanesete na pokožku hlavy. Necháte působit asi 3 minuty a poté hlavu umyjete tak, jak jste zvyklí.

Jablečný ocet

Jablečný ocet patří k dalším zázračným prostředkům s mnohostranným využitím. Na vlasy a pokožku hlavy působí doslova jako zázrak. Obnovuje přirozené pH pokožky a tím brání množení kvasinek. Pokožku (i vlasy) také skvěle čistí, čímž pomáhá předcházet ucpávání pórů. Smíchejte jeden šálek jablečného octa s jedním šálkem vody, přidejte 15 – 20 kapek tea tree oleje, umyjte si hlavu jako obvykle a směs použijte ještě na vlhké vlasy. Jemně vmasírujte do pokožky hlavy a nechte několik minut působit. Potom už si vlasy jen opláchněte čistou vodou.

Jedlá soda

Opět je tady univerzální pomocník - jedlá soda. Ta je zásadité povahy, pomáhá odstranit odumřelé buňky a redukuje tak nadbytečnou tvorbu mazu na pokožce. Umyjte si vlasy teplou vodou, a z trochy vody a jedlé sody udělejte pastu. Tu vmasírujte do pokožky hlavy a vlasy opět opláchněte – tentokrát už bez dalších kosmetických přípravků.

Tvaroh

Tvaroh je bohatý na prospěšné proteiny a vitamíny B5, které dohromady skvěle vlasy hydratují. Vezměte vaničku tvarohu, otevřete ji a nechte jeden den odležet v lednici. Před umytím naneste tvaroh na pokožku hlavy i do celé délky vlasů. Nechte tuto masku působit asi hodinu, potom si vlasy důkladně umyjte jemným šampónem.

Trápí vás nebo někoho ve vašem okolí lupy? Zkoušíte přírodní prostředky nebo důvěřujete pouze speciální kosmetice? Máte za sebou zkušenost s nějakými „babskými radami“ nebo máte vlastní tip, jak bojovat proti tomuto onemocnění? Řekněte to ostatním na Mimibazaru! 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

maproch 22. 9. 2015, 19:06
:)

Kategorie