Zobrazit přihlášovací formulář

Proč je dobré to s Vánocemi nepřehánět a co vaše děti doopravdy ocení?

  • Publikováno:
Proč je dobré to s Vánocemi nepřehánět a co vaše děti doopravdy ocení?

Uklízíte už od listopadu, protože máte pocit, že k vám jinak Ježíšek nepřijde? Křičíte na děti, protože jste nervózní z pomyšlení, že do Štědrého dne nestihnete naplnit a nazdobit dvacet druhů cukroví? Natož abyste letos konečně originálně zabalila dárky tak, jak to každý rok dokáže vaše kamarádka! Tak to rovnou vzdejte, smeták opřete do kouta a bouchněte sebou o gauč. Vaše rodina totiž stejně ocení něco úplně jiného.

Proč vlastně ženy před Vánoci propadají pocitu, že když nebudou mít uklizeno, pomluví je blízké okolí i vzdálení příbuzní? Je pravda, že během adventu se uklízí od pradávna, ale nikoli v podobě, jakou to nabralo dneska, kdy se k tomu zároveň stresujeme pečením cukroví, nákupem dárků a ročními uzávěrkami v práci. Všechno se zkrátka stihnout nedá a šuplíky umyté i zespoda k vám vánoční pohodu stejně nepřinesou. 

Ono se to nezblázní...  

Klidně se litujte, že jste na oltář Vánoc položila nervy a zdraví a nikdo to neocení, ale upřímně – chtěl to po vás někdo? Pokud pečete cukroví, protože vás to baví, je to v pořádku, ale nepoužívejte hory sladkého v krabicích jako argument v debatách o tom, že jste strašně unavená a nikdo vás nechápe. Pokud si někdo vyžádal nějaký druh, nerozpakujte se vyměnit nadělání tácu vosích hnízd za to, že dotyčný vyluxuje celou domácnost. 

Některým dětem už vánoční prázdniny začaly, jiným už brzy začnou, a dost možná ocení, když si s nimi během nich – a klidně i mnohem dříve - prostě a jednoduše lehnete na gauč a pustíte si nějakou známou pohádku. Ne že by to měl být program na celé volní dny či svátky, ale proč se prostě nezastavit? 

Světýlka jsou základ

Místo uklízení a pečení cukroví se s rodinou běžte po setmění projít a vychutnejte si všudypřítomnou sváteční světelnou výzdobu. Vánoční trhy jsou sice zrušené, určitě ale najdete místo, kde si dáte něco dobrého na zub a dospělí také oblíbený svařáček či grog. A navíc se tam třeba můžete sejít se známými, na které jinak nemáte pro samou práci a starost o rodinu čas.

Doma na to jděte chytře a vsaďte na vnější efekty. Pavučin na stropě si nikdo nevšimne, když zrak přitáhnou zapálené svíčky a blikající světýlka. Jeden svícen za okno zkrátka vydá za deset vyluxovaných koberců. Když to doladíte poklizením největšího nepořádku, který by přece jen rušil oči, máte hotovo. 

Jeden rituál stačí

Sníte o tom, jak rodinu zavalíte vánočními tradicemi a rituály, ale oni se toho spíš děsí? Nebo z toho nakonec není nic, protože to prostě nestíháte. Jděte na to ještě jinak: zvolte si jeden rituál, kterým Vánoce ozvláštníte, a toho se držte. Je jedno, zda to bude odlévání olova, společné zpívání koled nebo třeba podvečerní návštěva lesa, kam přinesete krmení zvířatům. 

Ze všeho nejhorší jsou zklamaná očekávání. Nemalujte si, že manžel bude milý a děti vděčné více než v jiné dny roku, protože jsou Vánoce. Pokud chcete romantiku, pusťte si Lásku nebeskou. A s vlastní rodinou si radši jděte zasáňkovat nebo se aspoň projít do lesa na čerstvý vzduch.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Casandra 27. 11. 2020, 8:19
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (C) (D) (andel)
vesnicanka_v_praze 26. 11. 2020, 13:18
(G)

Kategorie