Zobrazit přihlášovací formulář

Zaručené babské triky, jak zatočit s kašlem. Vyzkoušejte je také!

  • Publikováno:
Zaručené babské triky, jak zatočit s kašlem. Vyzkoušejte je také!

Kašel, ať už dráždivý suchý nebo ten vlhký, dokáže pořádně znepříjemnit život dětem i dospělým. V nadcházejícím chladném období se mu ale bohužel nevyhneme. Není ale nutné hned sahat po předražených kapkách a sirupech z lékárny. Naše babičky si s kašlem uměly poradit i bez medikamentů jen s tím, co měly doma. Vyzkoušejte to i vy a vsaďte na jejich osvědčené rady.

Kašel a rýma nejsou důvodem, proč s dítětem hned chodit k lékaři. V nabité čekárně je totiž velká pravděpodobnost, že domů odejdete s ještě horší nemocí, než se kterou jste tam přišli. Řešením je domácí léčba. Volně prodejných přípravků pro boj s kašlem jsou stovky. V každé lékárně vám proškolení odborníci ochotně poradí a vy budete odcházet o pár stovek lehčí. Naše babičky si ale s kašlem uměly poradit i jen s tím, co měly běžně doma. A jejich recepty fungují i dnes, jen se na ně tak trochu zapomnělo. Vyzkoušejte je, až vaše ratolest příště začne kašlat.

Vsaďte na cibuli

Najdete ji v každé kuchyni. Neobejde se bez ní žádná kuchařka. „Obyčejná“ cibule je ale doslova zázračnou zeleninou. Je nabitá zdraví prospěšnými látkami, z nichž tou nejdůležitější je alicin, který má na svědomí její výrazně štiplavé aroma. Ten působí silně antibakteriálně a má i výrazné protiplísňové účinky. Cibule je tak po staletí uznávaným přírodním antibiotikem a ideálním lékem při boji s infekcemi horních dýchacích cest, funguje totiž i jako podpůrný prostředek na vykašlávání a rozpouštění hlenů. Způsobů, jak jí využít u dětí při léčbě kašle, je hned několik. Tím nejznámějším je cibulový čaj, který se popíjí třikrát až čtyřikrát denně. Pro sebe do něj můžete přidat ještě čerstvý zázvor.

Druhým je pak cibule s medem. Sirup, který vznikne, když cibule pustí šťávu, se dětem podává na lžičce klidně několikrát denně. Léčivá je také inhalace cibulových výparů. Vymačkanou šťávu se doporučuje vdechovat několikrát denně po dobu tří minut. Cibuli nakrájejte nadrobno, dítěti přikryjte hlavu ručníkem a nechte ho výpary vdechovat.

Využijte med

Med se do v zimě do čaje nepřidával jen kvůli jeho chuti. Je totiž jedním z nejsilnějších přírodních antibiotik. Jeho účinky znali už starověcí Egypťané. Kromě toho, že posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá také při silném kašli. Podmínkou však je, že musí jít o med kvalitní, nejlépe od prověřeného včelaře. Podávat ho dětem můžete po lžičkách samotný, smíchat ho ale můžete i s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, nastrouhaným zázvorem, výše zmiňovanou cibulí nebo česnekem.

Udělejte sirup z mrkve

I když vás to nejspíš překvapí, léčivý sirup na odkašlávání můžete připravit i z mrkve. Potřebovat budete jen půl litru čerstvě vylisované mrkvové šťávy a pět čajových lžiček medu pro doslazení. Vše pozvolna vařte tak dlouho, dokud směs nezhoustne a konzistencí bude připomínat sirup. Ten nalijte do láhve a podávejte dětem po lžičkách několikrát denně. Uvidíte, že si ho díky sladké chuti zamilují.

Využijte ingredience z lednice

Na utlumení dráždivého suchého kašle a zklidnění podrážděných dýchacích cest skvěle funguje také nápoj připravený z teplého mléka s vešlehaným žloutkem, polévkovou lžící másla a lžící medu. Nezapomeňte ale, že pokud přidáváte do jakéhokoliv teplého nápoje med, je důležité, aby nebyl teplejší, než 40 stupňů, abyste nepřišli o všechny cenné látky.

Zkuste bylinky

Velmi účinná na kašel a rýmu je také teplá inhalace směsi tři obvyklých bylin. Vsaďte na ni při chronických zánětech dolních dýchacích cest, kdy je především třeba zkapalnit sekret, který je v průduškách. Směs připravíte snadno. Smíchejte 30 gramů tymiánové natě, 30 gramů heřmánku a 40 g listů dobromysli. Do litru horké vody vmíchejte tři polévkové lžíce směsi, následně zakryjte dítěti hlavu a horní část těla osuškou a nechte ho deset minut vdechovat páry střídavě nosem a ústy. Důležité je po inhalaci zůstat v teplé místnosti a vyhýbat se průvanu. Inhalační kúru provádějte třikrát denně po dobu sedmi dnů.

Pokud dítě inhalovat nezvládne, připravte mu čaj z podbělu. Ten usnadňuje vykašlávání a tlumí zánět. Určený je na suchý kašel. Sušený podběl koupíte v každé lékárně, nejlepší je ale samozřejmě ten vlastnoručně nasbíraný. Neméně účinný je i čaj z majoránky, kterou určitě máte mezi kořením. Stačí čajovou lžičku sušené majoránky zalít čtvrt litrem studené vody a přivést k varu. Následně kastrol odstavte a bylinu nechte louhovat přibližně čtvrt hodiny. Poté už jen přelijte přes sítko, oslaďte nejlépe medem, přidejte trošku citronové šťávy a nechte děti popíjet po doušcích několikrát denně. Na oba druhy kašle je vhodný také čaj z divizny.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie